Guldborg er ét af de bedste æbler, jeg kender. Men det kan altså også blive for meget af det gode, når man har æbler til overflod!


TEKST & FOTO: LENE

Da jeg for snart mange år siden plantede 2 æbletræer af sorten Guldborg, glemte jeg vist at tænke mig om. Ganske vist er jeg vild med denne sort, men når de hvert eneste år bugner af æbler, er to træer altså for meget. Jeg burde også have plantet et æbletræ, hvor æblerne modner senere på efteråret, men så har vi da heldigvis en stor æbleplantage lige i nærheden, og jeg har lært lidt!

Guldborg
Vi kan slet, slet ikke nå at spise os igennem de mange Guldborgæbler, og hvert år må vi køre spandevis af æbler på komposten. Det har vi også gjort i år, samt et par trillebørfulde til naboens høns, og alligevel har vi bjerge af æbler.
Guldborg
Selvom Guldborg ikke er et gemmeæble, og det smager bedst lige plukket fra træet, har jeg nu alligevel plukket en del, som jeg vil opbevare udendørs og i ly for regnen. Så må de holde så længe de kan, for jeg kan altså ikke bære at skulle smide så mange æbler ud. Jeg har plukket dem forsigtigt for ikke at støde dem og har pakket hvert enkelt æble ind i mellemlægspapir. Skulle ét af æblerne begynde at rådne, vil det derfor ikke smitte de andre, og så er det ellers bare med at spise løs!
Guldborg
Vi skal helt sikkert have professionel hjælp til at få beskåret æbletræerne – både så de ikke giver så mange æbler, men også så vi kan nå op og plukke dem. Indtil videre spiser vi løs, og så skal jeg altså også have bagt nogle kager og måske lave lidt æblemarmelade.