Når vi kigger på bede kommer vi ikke udenom det element, som haven ved Great Dixter høster størst berømmelse for, The Long Border”. Bedet er en sand farveeksplosion i stauder, løgvækster, sommerblomster, buske og græsser.


TEKST & FOTO: LONE

The Long Border ligger som en lang linie gennem halvdelen af haven ved Great Dixter med front mod sydvest. Baggrunden for det lange bed er en høj og tæt takshæk, der grænser op til en bagvedliggende, intens have. Foran bedet ligger – som det anes på billederne herunder – en lund med frugttræer – på engelsk kaldet en “orchard”. Her i september er området nyslået og ligner til forveksling en græsplæne, men på andre tider af året er her et væld af græsser og vilde blomster – samt en summen af insekter.

Great Dixter

AFGRÆNSNING OG VEJVISER
Mellem græsområdet og The Long Border er der en afgrænsning af lokale sandsten. Denne giver passage for beskueren og viser vej langs hele bedet. Samtidig giver belægningen praktisk mulighed for at planterne kan vælte ud over bedets kanter uden at skabe besvær for vedligehold af græsområderne eller give gene med for mange græsfrø i bedene. En meget praktisk og samtidig smuk og servicerende løsning.

Great Dixter

Great Dixter

BEDENES ROLLS-ROYCE
Bedet her er et flor af alverdens planter – buske, stauder, græsser, løgvækster og ikke mindst sommerblomster i mange forskellige størrelser og højder, der blomstrer om kap. Al jord er dækket og frodigheden vil ingen ende tage. Det er ganske imponerende. Et bed som dette hører absolut ikke til den nemme del af havepasningen. Dette bed er for entusiaster og de ihærdige!

Great DixterSom Christopher Lloyd selv skriver i sin fortælling om haven (“A guide to GREAT DIXTER”): “Dixter’s is a high maintenance garden; I make no bones about that. It is effort that brings reward”

“Dixter’s is a high maintenance garden; I make no bones about that. 
It is effort that brings reward”

Great Dixter

Great Dixter

VILD MED FARVER

Christopher Lloyd var absolut ikke farveforskrækket og der følges ikke særlige farveskemaer i haven. Planterne blev kombineret efter hvad han syntes virkede, og da mange af planterne også er selvsåere opstår nogle af kombinationerne også helt af sig selv. Fx. oplever mange flere steder i haven den store gule kongelys ‘Mullein’, der får lov at dukke op hist og her.
PLANTERNE
Her til højre ses en lille andel af de mange planter, der er vigtige for bedet i sensommeren:

Græsser
Snebynke
Kvæsurt
Solhat
Kiss-me-over-the-garden gate (Polygonum orientale ‘Shiro-Gane-Nishi’)
Floks
Staudesolsikke
Solbrud
Dahlia
Parykbusk
TagetesHerudover ses i bedene fx:

Artiskok
Hjortetrøst
Kongelys
Staudesalvie
Bronzefennikel
Sommerfuglebusk
M.fl.

VOLUMEN
At bedet har en imponerende volumen fremgår måske bedst af billedet herunder. Det at forgrunden til bedet er den spartanske lund, giver en fantastisk kontrast og god ramme for at bedet kan få den fulde opmærksomhed – som det i den grad også fortjener.

Great DixterTrænger øjet til en pause, kan man dreje sig rundt og betragte græsarealet, der kun er afbrudt af de skulpturelle frugttræer og simple trædestier i rød tegl.

Great Dixter

 

Great Dixter

EN SKULPTUREL FINALE
For enden af det lange bed mod sydøst sluttes farvevældet elegant af med dette stedsegrønne element. En skulptur skåret i taks med plads til en velvalgt bænk i råt træ. Her kan man sætte sig og nyde de sidste glimt af mesterstykket.

Great DixterHER ER VI

Great Dixter
Northiam, Rye, East Sussex, TN31 6PH.

OM HAVEN
Great Dixter var hjem for gartner og haveskribent Christopher Lloyd (1921-2006). Han har bidraget til haveverdenen med bøger og artikler over en periode på ca. 40 år. Great Dixter ledes i 2013 af Fergus Garrett og Great Dixter Charitable Trust, og er den dag i dag et valfartssted for haveinteresserede fra hele verden.