Man tager en kasse med rum, mos, nødder og forskellige hele krydderier – og så begynder man bare at lege! Her op til jul fik jeg lyst til at lave en dekoration, der kan byde julegæsterne velkommen – en duftende én af slagsen.


TEKST & FOTO: LENE

Og med julekrydderier og appelsiner med nelliker er der virkelig lagt op til en duftoplevelse! Jeg har brugt en kasse med 12 rum, lavet af genbrugstræ. Normalt bruger jeg den til at opbevare mine frøposer i, men de måtte vige pladsen i anledningen af julen. Kassen er købt for en del år siden, men jeg har googlet, og nu fundet den her.

Til dekorationen har jeg brugt:

En trækasse
Pudemos og alm. mos
Røde roser
Diverse kogler og valnødder
Kanelstænger, stjerneanis og hele nelliker
En appelsin
Ståltråd (elefanttråd) og limpistol
Grøn og grå oasis

1. Start med at skære grøn oasis ud i stykker, der passer til rummene, hvor du skal have roserne. Læg oasis’en i vand i mindst en time, så den når at suge godt. Pak efterfølgende den vandmættede oasis ind i stanniol, undtagen på oversiden hvor roserne skal stikkes i.

2. Jeg havde kun plads til 4 store rosenhoveder, men hvis du vælger små roser, kan du eventuelt fylde rummet helt ud, så du ikke behøver at dække mellemrummene med mos.

3. Til de øvrige rum er det bedst at bruge den grå, tørre oasis, hvor du let kan stikke krydderierne i. (Hvis du ikke kan få fat på den grå, bruger du bare den grønne oasis her også). Husk at afpasse “højden” af den grå oasis til højden af det, der skal stikkes i, så det flugter med overkanten.

4. Kanelstængerne er bare stukket  let i, og så er der fyldt ud med små pilekviste (fordi jeg blev nærig undervejs)! Det kan i øvrigt anbefales at købe de hele krydderier hos en etnisk grønthandler, da de som regel er meget billigere der.

 

5. Stjerneanis er limet direkte på mosset med pistollim. Hvis du ikke har en limpistol kan det anbefales at købe en. Den er det mest uundværlige “juleværktøj”, da den limer på næsten alt!

6. Og så har jeg fyldt et par af rummene med pudemos – det er mit yndlingsmos!

7. Nødder og kogler er trådet med elefanttråd. Her til højre ser du hvordan man gør: Buk elefanttråden én gang, og dernæst på den anden led, som billedet viser. Kom en stor klump lim på nødden eller koglen og sæt den bukkede ende ned i limen. Hold fast i tråden mens den tørrer lidt op – så vælter den ikke!

Du kan vælge at sætte den færdige dekoration opret, som et maleri. Så skal du bare sørge for at materialerne er sat godt fast, så de ikke vælter ud af rummene. Når den står op, ser man den bedst, og den fylder ikke så meget.

 

 

Hvis du har plads til det, kan dekorationen også stå på et bord – du bestemmer selv. Jeg har sat den på et konsol i entreen, så den er det første gæsterne ser, når de ankommer.

God fornøjelse!