Vi kigger på døre i haven – havelåger og porte. Dem der fører ind til nye oplevelser og lukker af for andre.


TEKST & FOTO: LONE

havelåge
En havelåge bruges som oftest ved indgangen til haven – specielt hvis man har hund eller måske små børn man gerne vil holde hjemme. En havelåge kan også bruges som et smukt element i haven. Et element der lukker af til et haverum og lukker op for noget nyt.

Her kigger vi på havelåger/-døre i forskellige udformninger og placeringer til inspiration.

Vi har haft kameraet med i mange af de engelske haver, og valgt nogle stykker ud, som vi mener gør en forskel i den have, hvor den hører hjemme.

Kig gerne med og find måske din egen favorit.

I den første have vi træder ind i (foto herunder) fører gitterporten ind i et intenst haverum med to lange “borders” fyldt med et væld af farver på både løv og blomstring. Partiet med portene markerer en tydelig overgang fra den åbne parklignende del af haven til den intense del med overraskende farvekombinationer.

havelåge
PARHAM’S GARDEN

 

I samme have finder man denne dør der fører fra en “walled garden” ud mod det mere naturprægede haverum. Næsten som at træde ud af en dør fra huset. Er døren lukket, har gæsten på besøg i haven for første gang, ingen idé om hvad der venter på den anden side. At åbne denne dør involverer dermed nysgerrigheden hos havegæsten.

havelåge
PARHAM’S GARDENS

I Stone House Garden markeres overgangen fra det kultiverede haverum mod marken på samme vis med en dør. Her får beskueren dog lov til at se, hvad der venter på den anden side. En gang imellem kommer en hest luntende forbi på den anden side.

havelåge
STONE HOUSE GARDEN

Her i Kiftsgate Court Garden spilles lidt på den samme tangent. Man får lov til at kigge igennem, og her er det heller ikke meningen man skal passere. På den anden side er et lille stykke vildt engareal fyldt med prydløg. Man kan slet ikke lade være med at gå hen til lågen og kigge ind – som i en hemmelig have.

havelåge
KIFTSGATE COURT GARDEN
I Hidcote Manor Garden er farven på de fleste træbygningsværker, bænke mv. i haven i samme farvenuance – også porte og låger. Her er porte der fører fra en befæstet gårdsplads ind i et nyt haverum.

 

havelåge
HIDCOTE MANOR

Simpelt kan det altså også gøres. Denne smukke havelåge er fundet i haven ved Sissinghurst Castle og fører ud af haven. Den ser, set i sammenligning med de andre her i beskrivelsen, ikke ud af noget særligt, og man tiltrækkes ej heller for at passere.

havelåge
SISSINGHURST CASTLE

“Kom indenfor” lokker denne smedejernslåge.

havelåge
BOURTON HOUSE GARDENS

Har du mon en dør i din have? Har den én funktion – holde inde eller ude – eller skal den blot pirre til nysgerrighed? 
Fortæl os meget gerne om din dør.

havelåge
SNOWSHILL