En sommerdag i juni kørte vi østpå til Skåne, og mindre end 1 time efter stod vi ved lågen til Botanisk Have i Lund. Her ventede os en dejlig blomsteroplevelse.


TEKST & FOTO: LENE

Botanisk Have i Lund hører til Lunds Universitet og blev anlagt i midten af 1700-tallet. Der er 7.000 plantearter fra hele verden, og planterne skulle bl.a. bruges til undervisning i medicin. Der er væksthuse med ni forskellige klimazoner med i alt 2.000 plantearter. Der er stenparti med ca. 1.000 arter fra forskellige bjergområder i verden. Der er arboret (arboretum = sted med træer), køkkenhave, krydderurtehave, stauder og sommerblomster, pelargonier, fuchsia, dahlia og enge. Der er nok at se på!

Øverst til venstre ses et kakaotræ. Træet blomstrer og bærer frugt direkte på stammen. Det ser meget pudsigt ud, og man ser faktisk det samme på judastræ (Cercis canadensis), som får lyserøde blomster – også direkte på stammen. Jeg glæder mig til at se det på mit judastræ, som jeg købte for 2 år siden. Billederne til højre er af kæmpe åkande, Victoria cruziana. Man skulle ikke tro det er en levende plante – det ligner i den grad plastik. De små ved siden af er vandhyacinter, som efter sigende skulle rense vandet.

Det der trak allermest i mig var de mange store og små bede med de skønneste blomster – både stauder og sommerblomster. Mange af dem kendte jeg i forvejen, men der var bestemt også mange, jeg aldrig havde set før. Heldigvis var der skilte ved alt, og det letter jo eftersøgningsarbejdet bagefter.

Denne faldt jeg pladask for. Den hedder Fabaceae Baptisia Australis, og stammer fra Nordamerika, og det skulle efter sigende ikke være noget problem at dyrke den i vores klima. Blomsterne minder om ærteblomster, og jeg har læst at den bliver 100-150 cm høj. Den har en helt speciel dybblå farve, som lyser dejligt op i haven, og den fangede mit blik på lang afstand.

En enkelt plante var stor som en busk, og den skal absolut bo i min have. Det lykkedes mig heldigvis at finde det danske navn, som er farvebælg, og jeg har fundet frøene hos Albinus Frø.

Her er kæmpeslør – crambe cordifolia. Jeg købte en plante for et par år siden, men den blev aldrig til noget. Jeg havde helt glemt den, indtil jeg så dette pragteksemplar. Den kan blive op til 2 meter høj, den dufter, og den får tusindvis af små, hvide blomster i juni – netop da vi var der! Jeg aner ikke om den er svær, men det er der da noget der tyder på. Er der nogle, der har erfaring med denne skønhed, hører jeg meget gerne om det, så jeg forhåbentlig kan få mit næste eksemplar til at overleve.

Nedenunder er flere blomster, som fangede min opmærksomhed.

Til venstre er det klokkeblomst, Campanulaceae lobelia X speciosa ‘Fan Blue’. Øverst til højre, løvehale, Phlomis tuberosa, og under den er det blæresmælde, Caryophyllaceae Silene vulgaris.

Dette billede er lånt fra havens hjemmeside.

Jeg har besluttet mig for at jeg vil tilbage til Botanisk Have i Lund engang i juli/august i år. Blomstringen var skøn i juni måned, men den kan kun blive smukkere senere på året.

På hjemvejen kørte vi forbi Torup Slot, som ligger ca. 15 km øst for Malmø. Slottet ligger ved bredden af ​​en lille sø, og har eksisteret siden det fjortende århundrede. Her er der en rosenhave og en lille have med bl.a. krydderurter. Hvis I har tid kan det anbefales at gå en tur i den dejlige park/have.

 

Hvor er det dejligt at jeg ikke har langt til de dejligste blomster- og haveoplevelser i Sverige. Når man som jeg bor 20 km syd for København og har mindre end 10 minutter til motorvejen er det faktisk hurtigere at komme til Skåne end til Fyn.