Det er ikke altid nemt at fastholde overblikket over hvilke frø, der skal sås hvornår. Og hvis man ikke lige er udstyret med en bog eller med livslang erfaring, kan det virke som sort magi. Såning (og særlig staudesåning) er udråbt som vildt vanskelig, men der er få kneb, der er gode at kunne. Her vil vi give dig nogle af dem.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Nogle frøfirmaer sender såkoder med. På posen står der 7 og 8 eller 2 og 3. Det kræver en medsendt liste (og at du kan finde den, når du når til selve såningen), og så kræver det at du holder tungen lige – derinde bag tænderne.

Men det virker, hvis man er lidt stædig og sidder stille og koncentreret. Hvis du er frøbytter (og vi bliver flere og flere) så er du imidlertid på herrens mark. Så skal du først google dig frem til navnet eller måske sorten, dernæst google et af de meget få steder på nettet, hvor de skriver hvornår det skal sås. Ofte står der ingenting, for det skal du jo læse på din indkøbte frøpose, som du altså ikke har, fordi du har byttet dig til frøene. Albinus Frø  er et af de firmaer, der gør en dyd ud af at skrive det på netbutikken, og derfor er hun også værd at handle hos. Hendes fortegnelser og beskrivelser er i øvrigt meget nemt forståelige og interessante. Men det er jo ikke alle frø, hun har skrevet om.

Hvis du vil den direkte vej, kan du kikke på en liste, som Roland Gustavsson, et gavmildt medlem af Frederikshavn havekreds, har
udarbejdet. Den er lige til at gå til. Muligvis er den ikke helt og aldeles komplet, det tror jeg faktisk ikke den er, men den er nem. Og meget, meget lang! Jeg er endnu ikke gået forgæves i den. Udfordringen er, at man skal have det latinske navn og ikke det folkelige danske for at kunne bruge den.

Vi vil gøre det lidt nemt for dig, for hvis du klikker på “fotoet” nedenfor, vil du nemt kunne finde det latinske.

Koldt, varmt, lyst og mørkt
Listen arbejder med 4 parametre (og såkoder):

  • Koldt (K)  
  • Varmt (V)
  • Lyst (L)
  • Mørkt (M)

Du kan finde listen her. Inden du trykker på print, så vær opmærksom på at der er 50 sider.

Det er til at have med at gøre! Listen er gemt som et Word-dokument, så du kan altid gemme den på din egen computer eller skrive den ud og have den hængende i dit plantetarium (hvis du har sådan et).

Når jeg skal så sætter jeg mig så med listen og finder de frø frem, jeg gerne vil så, skriver koderne K V L eller på mine poser. Lægger dem i bunker med samme koder på, og så er det ellers bare om at få varmet så- og priklemulden op. Kan du ikke lige
finde nogle steder, hvor de sælger det til havefolk med staudesåningstendenser, kan du jo gribe til et af HAVEFOLKETS tricks og lave ren såmuld selv.

Og så skal du altså lige have et ekstra link med oven i havehatten: The Seed Site. Her finder du billeder af frø og spirer og alskens anden viden for sånørder!