I dag får du starten på Signes mini-guide til havefotografering. Signe tager virkeligt smukke billeder, og vi er mange der gerne ville kunne gøre hende kunsten efter!


TEKST OG FOTO: SIGNE, INTRO: LENE

Hvem har ikke utallige gange tigget om et fotokursus? Jeg ved godt at misundelse er en grim ting, men denne misundelse er altså på den fede måde! Heldigvis har redaktionen kunnet lokke Signe til at fortælle hvordan hun gør, og her kommer første del af serien med fototricks . Første gang handler det om lommekameraer, skarphed og lukketider.

Jeg vil meget gerne fortælle om mine tanker og erfaringer med at tage billeder, men det er vigtigt for mig at slå fast, at jeg ikke er fotograf – meget langt fra faktisk. Min tekniske viden om kameraer er minimal, og de fleste af mine billeder bliver taget med fuld auto på alle funktionerne. Derfor må dette heller ikke opfattes som mere end et par husmorråd fra en glad amatør.
Da jeg for knapt 2 år siden gik i gang med at blogge om min have havde jeg et lille lommekamera (Canon IXUS 700), som jeg havde lånt af min far. Det tog nogle ganske udmærkede billeder, når der var godt lys (allerhelst solskinsvejr), men når det var gråt og overskyet blev billederne typisk uskarpe.
Forklaringen var, at lukketiden blev meget lang, når der ikke var så meget lys (på små kameraer bliver dette problem ofte endnu mere udtalt), og da planter har det med at bevæge sig lidt i vinden, så nåede de typisk at røre på sig mens billedet blev taget.  I fuld sol var lukketiden derimod så kort, at de ikke nåede at bevæge sig på det splitsekund, hvor kameraet var åbent.

 

Det gik ret hurtigt op for mig at det var sådan, det hang sammen, og da lommekameraet ikke gav mulighed for at indstille lukketiden, var der ikke andet at gøre end at vente på solen, hvis billedkvaliteten skulle være rimelig. I dag ligger det næsten på rygmarven at jeg skal gribe kameraet så snart solen bryder frem. Jeg har også tit fået kommentarer på min blog om at solen altid skinner hos mig, men det hænger altså mere sammen med kameraets formåen end de faktiske vejrforhold – desværre.
Hvis der var helt vindstille og jeg kunne holde kameraet stille (ved f.eks. at støtte det på et eller andet), så var det dog også muligt at tage skarpe billeder, selvom der ikke var fuld sol.
Jeg har hørt, at der er professionelle fotografer, der sætter små vindafskærmninger op omkring den plante de ønsker at tage et billede af, netop for at undgå, at den bevæger sig i vinden, men det er mit temperament altså ikke rigtig til. Til gengæld tager jeg for en sikkerheds skyld rigtig mange billeder af det samme motiv, hvis jeg ved at lys- og vindforholdene er problematiske. Det forøger chancen for at der er et enkelt billede imellem, der kan bruges (og i disse digitale tider gør det jo ikke noget, at der er 20 rystede billeder imellem – de kan jo bare slettes igen). Og så gør jeg mig i øvrigt umage for at fange øjeblikkene mellem to vindstød, hvor planten i korte øjeblikke står stille.
Det lommekamera jeg havde lånt havde en makrofunktion, der gjorde det muligt at tage nærbilleder (den har typisk et ikon med en blomst på). Hvis du står og skal investere i et lommekamera, og også ønsker at bruge det til at tage blomsterbilleder med, så vil jeg anbefale at du sørger for at det netop har sådan en makrofunktion, så du kan komme rigtig tæt på motivet. Hvis der ikke er en makrofunktion, skal du ofte ½-1 meter væk fra motivet for at kunne fokusere. Selvom man altid kan beskære billederne bagefter er det langt fra ideelt til dette formål.
For knapt et år siden fik jeg mit eget kamera (som længe havde stået højest på ønskelisten). Det var et Canon EOS 600D. Nu var lommekameraets dage endelig forbi, og hvor jeg tidligere havde haft meget begrænsede muligheder for at indstille på noget som helst, så havde jeg nu flere indstillingsmuligheder end jeg kunne overskue at sætte mig ind i.
Det har bl.a. betydet at jeg i dag også kan tage skarpe billeder, selvom der ikke er fuld sol, hvilket giver noget større frihed. Jeg er dog blevet så glad for solskinsbilleder at jeg fortsat foretrækker at tage kameraet med i haven, når solen er fremme.

Hvordan jeg bruger solen og lyset vil jeg komme mere ind på i mit næste indlæg i denne lille amatør-foto-guide.Alle blomsterbillederne i dette indlæg er i øvrigt taget med lommekameraet. På billedet med bien er det skabiosa “Beaujolais Bonnets”, bag edderkoppespindet er det en ukendt rose, derefter en jomfru i det grønne ramt af den første morgenfrost og til sidste en lille stjerneskærm.