Marehalm vil de fleste nok forbinde med stranden, men efterhånden er den også begyndt at snige sig ind rundt omkring i de danske haver. Den er ret aggressiv og breder sig en del, og af samme grund måske også bedst egnet til krukkerne.
TEKST & FOTO: KARINA
At marehalm har et lidt blakket ry, forstår man måske godt. Den er nemlig lidt af en “enfant terrible”, og breder sig for et godt ord. Har man plantet den ud i haven, vil man måske ikke mærke noget nævneværdigt i de første par år, men pludselig tager fanden altså ved den. Det er ihvertfald sådan det skete hos mig.
MAREHALM
Leymus arenarius
Som man måske nok kan regne ud, trives marehalm i sandet og mager jord, eftersom den har hjemme ved kysterne. Sol er den også glad for, men min erfaring er, at den også kan trives i let skygge.
De flotte, grågrønne blade er nok dem, som gør planten eftertragtet, ihvertfald er det dem jeg faldt for. I milde vintre er bladene forøvrigt stedsegrønne, og ellers gyldne.
Marehalm kan blive et sted mellem 50-60 cm høj, og aksene, som ses i juni-august, omkring 120 cm.
Væksten er tueformet. Den breder sig ved udløbere, og når den løber, så løber den! Derfor er anbefalingen også at holde den i krukker. Her er den til gengæld også fremragende, da den her kræver minimal pasning.
Foruden at den er en god vækst til krukkerne, kan den også indpasses i et væld af farvesammenhænge. Selv har jeg den stående i mit hvide og orange område, og da den var i mit sort, hvide bed, tog den sig også godt ud.
Jeg har haft marehalm i et par år, og det var først denne sommer, at de gik aggressivt til værks. Blandt andet gror de nu mellem fliserne i forhaven, hvilket betyder, at belægningen nu skal op og bunden renses for udløbere. Alligevel vil jeg ikke undvære den, så nu bor de altså i et par krukker på terrassen.
NAVN: Leymus arenarius
Jeg synes den er rigtig flot, indtagende med de matgrå blade, men jeg har lige et spørgsmål:
Råber i ikke Av for helgoland! § %&#!! rigtigt mange gange, når I går forbi og bliver ramt af dens stikkende spidser og skarpe kanter? Det er det, jeg selv husker fra mine ture til stranden. Av!
Men man må jo lide for skønheden, er der et gammelt ord, der siger.
Jo lidt, men man skal jo også kunne mærke at man lever 🙂
Hej, vi har lige lavet en terrasse ved vores sommerhus med plads til en række plantekasser i plastik, som vi vil fylð med marehalm. Tror du at vi skal dræne bumden med et lag leca, så sandjorden ikke rådner? Vh Hans Peter
Hej Hans Peter
Absolut! Selvom sand dræner, er det altid den bedste løsning at lave rigtigt dræn – altså huller – i bunden, ellers er der risiko for råd. Så vores råd er: frem med en boremaskine, bor små huller i bunden inden I planter til. Ikke mange, men heller ikke få. Fyld lecasten i et lag i bunden på ca. 3-5 cm. De fås i både store kugler og små – begge dele duer.
God fornøjelse! Det er jo endelig blevet havevejr!
Hej
Jeg plantede sidste år 10 krukker med marhalm. Nu står de og ser lidt triste ud. Skal jeg klippe dem ned? Plante dem om? Dele dem? Mvh. Birgitte
hvornar skal de plantes, hvis de skal ud I haven of ikke I en krukke?