Vi kigger på grønne åndehuller i byerne og skal på besøg i Landbohøjskolens have på Frederiksberg en dag i august. Det er en have, mange kender, og den er dagligt velbesøgt. Alligevel føler man straks, at ens vejrtrækning bliver lettere, at der er højere til “loftet” og at alt ånder fred og idyl.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Landbohøjskolens have er velbesøgt, men fordi den er relativt stor, føles den slet ikke overrendt. Der sidder folk her og der på bænke og græs og nyder både samvær og opholdet i haven.

Landbohøjskolens Have

Haven er spækket med specielle og sjældne vækster, og selvom det for en planteelsker er en særlig oplevelse, så behøver man absolut ikke være det for at nyde et ophold her. Småbørn, fædre med barnevogn, studerende, pensionister, folk, der lige kommer forbi og går igennem, faste besøgende. Alle sammen får deres helt specielle oplevelse.

Landbohøjskolens Have

 

Haven blev anlagt i 1853 på en bar mark udenfor København. Her skulle de studerende lære om alt det levende. Siden er verden og byerne vokset, og nu ligger den i hjertet af Frederiksberg, som jo er en selvstændig kommune, der ligger midt i København. Lidt som Vatikanet i Rom, dog helt uden sammenligning i øvrigt. Alle haverne under Landbohøjskolen anvendes i undervisningsøjemed, men er åbne for publikum også. Den er åben året rundt og smuk ligegyldigt, hvornår den besøges!

Landbohøjskolens Have

Studerende – måske fra Landbohøjskolen – finder det perfekte sted til et gruppemøde. De trækker papirer frem og smider sig på græsset. Man kunne frygte, at det ville forstyrre indtrykket, men det er som om intet kan være grimt eller skæmme i denne have, og når jeg står og betragter dem, virker de som en helt naturlig del af haven.

Landbohøjskolens Have

 

Ligesom der er mange bænke, er der også en hel del skulpturer, og de falder ind i haven på en naturlig – og netop romantisk – måde. At haven kaldes for “Den romantisk have” hersker der vist ingen tvivl om, både som stilart og i ordets egentlige forstand.  
HER ER VI: 
Universitetshaverne på Frederiksberg, også kaldet Campus Frederiksberg.
Landbohøjskolens romantiske have ligger mellem Grundtvigsvej, Büllowsvej og Ågade.