Nu lysner det! Selvom haverne i det østlige Danmark stadig er fulde af stiv sne, så er det på vej – foråret! Det kan høres, duftes, ses og mærkes. Hvis man ikke har et væksthus eller drivhus, er det imidlertid kun kort tid vi kan holde ud at være udenfor, og så kan en trang til ” havenørkleri” godt trænge sig på.


UGENS LEDER: MARIANNE

I haven står staudetoppene lidt endnu for at beskytte mod barfrosten, grangrenene ligger der også stadig rundt om på de hvide plamager af sne. Jeg har allerede fulgt mine spæde forårsspirer millimeter for millimeter ude i haven og tjekket roserne for stængelsyge. Hyldemetrene af havebøger på biblioteket genlånes, bøgerne fra haveveninderne leveres tilbage, staudesåningerne er overstået, og der er endnu et stykke tid til de begynder at kræve min fulde opmærksomhed. Haveplaner og optegnelser ligger klar. De langsomme sommerblomsters frø er taget frem og såmulden er taget ind igen og stillet til opvarmning. Der er pinlig orden i alle frøsamlingerne og de sidste frøkuverter med byttefrø er sendt fra Herodes til Pilatus.

Når foråret kommer så tøvende som det gør i år, og, når man er desideret havenørd, kommer uværgeligt spørgsmålet: Hvad skal jeg så lave?

Ja, hvis jeg kunne, ville jeg deltage i HAVEFOLKETS konkurrence – har du set den? Den handler om, at du skal fortælle os om det fineste forårstegn, du kender. Her behøver du ikke at sende fotos ind – et par linjer om det, vil vi også blive glade for! Læs mere om konkurrencen her.
Nå, men hvad skal jeg så? Jeg bladrer på må og få i havemagasiner, som jeg kan udenad. Hovsa…… HOV! Man kunne jo “shine udstyret lidt op”!
“Man må aldrig gå ned på udstyr” kan jeg huske, der er en eller anden der har sagt! Og selvom det lige netop, i havesammenhæng, faktisk sagtens alligevel kan lade sig gøre at nyde og se blomster og urter gro, så forskønner og forbedrer det oplevelsen, når udstyret er i orden. Yes! Det er dét, der skal ske!
Så nu har Lene og jeg “leget” – Lene er nemlig fuld af idéer. Af gemmerne er stencils og symaskine hentet frem. Vi har syet, dekoreret, stillet op, lavet om og stillet op igen. Grinet og fniset og hygget os. En herlig indesyssel. Undervejs er der kommet nogle DIY ud af det.
DIY? Ja, det “gode danske” ord for Do it yourself (gør det selv) – på den fancy måde. I finanskrisens, miljøbevidsthedens og kreativitetens tegn.
I dette tema kommer vi med nogle idéer, som du kan tage fat i, hvis tiden inden udelivet falder alt for lang. Vi har syet hynder, som kan ligge ude i al slags vejr. Så har vi “stencileret alt og alle”, og du kan se et lille udsnit af diverse dekorerede ting, som du kan lade dig inspirere af. Vi skyder også en ny serie i gang, der skal køre hele sæsonen. Den handler om den forunderlige vækst; pilEndelig kaster vi os over at lave avispotter til alle de kommende plantespirer, der skal prikles over i et eller andet “en hel masse”. Og avispotter kan fabrikeres i “industrielle” mængder for ingen penge.
Skulle du nå i bund med alle de sysler (og almindeligt hverdagsliv og trummerum), kan vi anbefale dig at læse – eller genlæse – vores temaer eller nogle af alle vores løbende artikler. Du finder både en søgelinje i toppen til højre på siden, og en lang række etiketter nederst med emneord. Der skulle være til et par dage.
Imens bliver foråret til endnu mere forår udenfor. Pip pip!
Rigtig god fornøjelse!

Ugens artikler om VENTER PÅ FORÅR:


 

HYNDER OG KNÆPUDER
Sy nye hynder der tåler regn





STENCILS
Opfrisk hus og have med stencils







BYGGEBOOM I FUGLEHAVEN
Redekasserne får en “gang lak”
 

NY SERIE: PIL
Vi tager i den kommende uge hul på en helt serie af artikler om pil.
LAV AVISPOTTER MED EN POTMAKER
Om at lave potterne selv!

Læs eller genlæs tidligere artikler med inspiration til ting du kan lave mens du utålmodigt venter på forår:

MEJSEKUGLEHOLDERE
Tip til hurtigt at lave en fuglekugleholder



LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Lav selv et insektbo til haven
BEVAR DINE REDSKABER
Råd og vejledning til vedligeholdelse af dine redskaber
Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.