En moppedreng på 416 sider landede i min postkasse. Det var Claus Dalbys nye, længe ventede bog ‘Den hvide have’. Læs anmeldelsen her.


TEKST: LENE, FOTO: LÅNT AF FORLAGET KLEMATIS

På Claus Dalbys blog, Mit haveliv, har vi fulgt med på hans mange haverejser, og har beundret hans utrættelige energi for at få de helt rigtige billeder i kassen. Claus har efterhånden et ret omfattende netværk af havemennesker, både herhjemme og rundt omkring i Norden og Europa, og det netværk gør, at han får lov til at komme ind og se haver, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden – og heldigvis bliver vi inviteret med.

En hvid have? Kommer der ikke til at mangle farver? Bliver det hele ikke lidt for fersk? Spørgsmålene er mange, og da Claus i sin tid annoncerede, at han ville skrive en bog udelukkende om hvide blomster, tænkte jeg, at det nok var den første bog fra hans hånd, som jeg ikke ønskede mig. Men, det kom til at gå anderledes, for med vanlig sans for at finde smukke motiver, både i egen og andres haver, har han begået et mesterværk – igen! Billedet nedenunder er fra hans egen have.

Den hvide have

Bogen starter i Sissinghurst Castle Garden, som er én af de mest kendte haver i England. Det var her Claus for første gang fik øjnene op for den skønhed, som hvide blomster kan give.

Den hvide have

De gennemgående farver i bogen er, foruden hvid naturligvis, også sart lysegul, grå og grøn. Ved alle de mange, mange billeder af blomster og løv er der navn. Det er kun få, der mangler, og det er fordi ejerne af haverne ikke selv kender navnet. Derfor er det lige til at gå til, hvis du nu vil skrive nogle af de nævnte blomster på din ønskeliste – og tro mig – det vil du.

Den hvide have

Jeg har sagt det før, og gentager det gerne: Claus Dalby er en mesterfotograf, og der er så mange smukke nærbilleder af blomster, at man føler man sidder på kanten af kronbladene og kigger blomsten dybt i øjnene!

Man siger, at grønt er godt for øjnene! Jeg vil tilføje, at det er hvidt også. Det giver sådan en ro for øjet. Og så er der jo også den fordel, at hvide blomster lyser så smukt op i haven i skumringen.

Det er meget svært at vælge en favorithave blandt de mange Claus har besøgt, men der er især et par svenske haver, som har gjort stort indtryk på mig. Haven nedenfor ligger i Skåne, tæt på Øresund. Der er et væld af hvidpudsede mure med små afsatser overalt, hvorpå der står potter med blomster – kun holdt i hvidt og grønt, og jeg må indrømme at ene hvide blomster er usædvanlig delikate. Her er også mange formklippede buske – mest buksbom. Endnu noget roligt at lade øjnene hvile på.

Den hvide have

Ét af de billeder jeg dvælede ekstra længe ved, er fra en hollandsk have. Her er det en overdådig hvidregn, Wisteria floribunda ‘Alba’, der gror op ad en pergola. Det må være fantastisk at sidde her under blomsterfloret en lun sommerdag.

Den hvide have

Claus Dalby har også besøgt Margit Engen, og hele hendes have oser af charme. Her har vi et udsnit af terrassen, hvor der er en lav mur med 4 opstammede buksbom i ens krukker. Den klassiske flisebelægning med grå betonfliser omkranset af chaussesten, spiller flot op til de kvadratiske vinduer.

Den hvide have

Margit Engen mestrer gentagelsens kunst til fulde. Her er det Euphorbia-hybrid ‘Diamond Frost’  i kurve på de rustne piedestaler.

Euphorbia-hybrid 'Diamond Frost'

I Erik Heides have på Mors findes dette hjørne med de sten han arbejder med, og selvom man måske tror det er et rodehjørne, kan man godt tro om igen. Her er det en række hvide pelargonier, der indtager en smuk plads.

Den hvide have

Her er vi i Holland – så enkelt og lækkert kan det gøres!

Den hvide have

Indtil side 275 er bogen fyldt med skønne billeder fra lige så skønne haver, fortrinsvis  fra Danmark, Sverige og Holland. Her er rigtig meget at lade sig inspirere af. Derefter er bogen opdelt i løgvækster, sommerblomster, stauder, grønne blomster, gråt og broget løv, osv. osv., og her kan man virkelig også falde i staver. Ved hjælp af denne del af bogen, har man mulighed for at sammensætte sit eget, varierede hvide bed med alle slags blomster, med skærme, spir osv. Så er man virkelig godt kørende!

Den hvide have

Det eneste lille minus jeg kan komme i tanke om, er at det ikke er en bog, du har liggende på natbordet. Dertil er den alt for stor og tung. Næ, sæt dig godt til rette i din yndlingskrog i sofaen – eller i din bedste stol – og fordyb dig i dette rene og skære, hvide univers. Der er til mange timers armchair gardening i denne bog.

Skal jeg så selv have en hvid have? Ja da, får jeg lyst til at sige. Jeg begyndte sidste år med at indføre flere hvide blomster i min have, men jeg har allerede nu overvejet om det ene bed mellem de to æbletræer skal omlægges til kun at være hvidt og grønt. Der er så utrolig meget hvidt at vælge imellem, og jeg vil bruge denne bog – og vinteren – til at udvælge de bedste til mit måske kommende hvide skyggebed.

 

Den hvide have

TITEL: DEN HVIDE HAVE
FORFATTER: Claus Dalby
FOTOS: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 416
SPROG: Dansk
FORLAG: FORLAGET KLEMATIS