HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Katinka fra bloggen “HAVEplaner & PlanteBEGEJSTRING”.  Læs her hvad hun svarede.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: KATINKA
Vi læser med alle de steder, vi kan komme til i Danmarks lille haveunivers – i det omfang, vi nu kan nå at følge med, for der sker mere og mere indenfor dette her område. Vi kikker i magasiner, nyhedsbreve, hjemmesider, blogs, chatfora osv. Og ind imellem støder vi på en person, som vi synes har noget anderledes at byde på. En sjov måde at skrive på, en skæv vinkel, en særlig interesse, et godt fif eller et vidensområde, der kan komme endnu flere til glæde og gavn. Derfor vil vi gerne indlede vores lille feature “Fem hurtige til havenørden” med at rette mikrofonen mod Katinka, der aktivt deltager i kommentarfelterne rundt omkring og som bestyrer bloggen “HAVEplaner og planteBEGEJSTRING”.

Hængekøje eller knæpude?
Drivertdrømmen overfor sliderens arbejdsomhed!
Jeg ejer begge dele, men ligger ikke mange minutter af gangen i hængekøjen, førend jeg igen får øje på noget det skal ordnes nu og her. Haven her er i sin etableringsfase, så der er altid masser af projekter at tage fat på – og er de ikke lige til at få øje på, ja så finder jeg dem!
Fik faktisk i sommer en rigtig knæpude. Skøn, veldesignet, men stadig håbløs usexet! Minder mig om en gammel kones, men knæ og ryg er nu voldsomt begejstrede for denne irgrønne, amøbeformede sag.
Så det må være knæpuden der vinder – i hvert fald den der bliver mest brugt!
Dit bedste haveredskab?
Svaret må være noget så ukrukket som ”mine håndskovle” (har en del, for de bliver altid væk for mig!). Jeg er et ret nøgternt menneske på dette felt og håndskovlen kan bruges til alt fra staudeplantning og løglægning til fjernelse af ukrudt. Har redskaber der er mere specifikt designet til de forskellige opgaver, men håndskovlen kommer nu alligevel altid med rundt (sammen med knæpuden!).
Jeg kan lide at have næsen i jordhøjde og se hvad jeg detaljeret foretager mig. Giver mere fintfølende resultater end med spaden, hvor jeg hurtigt kommer til at være lidt for hurtig, uovervejet og hårdhændet.
Men selvfølgelig betyder min haves begrænsede størrelse også en del – dette detaljearbejde ville ikke være muligt i større skala – og det er afgjort ikke optimalt at grave plantehuller med graveskeen, det indrømmer jeg.
Hvilken havebog har inspireret dig mest?
Der står mange ufatteligt skønne og inspirerende havebøger i mine bogkasser, men den bog som satte blus under min havebegejstring var ”Den Levende Have” af Claus Dalby. Den bog var for mig en lille åbenbaring i havers sanselighed, poesi og komplekse muligheder. I flere år genlånte jeg den konstant på biblioteket, da bogen ikke var til at opdrive, men sidste år blev den heldigvis genoptrykt.
En forbilledlig bog fyldt til sidekanten med underskønne fotos, tips og havefortællinger, som i allerhøjeste grad gav mig modet til at påbegynde skabelsen af en frodig og forunderlig have uden sirlig revet jord og stive regelsæt.
Hvor kommer din havepassion fra? 
Det spekulerer jeg også på… fra min far tror jeg. Han lærte mig allerede, da jeg endnu lå i barnevogn at værdsætte naturen. Min far er skov- og naturelsker, hvilket jeg har arvet.
Men han har altid siddet hårdt på udformningen og arbejdet i mine forældres lille have, så jeg har selv måttet lære havereglerne efter jeg fik min egen jord at grave i.
Min fars havestil er desuden yderst naturlig og han elsker alt der kan gro (lige med undtagelse af skvalderkål). Her er jeg mere selektiv og hårdhændet i min havestil og sorterer uden udpræget sentimentalitet planter fra, fordi de i form, farve eller væsen ikke passer til den tænkte komposition.
Min tilgang er samtidig præget af mit fag med dets søgen efter at skabe skønhed, nytænke rumligheder og udfordre programmer. Jeg elsker processer og projekter! Og haven er jo en vidunderlig legeplads med de sjoveste muligheder…og jeg synes det er forunderligt at inkorporere den arkitektoniske viden i haverummene. Så min havepassion er også drevet af min ustoppelige skabertrang.
Din yndlingsplante?
Selvom jeg virkelig værdsætter mange af de mere grafiske planter som solhat, lavendel og tidselkuglerne for bare at nævne nogle stykker, samt de tjenstvillige stedsegrønne grænsekontrollører som buxbom er, ja så er jeg forelsket i roser, og her hører fornuften ganske enkelt op!
Jeg ved ikke hvad det er, som de blomster gør ved mig (min mormor mener, at jeg har arvet det fra min oldefar, men dén tror jeg nu ikke helt er mulig)! Roser er lidt for romantiske, primadonna-krukkede og ikke just pragteksemplarer ud i statur, hvis jeg nøgternt betragter dem, men jeg kan mærke i maven, hvor højt jeg skatter dem.
Især er det de historiske roser der kan gøre mig rundtosset – og for mig er det ingen skam kun at blomstre en måned om året, som mange af disse roser nøjes med! Det får mig blot til at elske midsommeren endnu højere!
Faktisk tror jeg, at mine yndlinge er honningroserne eller albaroserne, som har en på én gang yndefuld og overdådig blomstring! Og så den lækreste duft…duften er en kolossal betydningsfuld egenskab for mine havevalg. Det er duften der giver haven sin ægte sanselighed, synes jeg.
 
 
På bloggen HAVEplaner & planteBEGEJSTRING kan du læse meget mere om Katinka og hendes have.