Husk de gode hjælpere i køkkenhaven – dvs. dem der hjælper med til at holde utøjet væk. Vi giver her et par bud, du kan have stor glæde af.


TEKST & FOTOS: LONE

Når man gerne vil dyrke sin køkkenhave uden gift og sprøjemidler er det nyttigt at kende til “de små hjælpere” – dvs. planter der støtter op om afgrøderne ved at hjælpe med at holde utøj på afstand.


PURLØG HOS GULERØDDERNE

Purløgets duft forvirrer gulerodsfluen. Husk dog også altid at “lukke hullerne” efter dig når du tynder ud eller høster. Og smid de små spirer helt væk, så gulerodsfluen ikke får færden af gulerødderne.

Tagetes har i øvrigt samme effekt.

ISOP HOS KÅL
Duften af isop hjælper med at holde kålen fri for utøj.

TAGETES HOS LØG
Tagetes hjælper med at holde løgfluerne på afstand.

 

 

 

 

 

 

 

 


KORIANDER HOS TOMATER
Koriander skulle holde bladlus og hvide fluer væk, og er derfor vældig anvendelig hos tomaterne.

Også basilikum skulle have gavnlig virkning for tomaterne, og kan anbefales sammen med tomaterne i drivhuset. I modsætning til basilikum, der kræver megen varme, er koriander lidt mere hårdfør og derfor et lidt sikrere valg til frilandstomaterne.

 

 

 

… og hvad er det så lige med den der potte på en pind? 
Det er ganske enkelt et bo til ørentvister. En potte, gerne foret med lidt halm eller hø. I køkkenhaven er ørentvisterne nyttedyr, da de spiser mange skadedyr. Men da de også spiser frugter, kan de flyttes fra køkkenhaven med hele potten senere på sommeren. Da ørentvister er nataktive, kan de let flyttes om dagen.

Har du korte pinde stående til støtte af diverse afgrøder i din køkkenhave, er potterne faktisk også gode til at sikre, at du ikke kommer til skade, når du går og luger i bedene!