Fordi jeg selv har et dybt personligt og passioneret forhold til buske af alle mulige slags, tog jeg mig den frihed at spørge mig for om emnet i én af de mange havegrupper på Facebook for et par dage siden: “Hvad er din yndlingsbusk, og hvorfor?”. Stor var overraskelsen – også hos de deltagende i tråden – over, hvor mange buske vi bare elsker højt, betragter som en grundlæggende del af vores haver, og som vi slet ikke vil undvære.


MÅNEDENS LEDER: MARIANNE

Tråden er slet ikke slut endnu, og i skrivende stund er der 82 kommentarer, hvilket vidner om, at jeg ikke er den eneste med stor passion for disse “halvtræer”, der fylder i omfang og giver en have karakter. I denne måneds tema retter vi den skarpe forårssol mod buskene, og finder facetter frem, som kan give et billede af, hvad de egentlig kan i en have.

På en eller anden måde virker buskene lidt ugleset i dansk havebogslitteratur, i havemagasinerne, på bloggene og i TV. Eller også er det bare os, der endnu ikke er stødt på det helt store brøl omkring emnet. Det er som om de forputter sig i de store generelle havebøger. Derfor har vi sat os for at gøre lidt ved det!

I denne måneds tema “brøler” vi både for de blomstrende, dem, der bærer frugt, dem, der fungerer som overstandere i bedene, eller som fylde. Dem, der bliver brugt til hække – høje eller lave, og så selvfølgelig også alle de stedsegrønne, som kan nydes året rundt – især om vinteren, hvor der ikke er ret meget andet til at skabe struktur i de nøgne, forblæste, nordiske haver.

Nogle gange bliver jeg stillet spørgsmål om, hvad der giver struktur, tryghed, liv og rumfornemmelse i en have. Foruden altså huset, de omgivende og afgrænsende hækbeplantninger og stakitter, mure og hegn ud til gade, vej, naboer eller marker. Og mit svar må være: I meget høj grad alle buskene. Sørg for Guds skyld – og især din egen – at anskaffe dig nogle buske, hvis du da ikke har nogle i forvejen. Og tøv en kende, hvis dem du har, står dumt. Måske kan de opstammes – eller flyttes?


Buske er – i  samspil med de øvrige elementer i din have – naturligt dem, der fylder i synsfeltet og dermed kan anvendes som rumdelere. De kan blomstre, dufte, tiltrække sommerfugle, insekter og især de trængte bier. Så kan de stå og give muligheder for at man kan “forsvinde”, hvis man er et lille barn, der har brug for at drømme sig lidt væk og trække sig, samtidig med, at man er en del af familiens liv i haven. Helt genialt, og i mine øjne meget mere attraktivt end et hurtigt legehus i plast. For nu at sætte tingene lidt på spidsen. Buske kan bare så meget i en have eller et anlæg. Når man først har dem, de er vokset til og væver sig ind i resten af havens elementer og beplantning, eller netop træder frem og gør sig til, så spørger man sig selv om, hvordan man dog har kunnet undvære dem. Eller om man ikke bare skal have nogle flere.

Mange nyslåede haveejere går rundt sammen og udpeger det i haven, der skal væk, nu hvor de selv vil sætte deres præg på haven. Men vores anbefaling er derfor: Lad buskrydderen hvile i skuret det første år, du ejer din have. Lær haven at kende, find ud af, hvad det er buskene rummer af muligheder – den er der nemlig rigtigt mange af – og tag så først stilling derefter.

Lige nu, hvor vi står på kanten til foråret og april, hvor knopperne svulmer på både buske og træer, er det et glimrende tidspunkt at plante buske på. Deres rodsystem vil hurtigt etablere sig, og du skal vande knap så meget, som hvis de bliver plantet i højsommeren. Desuden vil du få glæde af busken allerede i år, så selvom de måske står på planteskolerne og ligner halvvisne pinde, kan du roligt begynde at researche. Eller hvad med at læse med her i denne måneds tema, hvor vi går i haven for at kigge på buske af alle mulige slags. Som sædvanlig har vi også samlet en håndfuld af tidligere udgivne artikler, som du måske nu vil læse med helt nye øjne.

Rigtig god fornøjelse og velkommen indenfor!

Månedens artikler om HAVENS BUSKE :

BUSKE, FARVER & HAVEDESIGN // HAVEDESIGN
Der er mange gode grunde til at have buske i haven. Og med de helt rette valg, kan buskene give en ekstra dimension i både farve og form.

DEN HVIDE HAVE VED KIFTSGATE COURT // REPORTAGE
Kiftsgate Courts fantastiske sunken garden er en fredfyldt gårdhave, der ligger i læ bag bebyggelsen her på stedet. Haven er døbt “The White Sunken Garden”, og farven refererer i dag til buskene.

DEN GRØNNE PARYKBUSK // PORTRÆT
Den mest almindelige parykbusk man ser i haverne er den røde, men den findes også i en grøn variant.

DEN UUNDGÅELIGE SOMMERFUGLEBUSK // PLANTER
Mange haveejere mener, at ingen have må undvære en sommerfuglebusk. Jeg har tendens til at give dem ret. Sommerfuglebusken forvandler fra juli-august din have til et inferno af flagrende sommerdrømme, så luk den endelig ind.

SPIRÆA // PORTRÆT
Spiræa er kendt af mange som hæk i 70’ernes parcelhuskvarterer, men busken har bestemt også sin berettigelse i nutidens haver – både som hæk og som prydbusk i havens bede.

SOMMERLIGE SYRENER // PLANTER
Må man frådse med fotos af hornvioler, som vi gjorde det i marts? Ja, så må man i den grad også gøre det i billeder af syrener. En busk som rigtig mange haveelskere har et ret personligt forhold til!

DRONNINGEBUSK // PORTRÆT
Dronningebusken har en helt overdådig blomstring og falder godt ind i de fleste haver, hvis ejere kan lide dens feminine ynde. Busken er en lidt langsom starter, men når den tager fat, er den robust og bliver blot smukkere og smukkere med årene.




Læs eller genlæs også:

KREATIVE ENGELSKE HÆKKE // ELEMENTER

Stærkt inspireret af DR’s udsendelse fra Chipping Campden, gik årets haverejse til Cotswold, og dermed også en søgen efter smukke, engelske hække. Og vi blev absolut ikke skuffede.
duftsnebolle

DUFTSNEBOLLE // PORTRÆT
Duftsnebolle sender sin skønne duft ud under blomstringen i maj måned, men nyd den – også for den fine grenstruktur og de vintergrønne blade.

portugisisk laurbærkirsebær

PORTUGISISK LAURBÆRKIRSEBÆR // PORTRÆT
En yndlingsvinterplante må være busken Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. De spidse, grønne blade på røde stængler danner smukke kulisser for havens blomsterflor eller vinterlandskab.

GENVEJ TIL DE FORMKLIPPEDE // ELEMENTER
Er du vild med formklippede hække og figurer i din have? Så kan du skyde en genvej, der er dyr, men meget smuk!

EN MINIGUIDE TIL BESKÆRING // I HAVEN
Lisbeth fra bloggen Countryliv er uddannet gartner, men selv om hun ikke arbejder i faget længere, ligger den gamle lærdom på rygmarven. Her giver hun nogle gode råd om beskæring.




Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.