“Kan man skrive en hel bog om blot én enkelt plante?”. Dette er de indledende ord i bogen ‘JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER’ fra forlaget Klematis.


TEKST: KARINA, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF CLAUS DALBY
Er man bekendt med Claus Dalbys bøger så er man ikke i tvivl om, at det er hans passion der driver værket. Passionen kan også mærkes når man læser JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER. Så på de indledende ord er mit svar: “Ja”. Man kan sagtens skrive en bog om blot én plante, når både glæde og vid skinner igennem – og det gør det i denne bog.
ILLUSTRATION AF NINA FERLOV

Claus blev allerede tidligt i sin havekarriere forelsket i påskeklokkerne, og kærligheden blev for alvor tændt da han, med sin “blomsterkæreste” Anne Just, tog på haveture i England.

“Det var totalt overvældende, første gang jeg så de fantastiske påskeklokker på den sydengelske planteskole. Tænk at en blomst kunne være så smuk og formfuldendt og så i de mest indtagende toner.” Sådan forklarer Claus om sin oplevelse på planteskolen i Washfield Nursery, England og fortsætter beretningen om hvor mange planter der blev bragt hjem, dengang flyselskaberne ikke var så strikse med flybagagens vægt – og så forstår man da også at han, som han siger det, hæger om netop disse planter.

Bogen er fyldt med smukke illustrationer. Akvarellen på billedet her er af kunstneren Nina Ferlov og illustrerer hvordan et kronblad skifter farve efterhånden som det ældes.

Den skønne gennemgang af både juleroser og påskeklokker er ikke alene indlevende, den er også enormt lærerig. Blandt andet vil man finde ud af hvorfor plantelatin ikke er en uvæsenlighed hvad angår Helleborusslægten.Alt hvad der er værd at vide om Helleborus er med. Hvad enten det er om formering, pasning, voksesteder eller sygdomme – det står der alt sammen. Og vil man vide mere om hvordan julerosen blev bragt til Danmark er der også informationer at hente her, ligesom der også findes et par udvalgte historier om julerosens plads i både salmer og sagn.

FOTO: CLAUS DALBY

“Det er mit håb,
at denne bog vil gøre endnu flere hooked på de helt fantastiske planter.”

Som Claus selv skriver det i bogen er det hans håb at “gøre endnu flere hooked på den fantastiske plante.”  Og bliver man så hooked? Ja, det lykkedes da for undertegnede, for næppe fik jeg åbnet bogen inden jeg også lod mig tryllebinde.

Man bliver simpelthen revet med. Særligt får man lyst til at lege med juleroser og påskeklokker, når man når til afsnittet om farver.

Hvad enten det er for sig, eller i en fræk kombination med en helt anden plantetype, er hver en sort smukt præsenteret. Det ene skønne motiv efter det andet giver dig smæk for skillingen,  og man skulle da være et skarn hvis man ikke lod sig friste her. Man bliver overordenligt inspireret, for Helleborus er jo ikke blot delikate i sig selv, de er også fortræffelige selskabsplanter, når amorspilene rammer plet. Og det gør de når Dalby “spænder buen”. Det ene nydelige par efter det andet bliver serveret på et sølvfad, og til dette siger jeg blot: “Lækkert og tak som byder” med munden fuld af indtryk, inden jeg kaster mig over det næste forførende billede.

ILLUSTRATIONER FRA BOGEN
JULEROSER & PÅSKEKLOKKER

Det er vist ikke nogen hemmelighed at Claus er lidt af en løv-løve, og én af de ting jeg skatter højt ved Claus’ bøger er netop hans “leg med løv” Han gør det også i bogen her og hvor smukt! En af mine favoritsammensætninger er i den gule afdeling, hvor et par cremefarvede og bleggule påskeklokker danner par med den tofarvede hosta fortunei ‘Auromarginata’, broget iris og den dejlige Alchemilla. Jeg siger jer at det er lækkerier.

Mange vil vide at man ikke sådan “bare lige” kan sætte en buket påskeklokker ned i en vase uden at de falder sammen. Løsningen på dét problem kan du også få, sammen med et par idéer til hvordan man ellers kan pynte op med de smukke blomster, blandt andet ved hjælp af sand.

Og så er der krukkerne! Dem kommer vi da heller ikke udenom inden bogens afslutning. Juleroser kan nemlig sagtens stå i krukker og for Claus er det en selvfølge at forklare hvordan.

Ja, som I kan læse er JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER altså spækket med nyttige og rundhåndede informationer, og teksten er, som altid, smukt akkompagneret med Claus Dalbys dejlige billeder. Vil man ha’ det hele, får man det her.

Titel: JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER
Forfatter: Claus Dalby
Udgivelsesår: 2009
Sprog: Dansk
Forlag: Forlaget Klematis

Bogen kan bestilles på forlaget.


 

Fotos fra bogen er gengivet med tilladelse fra Claus Dalby.