Det er forår, og der er travlt i haven på trods af, at det har været en dejlig mild vinter.


TEKST: JEPPE URBAN & MARIANNE, FOTO: JEPPE URBAN

Haven i HuneLangt de fleste af os kender kun Haven i Hune fra sommerbesøg. Men vi skal følge haven gennem hele året, og begynder her i marts, som er Jeppe Urbans første forår i haven. Han tilegner sig haven mere og mere, og i den kommende tid kan du glæde dig til at følge ham og hans aktiviteter i haven.

OPGAVERNE I  HAVEN 
DENNE MÅNED
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Der er endnu meget oprydning, for Jeppe er “ikke særlig elektrisk”, som han siger. Det er bedst at have følingen med det, der foregår. I trillebøren med rundt har han derfor:

 • Saven – den er helt uundværlig!
 • Rosensaksen – den er også fremme bestandigt.
 • Hækkesaksen – det er Jeppes yndling. Den er effektiv og skaber renere linjer.

Trillebøren – ja, den skal males grøn igen. Det skal de alle sammen, ligesom i Annes tid, fortæller Jeppe.

Haven i Hune

Der har jo været en del store træer, der skulle topkappes og beskæres. Det er ikke Jeppe, der klatrer rundt og gør det. Det kommer der en tree climper og gør. Det er også ved hjælp udefra, at alle redskaberne bliver slebet.

Jeppe har gang i mange forskellig ting i haven i marts. Der klippes stadig ned og ryddes op. Der er ved at blive spredt topdressing med beriget muldjord. Der fyldes op i kvashegnene, og så bliver der bundet pilekugler. Jeppe er i gang med en kæmpemæssig en på 180 cm i omkreds.

Jeppe fortæller, at han også har fået sået, og at han eksperimenterer med forskelligt. Bl.a. er såningen af olieplanterne et eksperiment, men også græsser og sommerblomster er på listen. Jeppe vil så løbende, men indtil videre er der sået:

 • Blå voksurt, Cerinthe major, ‘Purpurescens’.
 • Dybviolet salvie, Salvia lighthouse, ‘Purple salvia’.
 • “Sort” petunia, Petunia multiflora,’Black Cherry’.
 • Paletblad, Coleus Chocolate.
 • Olieplante, Ricinus communis, ‘Carmencita’.
 • Olieplante, Ricinus communis, ‘Gibsonii’.
 • Fontænegræs, Panicum, ‘Frosted Explosion’.
 • Fjergræs, Stipa tenuissima.
 • Stor dybviolet lampepudegræs, Pennisetum, ‘Purple Majesty’.

I Haven i Hune er det så befriende, at der er “metodefrihed”, fortæller Jeppe. Vi er i Annes ånd vant til de nemme genveje og smarte løsninger. Det er resultaterne, der tæller.

Haven i Hune

4 GODE PLANTER 
I MARTS
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jeppe vil gerne fremhæve 4 gode planter, der gør en forskel i haven i marts: Vintergæk, dorothealilje, taks og bøg.Vintergæk. “De er de første, der dukker op – og det på et tidspunkt, hvor vi bare er så sultne. De er jo taknemmelige og nemme at have med at gøre, og skønt de er så små, er vi vist alle sammen glade for at se dem.”

Dorothealilje. “Ja, dem vil jeg gerne fremhæve, for de er så elegante. De er sådan lidt mormoragtige, og ikke småfesne som de små almindelige vintergækker er. Erantis stråler jo som selve solen, og det har vi også brug for her om vinteren. Men dorothealiljerne, de er som gammeldags hyggelig fruer; sofistikerede og så ligner de en million.”

Taks. “Det er sådan en god plante – den giver jo noget nu, hvor der ellers er så bart. Dens evne til at skabe rum giver beskueren en oplevelse, en fornemmelse af at være omsluttet. Det er jo, særligt på denne side af jordkloden, vigtigt at acceptere, at det er vinter og goldt i næsten halvdelen af tiden, og her kan de stedsegrønne jo give haven karakter. Det eneste problem med de stedsegrønne er, at vi skal huske at børste sneen væk, hvis den tynger. Kunsten er at klippe planterne tæt, så holder de til meget mere. Og så skal vi huske at vande, hvis der har været tørt og barfrost længe.”

Bøg. “Piet Oudolf har jo sans for netop planter, der skaber rum. Og bøg er noget af det eneste, der giver lidt farve i haven om vinteren, når den står og lyser op med sine kobberfarvede blade på hækkene. Dem har vi jo også glæde af ca. halvdelen af året, og det på et tidspunkt, hvor der ikke sker så meget andet i haverne. Som Piet siger: “Brun er jo også farve!” Alle vegne er der så megen fokus på blomster, også her i haven naturligvis, men der findes jo så meget andet, der er med til at give en haveoplevelse. Farver og former giver oplevelser i en have om vinteren.”

Haven i Hune
MÅNEDENS
DEKORATION
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jeppe har skabt en dekoration på ét af Anne Justs keramiske fade. Idéen kan bruges til meget andet. Men her har Jeppe set sig om i haven, i drivtårnet og i naturen, og har fundet det, der lå lige for på denne årstid, nemlig grene og erantis.

MATERIALERNE:

 • Grene med gulligt lav fundet langs Vestkysten. Jeppe har knækket den af, for at give det et råt udtryk.
 • Erantis
 • Vinterglans, Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’.
 • Grønne blade af pebermyntegeranium.
 • Grønne blade af pelargonium tomentosum.
Haven i Hune
JEPPES
BOGREOL 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jeppe har i denne “armchair gardening” måned to bøger, han har trukket ud af sin bogreol:Bogen, “A gardener´s life – The Dowager Marchioness of Salisbury”, købte jeg i boghandlen Wisley Garden, der blandt fagfolk er kendt som Europas bedste planteboghandel. Jeg faldt pladask for bogen pg.a. dens forside, hvor Marchioness of Salisbury udstråler personlighed og mod – begge egenskaber, der er storartede at besidde som haveejer og havedesigner.

Marchioness of Salisbury er kendt for sin økologiske tilgang til havebrug, samt sit tidligere hjem Hatfield House. Vi kender hende måske også for et aurikelteater til New Yorks Botaniske Have. Hun er en meget interessant kvinde. Hendes første opgave som havedesigner var at hjælpe Englands Kronprins Charles med udformningen af hans have på Highgrove. Det er en have, jeg synes er utrolig spændende og meget personlig.

Derfor er den anden bog, I skal se:

“The Garden at Highgrove”. Den går i detaljer om denne storartede have. Desværre har jeg endnu ikke selv været på Highgrove, men denne skønne bog kan jeg varmt anbefale. Ifølge én af mine ”havebogsnørdbekendte”, Bente Møller Holm fra Plantarum.dk, kommer der en ny bog om Highgrove i løbet af foråret. Bogen skulle komme i 2 versioner, den ene til 5000 pund med personlig hilsen fra Prins Charles, og så én til en mere overkommelig pris. Jeg vælger den sidste.

DET SKER

LIGE NU
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Åbning af haven den 26/4 2014.