Marehalm vil de fleste nok forbinde med stranden, men efterhånden er den også begyndt at snige sig ind rundt omkring i de danske haver. Den er ret aggressiv og breder sig en del, og af samme grund måske også bedst egnet til krukkerne.


TEKST & FOTO: KARINA

At marehalm har et lidt blakket ry, forstår man måske godt. Den er nemlig lidt af en “enfant terrible”, og breder sig for et godt ord. Har man plantet den ud i haven, vil man måske ikke mærke noget nævneværdigt i de første par år, men pludselig tager fanden altså ved den. Det er ihvertfald sådan det skete hos mig.

MAREHALM
Leymus arenarius

Som man måske nok kan regne ud, trives marehalm i sandet og mager jord, eftersom den har hjemme ved kysterne. Sol er den også glad for, men min erfaring er, at den også kan trives i let skygge.

De flotte, grågrønne blade er nok dem, som gør planten eftertragtet, ihvertfald er det dem jeg faldt for. I milde vintre er bladene forøvrigt stedsegrønne, og ellers gyldne.

Marehalm kan blive et sted mellem 50-60 cm høj, og aksene, som ses i juni-august, omkring 120 cm.

Væksten er tueformet. Den breder sig ved udløbere, og når den løber, så løber den! Derfor er anbefalingen også at holde den i krukker. Her er den til gengæld også fremragende, da den her kræver minimal pasning.

Foruden at den er en god vækst til krukkerne, kan den også indpasses i et væld af farvesammenhænge. Selv har jeg den stående i mit hvide og orange område, og da den var i mit sort, hvide bed, tog den sig også godt ud.

Jeg har haft marehalm i et par år, og det var først denne sommer, at de gik aggressivt til værks. Blandt andet gror de nu mellem fliserne i forhaven, hvilket betyder, at belægningen nu skal op og bunden renses for udløbere. Alligevel vil jeg ikke undvære den, så nu bor de altså i et par krukker på terrassen.

De skal lige komme sig efter flytningen, og den oprette positur er ikke helt som ellers, men jeg vil tro, at de allerede næste år vil være kommet efter dette. 

 

FAKTA

NAVNLeymus arenarius
DANSK NAVN: Marehalm
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Løs og sandet
VÆKST: Stive blade, samt oprette og smalle aks
STØRRELSE: Op til 50-60 cm
BLOMSTRING: Juni-august