Planter kan flyttes hele året, men det er bedst at gøre det om efteråret, hvor jorden er fugtigere, og planterne dermed får mulighed for at etablere sig igen inden vinterens komme. Vi giver her nogle tips til, hvordan det lykkes.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Mange tror at foråret er den rigtige tid at plante på – og det er da også en god tid. Men planter du i løbet af september og oktober – ja, for nogle planters vedkommende helt indtil frostens komme, så har planterne de optimale forhold. På den måde kan de nemlig nå at danne nye rødder og bruge energien neden under jorden frem for oven over den.

 

EFTERÅRSSTATUS
Efter en lang sommer, hvor vi har haft mulighed for at vurdere, om nogle af vores planter står for tæt, forkert, for underligt eller for ensomt, så begynder vi at flytte rundt på dem. Det kan også være, at du simpelthen har fået blod på plantetanden, og at lysten til at gøre haven mere frodig er begyndt at røre på sig. Tag derfor på planteskole, besøg din gamle plantetante, mor, nabo eller gå på plantemarkeder, og du vil komme hjem med en mængde planter – lige til at plante ud.

Ja, ikke nok med det. Du vil også kunne gå og glæde dig hele den lange, mørke vinter. Du vil opdage, at du holder af at gå rundt ude i haven og få fred fra andres krav og forventninger. Og måske vil du opdage, at du sidder i alle mulige situationer og tænker på, hvilke planter der vil stå godt sammen lige dér, hvor du er i gang. Det er en glimrende måde at bruge tiden på!

 

GRAV HULLET OG VAND FØRST
Når man skal til at flytte en plante, er det hensigtsmæssigt først at grave hullet, hvor planten skal stå. Står den i en potte i forvejen er det en anden sag. Så kan man flytte den rundt og forholde sig til, hvordan den vil tage sig ud, uden at rødderne tørrer ud.

Grav hullet så dybt, at jorden under plantens rødder er løs. Nogle gange graver jeg lidt dybere, og når jeg så skal til at sætte planten, øser jeg noget jord ned, så det passer med højden hvor planten stod før. Det kræver nogle gange en spand eller en trillebør til den opgravede jord, hvis der ikke er plads lige ved siden af hullet. Det er de allerfærreste planter, der har glæde af at blive plantet dybere end de stod før flytningen. Fyld så vand i hullet og lad det sive ned, inden du går videre.

 

HULLET FORES
Hvis du ved der kan være konkurrence fra ukrudt eller andre planters rødder, kan du give plantens rødder et forspring ved at fore plantehullet med en avis.

Det er ligegyldigt hvilken avis – planterne er ligeglade. Herefter fylder du jord ned i bunden. Det må gerne være fra en plantesæk med muld, men det kan også bare være noget af det jord du har gravet op. Hvis du vil gøre det lidt godt for planten, så kan du blande jorden med kompost. Du må aldrig plante direkte i kompost, så svider du plantens rødder og den risikerer at gå til eller blive stærkt beskadiget. Nu er du klar til at plante.

 

BRUG EN GREB
Det er bedst at flytte planten efter en periode med regn. Hvis det regner den dag du vil flytte den, så skal det være let regn. Tung, langvarig regn fortrænger ilten i jorden, og planterne risikerer at drukne. Efter et par dages fugtigt vejr er jorden blød og til at arbejde med. Mange steder bruger de spader – og det kan også være nødvendigt, hvis det er større ting du vil flytte, eller hvis de har stået på stedet i lang tid.

Allerbedst er det at bruge en greb. Den løsner jorden omkring planten og du kommer ikke til at hakke rødderne over. Du skal løsne hele vejen omkring den og vrikke planten fri af jorden. Nogle gange hjælper det at holde nede om den nederste del af stænglerne/grenene og hive opad.

PLANT TIL
I med planten og på med jorden omkring. Brug hænderne så du kan mærke hvad du laver – det er her en god havehandske gør underværker! Avisens sider dækkes med jord. Du kan evt. folde dem lidt ned – eller ind over plantens rødder, når du fylder jord på. Avisen vil formulde og tillader jo vand at trænge igennem. Desuden giver den plantens rødder mulighed for at finde sig til rette inden de bliver så stærke, at de kan gennemtrænge avisen og søge efter mere vand længere nede.

 

TRÆD TIL, VAND EFTER OG RIV
Nu kommer noget af det mange glemmer i “kampens hede”. Der skal trædes til. Dvs. at du med din fod skal træde jorden til hele vejen rundt om planten. Nogle gange skal der lige fyldes lidt ekstra jord omkring, så det flugter med det øvrige beds niveau.

Så vander du igen. Her er det godt at lade det sive, så hvis du har en utæt vandkande eller en spand med hul i bunden, så stil den tæt på planten og fyld vand i. Så kan vandet stå og sive langsomt ned. Ellers brug bruseren på vandslangen.

Til sidst er det tid til at rive, så det ser pænt ud.

 

Har du lyst til flere efterårsfif til haven?