Læs med i dag hvor vi bringer uddrag af bogen “Aarstidernes køkkenhave” med tips til opbevaring af de høstede grøntsager fra køkkenhaven.


TEKST: AARSTIDERNES FRANK, SØREN & JACOB, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

AARSTIDERNE KØKKENHAVE
OPBEVARING AF GRØNTSAGER

Det nemmeste og måske mest charmerende er selvfølgelig at spise grøntsagerne direkte fra haven. Men når høsten har været god, kan der være så meget grønt, at du kan lave forråd til koldere tider. Herunder er samlet nogle teknikker, som får din høst til at holde sig langt ind i vintermånederne.
Rodfrugter har bedst af at blive i jorden, til de skal spises, og derfor kan man med fordel bruge jorden som sit spisekammer.

SÅDAN OPBEVARER DU GRØNT I JORDEN
Om efteråret, typisk sidst i oktober inden frosten sætter ind, tager du et stykke sort plastik, der kan dække alle de grøntsager, du vil beskytte. Sørg for, at plastikstykket er cirka 50 cm bredere på alle sider end arealet, du vil dække til. Du behøver ikke at fjerne eventuelle bladrester og plantetoppe inden dækningen – de rådner helt af sig selv i løbet af vinteren. Strø derefter halm over plastikken i et lag på mindst 40 cm. Du kan sikkert skaffe halm hos en lokal landmand eller på en rideskole. Kvaliteten af halmen er ikke så vigtig, og du kan eventuelt bruge hø i stedet. Plastikken forhindrer, at rødderne kommer til at smage af våd halm, og den beskytter yderligere imod ekstrem kulde og blæst. Det er typisk kombinationen af hård blæst og frost, der ødelægger rodfrugterne, og derfor skal du som nævnt være omhyggelig med at få plastikken og halmen til at dække et godt stykke ud til siderne. 50 cm vil være nok i de fleste vintre.

 

Aarstidernes køkkenhave

Når du har dækket jorden ordentligt, kan du hente friskopgravede rødder igennem hele vinteren. I vores have har vi høstet gulerødder i snestorm og 15 graders frost.

OM OPBEVARING I KULER
I gamle dage opbevarede man kartofler og roer i kuler. Dybest set er en kule bare en stak med rodfrugter, der beskyttes mod frosten. Den kan nemt laves, ved at du graver en beholder ned i jorden, fylder den med rodfrugter og dækker den med plastik og et tykt lag halm på samme måde som ved halmdækning. Husk at drysse lidt jord imellem rødderne, så de ikke tørrer ud. Beholderen skal være tæt, så der ikke kan sive vand ind fra siderne. Plastikken på toppen skal også holde fugt og vand ude, som kommer fra oven. Mus vil sikkert tiltrækkes af din kule, og derfor anbefaler jeg, at du beskytter den med et fintmasket jernnet. Hvis du har en kælder, kan du stille beholderen med rodfrugterne der.

Aarstidernes køkkenhave
Du har netop læst uddrag af bogen “Aarstidernes køkkenhave” bragt her i magasinet i samarbejde med forlaget, People’sPress.

 

Aarstidernes køkkenhave
TITEL: Aarstidernes køkkenhaven, så – bed – høst – spis
FORFATTERE: Søren Ejlersen, Frank van Beek & Jacob Dietz
FOTOS: Rishi, happyliving.dk
UDGIVELSE: 2014
SIDER: 260
SPROG: Dansk
FORLAG: People’sPress