Da jeg fik denne bog i hånden var min association straks, at det var en bog til havens nybegynder, men er det nu også det? Uden de store forventninger gik jeg i sving med at læse denne bog “NY I HAVEN – fra drøm til virkelighed”. 


TEKST: LONE, FOTO: SIDER FRA BOGEN GENGIVET MED TILLADELSE FRA FORLAGET

Ud fra forsidens titel at dømme var det ikke en bog, jeg ville være blevet fristet til at tage ned af boghandlerens hylde, men ikke destro mindre fandt jeg mig godt underholdt og inspireret af Karina Demuths bohemeagtige og ukuelige tilgang til haveuniverset. Karina Demuth har forfattet en rigtig elskværdig bog om en kvindes gå-på-mod og engagement for at få sin have formet til den oase hun så i sine tanker.

Først har hun samlet alle ønskerne til haven i havedagbøger, der senere blev overdraget til landskabsarkitekten Jane Schul, og med sin nye haveplan i hånden – hvor ønsket om bede, der bugner af blomster, var indfriet – var Karina klar til at gå i gang.

ny i havenBogen beskriver rigtig mange facetter om en kvindes arbejde med udlevelse af sine havedrømme. Du finder i bogen gode praktiske råd omkring behandling af din jord, om at vande “rigtigt”, gødning og om at vælge de gode redskaber.

ny i haven

Næsten halvdelen af bogen handler om, hvordan du får denne blomstrende frodighed i bedene. Her er introduktion og tips til forspiring, vejledning i at købe de rigtige planter på planteskolen og om hvordan du fra venlige havemennesker kan komme rigtig langt med at aftage planter, når der deles stauder m.v. og om hvordan du selv kan give noget igen, når haven pludselig bugner og du har overskud.

ny i haven

Karina Demuth runder herunder også emner som blomsterløg og knolde, en top 12 indenfor sommerblomster med tips til såning mv. af samme (som bestemt også rammer tidens trend rigtig fint), dyrkning af roser, toårige mv. – og overalt er der velmente råd til valg af nemme sorter.

Vi er også kort med en tur i køkkenhaven, hvor korte, letlæselige beskrivelser igen gør det nemt for enhver at følge de enkle råd og kaste sig ud i et liv med køkkenhave.

ny i havenBogen er flere steder krydret med lette opskrifter og idéer til dekorationer med videre, og så er den gennemsyret af forfatterens lette tilgang til projektet. Her tales ikke meget om liljebiller eller stråleplet, og det kan virke en anelse overfladisk, men måske netop også derfor er bogen så optimistisk og livsbekræftende, at man ikke kan undgå at blive i godt humør af de lettilgængelige tekster, krydret med smukke billeder og romantiske grafikker.

ny i haven

ny i haven
Så jo, man kan sagtens have god glæde af bogen – også når man er nogenlunde velbefaren udi have. Men den der får allermest glæde af denne bog er hende, der har været i gang lidt tid og virkelig har brug for et “boost” af format. For dét kan den – med masser af inspiration til bugnende bede!

Bogen er en rigtig hyggespreder, og jeg skal absolut ikke undslå mig for, at den kunne snige sig i kurven under den kommende julegaveshopping, når tankerne falder på en af mine lidt yngre familiemedlemmer – der netop er forholdsvis “ny i haven”!

 

ny i haven

TITEL:NY I HAVEN, fra drøm til virkelighed
FORFATTER & FOTO: Karina Demuth
ILLUSTRATIONER: Sisterbrandt
UDGIVELSE: 2011
SIDER: 160
SPROG: Dansk
FORLAG: Politiken