At holde høns i haven er slet ikke så svært. Og at passe dem ud fra en økologisk tankegang er både nemt og meningsfuldt! Jens Juhl – slotsherren i Smørmosen – har begået en glimrende bog som guider dig.


TEKST: MARIANNE SELVIG OLESEN, FOTO: JENS JUHL

Jens Juhl og hans kone Sølva Falgren har haft høns i mange år, så de ved hvad de taler om, når de siger, at det er nemt og bekvemt. Det er også baggrunden for at de har skrevet “Økohøns – selvforsyning til husbehov”, udgivet på Forlaget Koustrup. 

Det er rart at læse Jens og Sølvas bog. De oversælger ikke deres budskaber, og de holder sig til fakta med både humor og seriøsitet – en dejlig blanding om et morsomt emne.

Da jeg selv skulle have høns stod der ikke så meget om det på nettet, og hønseavlerne var sådan en lidt lukket kreds, der virkede helt utilgængelige. Sådan er det heldigvis ikke helt længere. Den gang var det Jørgen Liljensøes bog om havehøns, der støttede mig på færden fra havemor til hønemor. Derfor har det været med andre øjne end nybegynderens, jeg har læst denne bog, og det får man stadig en hel del ud af. Imidlertid er det rent guf for nye hønseejere – eller haveejere, der overvejer at anskaffe sig høns.

FØLG MED
Man bliver taget i hånden fra første færd. Jens lister oversigter op over nødvendigt udstyr, vejledende priser, reglerne for husdyrhold i byzoner. Han giver forslag til fodermenuer forår, sommer, efterår og vinter samt giver forskellige eksempler på både de dyre og fine købehønsehuse, og så dem man på mere eller mindre interimistisk vis selv kan bygge. Og til og med er der priseksempler med hele vejen – også på, hvad det vil koste at holde høns i et år.

Man ser det for sig: Den ene køber bogen, bladrer efter endt læsning op på side 80 og lader den ligge fremme, så resten af familien, og især partneren kan se, hvor få udgifter der er forbundet med det.

FORDELE
Dem er der rigtig mange af. Ikke blot er de gennemhyggelige at have gående i deres gård og i sin have, de er jo også nyttige og støvsuger haven for utøj og snegleæg. Så guffer de både ukrudt og madrester i sig, og leverer til modydelse gødning og æg til den store guldmedalje.

NØDVENDIGHEDER
Der er jo ting, der er mindre rare når man holder husdyr – i hvert fald for postmoderne mennesker af det 21. århundrede, og i særdeleshed hvis man er bybo.

Sygdomme og slagtning! Sygdomme er nødvendige at kende til, for når hønen pludselig har noget underligt, der hopper rundt på den, eller hvis den står stille og skutter sig og ikke følger med de andre i flokken, så er det rart at vide besked.

Slagtningen er for selvforsynere, der spiser deres høns. Det kommer jeg måske også til en gang, men jeg er sådan en kylling, at jeg endnu har omend meget svært ved at slagte en syg høne. Også selvom jeg har lært, hvordan jeg gør uden at den flakser rundt uden hoved.

I slutningen af bogen finder man en glimrende adresse- og linksliste, og i øvrigt er bogen trykt på “Climate Compensated” papir. Det giver en ekstra fornemmelse af at være på rette vej med det hele.

Jens har endelig også anset det for en nødvendighed at fortælle om, hvad der skal til for at man kan kalde sine høns for økohøns. Faktisk viste det sig, da jeg gennemgik listen i bogen, at jeg selv har økohøns uden overhovedet at kende reglerne. … så nemt er det! Og som Jens og Sølva fortæller allerede på de første sider, var deres første høns “udlejningshøns”, som de ikke kunne få sig selv til at give videre til de næste på ventelisten. De siger: “Man kan spørge sig selv, om ikke hønsehuset burde mærkes med teksten stærkt vanedannende“. Det kan min familie og jeg i Den helbredende have i hvert fald skrive under på, at det er!

TITEL: Økohøns – selvforsyning til husbehov

FORFATTERE: Jens Juhl og Sølva Falgren
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Jens Juhl
UDGIVELSE: 2012
SIDER: 144
SPROG: Dansk
FORLAG: Koustrup og Co.
Køb den her.