Det vrimler efterhånden med dem – bøgerne om højbede, spiseligt i krukker, små køkkenhaver i byerne og baghaverne. Og det er bare godt, for de har ret meget forskelligt at byde på. Her er én, der på kort tid kommer rundt om “det hele”. Er den så tilovers? Hør her, hvad vi synes.


TEKST: MARIANNE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET TURBINE
I lille Danmark – men i det hele taget overalt i verden – findes små haver. Det kan være en altan, hvor der dyrkes i krukker, det kan være et “frimærke” bag et rækkehus, en taghave, et stykke af en baggård, eller såmænd ved trappestenen. Når du kommer forbi sådanne på din vej, ser du som regel et væld af opfindsomme metoder til at udnytte pladsen og dyrke – oftest – spiselige planter. Det er ejerne af alle de små haverum, denne bog er tilegnet.
mad fra små haver
Barbara Segall tager læseren ved hånden, og giver en kort intro til det at dyrke en have – i særdeleshed en lille have, hvor fantasi, omtanke og kreativitet belønnes. Hun introducerer ideen med tæt dyrkning, som oftest foregår i højbede, om blandingskulturer – altså det at blande de forskellige urter og planter, så de gensidigt kan hjælpe hinanden af med utøj. Og selvom det er en lille have, der er tale om, trækker hun potagerens forskønnende islæt med ind i universet og understreger, at selv små haver kan være pryd- og frydhaver. Mange af idéerne har vi set før, men der er et tvist af smarte tanker bag, fx at dyrke krydderurter i et gammelt vognhjul. Det er både dekorativt og praktisk, men læg så lige mærke til, at hun har forhøjet det, så urterne får jord nok, selv hvis de er placeret på en tagterrasse eller med sten som underlag.
mad fra små haver

Naturligvis anbefaler hun også at dyrke i højden, og her er der også mange gode råd at finde. Fx er det en god idé lige at undersøge, hvor solen er hvornår, sådan at de høje vækster ikke skygger for de mindre høje. Barbara giver også tips til design, vanding og opbevaring af fx redskaber – en pæn stor udfordring, hvis pladsen er virkelig trang.

mad fra små haver
Forfatteren Barbara Segall, som kommer fra England, er måske ikke så kendt en havepersonlighed herhjemme, men hun er forfatter til et utal af bøger, der primært koncentrerer sig om urter, køkkenhaver og praktiske, nemme haver. Bogen er oversat af Kirsten Lukmann Jensen. og det har hun gjort godt, selvom jeg lige kom til at falde over et emne, der alligevel vækker undren. Fx i afsnittet om kompost, hvor hun fortæller om ormebeholderen, som man kan tappe gødning af. Dér blev jeg godt nok nysgerrig, og tænkte: 1) hvor køber man sådan en – og da det ingen hits gav, 2) hvordan laver man sådan én selv. Det giver bogen nemlig ingen dessiner om, og ved en forespørgsel hos onkel Google, blev han også ret så mundlam. Da jeg opdagede, at de i en billedtekst også kaldte det en komposttromle, så fik Google “munden på gled”, og der kom flere hits. Sådan én tror jeg altså jeg må eje, selvom min almindelige villahave da både har kompostspand (hvor det med at blande komposten rundt er ret vanskeligt), og så en gammeldaws bunke (ditto mht. blanding). Det med gødningen fra ormene blev jeg faktisk ikke klogere på, for de tromler, jeg fandt på nettet havde ingen hane. Et mysterium står stadig til at opklare.
mad fra små haver
Den traditionelle gennemgang af grøntsager, der er værd at dyrke, er der også, og her er det ikke blot de gængse oplysninger, vi får. Der bliver også taget hensyn til, hvad der vil fungere på lidt plads. Bogen afsluttes med en række små afsnit, som alle er ret anvendelige. Her giver hun enkelte (og enkle) haveplaner, en topbrugbar kalender for, hvor og hvor længe man kan så, dyrke og høste de forskellige grøntsager, og endelig giver hun bud på konservering og beskyttelse gennem vinteren.

Alle afsnittene i bogen er holdt i en uformel og nøgtern tone, og den er en helt oplagt bog for den, der bare gerne vil i gang, og ikke har brug for de helt store forkromede forklaringer på alting. Bagerst findes forslag til videre læsning samt nyttige adresser, og det er også gode samlinger!  En gennemsympatisk bog, der vil være til gavn og glæde for både de nye “bylandmænd” (urban farmers) og dem, der ejer en lille oase, hvor drømmen er de spiselige planter.

mad fra små haver
TITEL: Mad fra små haver

FORFATTER: Barbara Segall,
oversat af Kirsten Lukmann Jensen
FOTOS: Mark Bolton m.fl.
ILLUSTRATIONER: Kate Simunek
UDGIVELSE: Marts 2014
SIDER: 114
SPROG: Dansk

FORLAG: Turbine