I føljetonen af jer læseres anbefalinger af godt grej, giver vi i dag ordet til Henrik, der har skrevet til os om sin plantepind.


TEKST & FOTO: HENRIK MIKAELSEN

Henrik har valgt at skrive om sin plantepinds mange anvendelsesmuligheder Har du selv erfaringer med denne plantepind, må du meget gerne også give din mening til kende i kommentarerne.

Hvad hedder redskabet og hvem er producent?
Plantepind/Dipper fra Fiskars Classic/Zinck Lysbro
Hvordan er du kommet på at købe dette grej?
Min dipper stod på ønskesedlen til jul og fødselsdag igennem et par år, men der var ikke rigtigt nogen der vidste hvad det var, så jeg fik aldrig en fin pakke med sådan en dims indeni. På godt dansk kaldes det en plantepind, men “dipper” er sådan et hyggeligt navn – og så synes jeg også det er meget beskrivende i forhold til hvordan dimsen bruges.
Hvor længe har du haft den (cirka)?
Jeg har selv købt den og nu har den været en del af husholdingen i et års tid.
Hvad bruger du den til?
Jeg har faktisk ikke så meget grej, for haven er ganske lille, så det er begrænset hvor meget hardware der er brug for – og ikke mindst plads til. Men en dipper, tænkte jeg, kunne gøre stor nytte. Jorden er tung og leret og planterne står tæt. Som i MEGET tæt. Det indskrænker manøvrepladsen samtidig med at jordens beskaffenhed gør, at der skal lægges kræfter og teknik i for at grave det mindste hul.
plantepindMed den i hånden kan jeg lave fine huller når der skal lægges løg (er det store løg “borer jeg for” med dipperen og udvider med en planteske). Man stikker den ganske enkelt i jorden, vrikker evt. lidt rundt indtil den efterlader et passende størrelse hul. Det går tjept og skulle man støde på et løg fra tidligere år, er der en chance for det blot bliver skubbet til side i stedet for at blive hakket over med en løglægger eller en planteske. Især gør den gavn når man skal helt tæt på stauder eller andre faste beboere i bedet. Og det skal jeg uvægerligt, for der er ikke meget bar jord hos mig.
En ekstra ting jeg bruger denne dims til: Den er genial til at forbore huller med, når man skal vinterdække med gran for at beskytte de mere sarte planter. Selv med en smule frost kan den trænge ned i jorden, så grankvistene kan blive godt forankret – og det skal de altså være her ude vestpå!
Hvad gør at netop dette redskab er særligt velegnet?
Her er det så at en plantepind er ganske handy. Dimsen kan have forskellig udformning og være lavet af forskellige materialer – men de er alle i sin enkelthed en pind med en spids og et håndtag! Min har et skråtstillet håndtag og er lavet af lakeret bøgetræ med en rødlakeret stålspids. Og netop den måde håndtaget er lavet på giver et godt greb. Den ligger godt i hånden og passer godt når man skal lave en vrikkende/vridende bevægelse. Så har den også en lækker lædersnøre til at hænge den op med – en fiks detalje. Stålspidsen giver en god robusthed – måske behøvede spidsen ikke være så…spids. Den spidder i hvert fald det den rammer.
Vejledende pris – og synes du prisen passer til produktet?
Alt i alt et fint lille stykke værktøj, som oven i købet er ganske billigt. Jeg måtte slippe hele 70 danske kroner da jeg erhvervede mit. Det synes jeg jo er rasende billigt, især da det virker som et ret gedigent et af slagsen. Man kan opgradere til mere avancerede udgaver – f.eks. af aluminium. Men det kan jeg jo så ønske mig engang…
Har du andet, du gerne vil fortælle om produktet?
Nu er jeg jo ret doven anlagt, så har jeg først et stykke værktøj i hånden er det gerne det jeg fortsætter med at anvende, selv om opgaven skifter undervejs. Således kan plantepinden også bruges i en snæver vending til at løsne en genstridig plante fra sit tag i jorden, hvis staudespaden eller greben ikke har haft held til det. Den kan såmænd også lige vippe en tot ukrudt op af jorden, hvis der er brug for det.
Og nu vi er ved ukrudt har jeg også konstateret, at jeg bruger min plantepind som en lille støttekrykke når jeg skal række ind over bedet og få has på de ubudne indvandrere. Så vinder jeg lige 20-30 cm rækkevidde mere (dovenskaben igen) og kan også behændigt undgå at trykke jord og/eller mase planter der hvor jeg må støtte mig på jorden.
plantepind
DAGENS ANMELDER
Henrik Mikaelsen
Bredebro

Du kan læse mere om Henrik på hans blog Havehjernen.