Dronningebusken har en helt overdådig blomstring og falder godt ind i de fleste haver, hvis ejere kan lide dens feminine ynde. Busken er en lidt langsom starter, men når den tager fat, er den robust og bliver blot smukkere og smukkere med årene.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Vi har her at gøre med en busk der kan blive 4 meter høj og lige så bred, og så giver den bare det allervidunderligste blomsterflor i prinsesselyserødt, og blomsterne minder lidt om fingerbøl. Den kan være lidt langsom, når den skal etablere sig, og dens blomstring er derfor de første år ret så sparsom, men når den så begynder at skyde, så kommer blomstringen også – ganske som man ser på billeder af store, gamle buske. I min have har det pr. busk taget 2-4 år, men så har den også taget ved og er både skudt opad og til siderne, samt den har fået en rig blomstring i en månedstid på kanten til sommeren lige omkring den tid, hvor studenterhuerne er at øjne på gader og stræder.

dronningebusk

DRONNINGEBUSK
Kolkwitzia amabilis

Busken kan opstammes, så den har en klynge af nøgne grene nederst, hvor den vælder opad og udad med overhængende frodig og meget, meget blomsterrig vækst. Under bladhanget kan man plante tørke- og skyggetålende stauder – eller hvis busken er meget høj – kongelys, bregner, hosta, bergenia og andre robuste woodland planter. Men man kan også vælge at lade den buske i stedet for at vokse opad. Hvis man vil det, så kan man med fordel forynge busken ved at klippe nogle af de ældste grene af, helt nede fra jorden hvert/hvert andet år, for på den måde at give den energi til at skyde nye skud, og dermed forynge og vitalisere busken. Den blomstrer på andetårsskuddene, så når man ser et langt skud, så tøv lige med at klippe det af. Det sætter filigranagtige forgreninger, som det kommende år bærer en overflod af de feminine lyserøde klokker i kaskader.

Om vinteren ser den bar og lidt uformelig ud, men tøv en kende før du rydder denne busk, hvis du netop har overtaget en have, hvori den står.

dronningebusk

 

dronningebusk

Den er glimrende at plukke ind til buketter, og fejer man blot de faldne klokker bort og opfrisker vasevandet, så holder den længe. I sommerhushaverne eller i haver, hvor høns skal have lov til at gå frit, er den genial, fordi blomstringen er så rig og planten så robust. Den er også rigtig smart i en have, hvor man gerne vil have blomsterflor uden at have bede, der skal holdes. Giv den dog allerede, når du planter den, godt med plads, for den breder sig som sagt.

dronningebusk

Sørg for at plante den i sol/halvskygge (flimrende sol/skygge) og vid, at jo mere sol den får, desto bedre blomstring giver den. Gød den moderat, og så er det ellers bare at nyde igennem. Planter du i forårs/sommermånederne, så husk på at den skal vandes grundigt i den første tid, så den kan etablere sig. Planten er fuldt vinterhårdfør og får nogle rigtigt flotte glødende, rødlige efterårskulører.


FAKTA

NAVNKolkwitzia amabilis
DANSK NAVN: Dronningebusk
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Busket, tendens til opstamning af sig selv
BLOMSTRING: Maj-juni, står smukt grøn resten af sommeren
STØRRELSE: Kan blive 3-4 meter høj, men kan også holdes nede som lavere busk ved beskæring ANVENDELSE: Som buske i villahaver og parker, god at klippe ind til buketter