Æggeskaller kan bruges til mange ting. Smid dem ikke væk, for her kommer et par idéer til hvordan du kan bruge dem.


TEKST OG FOTO: KARINA

De fleste har vel prøvet at puste æg. At sidde helt blå i hovedet og puste hvide og blomme ud af det lille hul, som man ellers ikke skulle tro kunne lade sig gøre. Vi har også pustet æg, og hvis du ikke har prøvet det før, så se med her.

SKALLER TIL PYNT
Hvis man vil have sine børn med på legen, kan man starte med at line op med noget lokkemad – det er jo hårdt arbejde at puste æg. For at undgå nogen fare for salmonella, skal du altid huske at skolde æggene inden. Æggene må kun skoldes i få sekunder, ellers begynder hviden bare at stivne, og det dur ikke. Dernæst borer du to små huller i hver ende af ægget med en knappenål, og så kan I komme i gang.

Nu da du jo har skoldet ægget er den værste fare for at lægge læberne på ægget væk. Men er man typen som jeg, der går med livrem og seler, når det kommer til afkommet, så kan man bruge et sugerør til at puste med. Det kræver lidt ekstra koncentration, men med en hjælpende hånd skal det nok lykkes.

Og så er det om at puste indtil al “indmad” er ude. Når den er det skal de hule æg vaskes grundigt i sæbevand. Lad også vandet komme ind i selve ægget og ryst, pust ud og gentag et par gange.

Nu er dine æg rene både udenpå og indeni, og når de er tørre er det i gang med at male. Og hvordan du har tænkt dig at gøre? Det lader vi være helt op til din egen kreativitet.

 

Hvis du gerne vil have æggene op at hænge, kan du bruge de små ståldimser der sidder i julekuglerne – de er faktisk ret gode til netop dette formål. 

SKALLER TIL BORDS
Når man tilbereder æg bliver skallerne ofte kasseret, men hvorfor ikke invitere dem med til bords.

I skallerne her har vi sået karse, og brugt arrangementet som en lille borddækningsgimmick. Vi har brugt en æggebakke til at stille dem i, men man kan jo også tage et æggebæger i brug. Det er da hyggeligt!

 

SKALLER TIL PLANTER
Og så tænker man nu, om man måske også kan så eller plante noget andet i æggeskallerne? Jovist kan man det.

Æggeskaller er faktisk fremragende – og bæredygtige – spirepotter. Sørg blot for at der er et lille hul i bunden af skallerne så vandet kan løbe fra, og så kan du plante i dem, både til pryd og til nytte.

Rigtig god fornøjelse.