I øjeblikket stilles der på TV, i en udsendelsesrække om kvinder over 50, spørgsmålet om man kan være tiltrækkende og interessant, selvom den magiske grænse er overskredet, og man pludselig hører til “det ældre” segment.


MÅNEDENS LEDER: MARIANNE

Redaktører på dameblade og på TV bliver udspurgt om, hvorfor, og alle er de enige om, at det da også er forkert, og at det kræver et bevidst, men også gavnligt fokusskifte. At det kræver, vi vænner os til at se fordelene ved erfaring og aldring. Forfald.

Hvad i himlens klare blå har det med temaet høst i haven at gøre?

Jo, det hænger sådan sammen, at rigtigt mange havefolk er virkeligt kede af,  at vi har efterår og vinter her i Danmark. Vi vil helst være foruden. Glemme det. Se bort fra det. Det bliver koldt og riv og rusk. Alle de smukke afgrøder bliver høstet, bladene og blomsterne blegner og falder af, skoven først gløder, så falmer, og står om føje tid bar. Og vi går ind, gør vi. Det er slut for i år. Havedøren lukkes og haven derude er død, ligger hen. Skal det blive ved med at være sådan?

Fælles for de to betragtninger er, vil jeg vove at påstå, en dybtliggende, og i nogle tilfælde helt ubevidst angst for døden. Ja, jeg er ked af at sige det i sådan et “feel good” blad, som vores her. Men langt de fleste af os bryder os ikke om at tænke på, at alting forgår. Vi – mange af os – har en forestilling om, at døden er det endelige punktum, og fordi vi mennesker ikke har den fjerneste anelse om, hvad der egentlig venter os der omme bag den matte rude – på den anden side. Derfor er vi angstfyldte. Vi vil helst ikke se det. Tale om det, tænke på det. Derfor lukker vi af og kigger væk. På noget andet. Hvad haven angår, venter vi utålmodigt på, at det går over og trøster os med at året dog er rundt og at al ting vender tilbage. Om nogle måneder – eller 6.

Nu vil jeg lige slå fast, at reinkarnation er en trossag, som alle og enhver efter min mening må afgøre helt for sig selv. Det aner jeg desuden heller ikke en disse om. Af gode grunde. Men jeg vil rigtigt gerne slå et slag for høsten og efteråret. For at alting vender tilbage – ude i naturen. For de visne stauder og forfaldet, der om føje tid – bare med en enkelt nats frost – sætter en stopper for den længste  sommer i mands minde. Her i magasinet vælger vi at fremelske og forherlige disse tågede morgener, disse dage med regn og rusk og mærkværdige lygtemænd. Disse nætter med frost og rim på græsset, synlig tåget ånde. Foranderlighed, transformation og fortryllelse. Forvandlingen, som netop vores nordiske landes vejrlig er så kendetegnende for, og som skaber eventyret i levende live lige udenfor havedøren. Dét vil vi gerne tale om. Vise. Glædes over. Glædes sammen om.

For efteråret modner. Det gør, at vi kan høste af de grøntsager, blomster og frugter, som gennem året er vokset til, er klar til at spise og det er da ren lykke. Det behøver ikke at dreje sig om en kæmpe æble- eller chilihøst. Eller om kartofler i jordkælderen frem til marts. Om det så bare er et par mynteblade til morgenteen, vi har stående på altanen eller voksende i en potte ved hoveddøren, så er høst, altså dét at høste, nærmest selve livets mening.

At så og at få. Resten handler om at dyrke, opdyrke, fremavle. Og så selvfølgelig at nyde hele rejsen derhen. Mod høsten. Mod forfaldet. Mod forvandlingen. Mod livet selv.

I denne måneds tema vil vi derfor dvæle lidt ved alle efterårets farver, ved forfaldet og ved det at kunne høste afgrøder, tilberede dem og nyde dem. Vi vil gense artikler om den tynde væg mellem de levende og de døde, besøge høsthaver i nye artikler, hvor vi både vil dvæle ved farveskiftet og også vil fortælle om udvalgte grøntsager og frugter, der kan nydes. Vi vil lyse op i mørket og deltage i naturens store afdansningsbal. Vores balkort er helt ubeskrevet og ledigt. Kjolen er besmykket med dugdråber i spindelvæv.

Skal vi danse?


Månedens artikler om HØST:

MIN HØJRE ARM FOR EN LANDEJENDOM 
Fra den pulserende Istedgade til det mere rolige Vanløse udenfor København. Skal jeg rykke længere væk, så ryk mig helt ud på landet.

 

EFTERÅRSSTEMNING VED HOVEDDØREN
Her i starten af efteråret får jeg altid sådan en ubændig lyst til at pynte op udenfor. Det er nærliggende at starte med en grøn velkomst ved hoveddøren.

AARSTIDERNES KØKKENHAVE
Læs med i dag, hvor vi bringer uddrag af bogen “Aarstidernes køkkenhave” med tips til opbevaring af de høstede grøntsager fra køkkenhaven.

PÅ HØSTBESØG I SMØRMOSEN
Jens Juhl og hans kone, Sølva Falgren, bor ikke ret langt væk fra min egen plet her på jord. I dag tager vi på besøg i deres dejlige, økologiske høsthave. Kom bare med!

ÆBLECHUTNEY
Vi kan så godt lide at komme haven på glas, og i dag er det æblernes tur. Vi har lavet en dejlig nem og krydret æblechutney, som kan bruges til alverdens ting og sager.

 

KØKKENHAVEN – KAOS OG KONTROL
En køkkenhave behøver ikke fylde så meget, som man måske tror. I denne lille køkkenhave er der alt, hvad du behøver, og så er den fyldt med inspirerende designløsninger.

SVAMPETÆRTE MED MASCARPONE
Den ligner næsten et lille botanisk motiv, og så smager den så englene synger. Er du vild med svampe, så se med her og få opskriften.

 

SAMBAL OELEK – LAV DEN SELV 

Sambal Oelek er simpelthen noget af det nemmeste i verden at lave. Kvit de færdiglavede og følg med her.

TIBETANSK KIRSEBÆR
Ligesom birk, er barken på det tibetanske kirsebærtræ en sand fryd for øjet, og en særlig glæde i vinterhaven. Lad os kigge nærmere på det skønne træ.  

 
IT’S A WRAP
Snart er det tid til at beskytte de sarte krukkevækster ude i haven. Har du ikke lige et sted at stille dine krukker beskyttet for vinteren, så se denne søde løsning på problemet

GOD MAD, LET AT SYLTE
“God mad, let at lave” er grundbogen i mange danskeres køkken. Skal man have opfrisket, hvordan grundopskriften går på klassisk dansk mad, så er det den, man tyr til. Nu er der kommet en ny

MANDSHØJE MAJS
Gule som solen, og næsten også på vej derop. Sådan er majs, som du sagtens kan dyrke i et højbed, bare du sørger for at gøre nogle enkle ting, så du kan høste til hele familien.

GRÆSKAR OVER HELE BEDET
De vokser godt til, græskarrene, hvis de får kompost. Så godt at du pludselig indser, hvorfor Walt Disney fandt på at tegne Askepots eventyrkaret som et kæmpestort græskar! Læs her om den store grøntsag

 

 


Læs eller genlæs også:

AARSTIDERNES KØKKENHAVE: KOMPOST // I HAVEN
Aarstiderne har i 2014 sendt en super brugbar bog om køkkenhaven på gaden. Læs med i denne og næste uge, hvor vi bringer uddrag fra bogen. I denne artikel om den gode kompost: Hvordan gør man?

HAR DU EN STAUDEBØRNEHAVE? // I HAVEN
Man har næsten altid ét eller andet, man gerne vil dele eller flytte eller lige har købt eller sået – men som ikke har en rigtig plads endnu. Det kan der rådes bod på. Lav dig en staudebørnehave!


røn

BÆR, BLOMSTRING OG HØSTFARVER // PLANTER
Der er meget mere end højde, bredde og former at tænke over, når man vælger et træ til haven. Træer rummer et væld af muligheder og byder på farveskift, bær og blomstringer.

 

PYNT OP MED DJÆVLEÆG// DEKO
Hvis kransebinding ikke er din spidskompetence, og hvis du heller ikke vil have et stort orange græskar med bredt grin og hugtænder, så kan de små pyntegræskar være en hurtig og spændende efterårsdekoration.
Bær

BÆR PÅ DEN SKØNNE MÅDE // BØGER
Ritt Bjerregaard er kendt for at vide en hel masse om æbler. Nu kan hun skrive sig ind i almanakken som bærkvinden. Sammen med sin læremester og livsven, Jørgen Vittrup, har hun begået en bog om bær. Skal man så være bærnørd for at kunne bruge den?


JAG DET ONDE BORT MED LYS OG LYGTER// DEKO
Den mørke tid er over os. Der løber spøgelser og gespenster rundt i gaderne. Så tænd et lys og jag mørkets magter bort. Det hygger i efterårshaven.

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.