Tag med på dagens virtuelle tur til haven ved Packwood house. Packwood ligger i Warwickshire, England, og er du på de kanter en dag, må du ikke gå glip af en gåtur i denne ret unikke have. 


TEKST & FOTO: LONE

I dag får du dog en forsmag på herlighederne, for vi tilbyder dig 5-10 minutter væk fra juleriet og med på en tur rundt i denne helt fantastiske have. Noget af det skønne ved denne National Trust-have er, at den er utroligt velpasset. Taks er fint klippet, kanterne er skåret, græsset trimmet, og ukrudt skal man kigge længe efter. Det gælder faktisk de fleste af National Trusts haver, og derfor er det værd at lægge deres haver med i en havetur. Her bliver man sjældent skuffet med hensyn til vedligeholdelsen. Ikke at det er afgørende for at en have har sjæl og inspirerer – men det er bare lækkert at være et sted, hvor der er kælet for detaljer og hvor man kan mærke at nogen virkelig kerer sig om haven og gør sig umage.

Packwood House

Første stop i haven er den muromkransede køkkenhave (årh – hvem der bare havde en sådan!)

Packwood HouseHaven er frodig – også her først i september, hvor vi er forbi – og igen er det tydeligt at haven har stor opmærksomhed fra stedets gartnere og hjælpere i øvrigt.

Packwood HousePackwood House

Alene køkkenhaven rummer mange fine små finesser. Se fx de smukke rabarberdrivpotter i terracotta med fine, drejede toppe i træ.

Packwood House

Vi trisser ud af køkkenhaven igen, krydser vejen og går ind bag endnu en mur.

Packwood House
På den anden side af muren venter hovedhuset og prydhaven.

Packwood HouseHar du været på havevandring med mig før, vil du vide at besøg i huset ikke er noget jeg gør. Ikke at jeg ikke interesserer mig for bygninger (det er faktisk mit levebrød), men på haverejser er fokus 100% på haverne. Derfor går vi rundt om huset og ind i næste haverum.

Et kig gennem lågen fra den første gårdhave giver et sus i maven. Sikke en forestilling.

Packwood HouseLækre gamle mure, velkomponerede og utroligt frodige blomstrende bede – og så de enorme taksfigurer, som haven er berømt for, troner i baggrunden.

Packwood HouseDet er næsten ikke til at koncentrere sig om at se de første haverum med de imponerende blomsterbede – taksene trækker. Og man kan se at mange af havens gæster hurtigt skrår over plænen med retning mod takshavet.

Packwood HouseMen vi stopper – nyder synet. Står stille og får alle indtrykkene med. Vi bliver nødt til at vente og først se nærmere på de to blomstrende haverum. Først dette med velpassede græsplæner, hvori der er udskåret to L-formede bede. Bedene er blandt andet fyldt med prydgræsser, kæmpejernurt og rød havemælde.

Packwood HouseStraks er solen fri af skyerne, og magien opstår. Solstrålerne fanger de lange aks, og kæmpejernurten spiller med sin tilstedeværelse flot med i sceneriet.

Packwood HouseSelve græsplænen er såmænd også en beundring værd – helt vandret, tæt klippet og grøn. En fin base for de andre elementer. På billedet herunder tv. ses kanten af en sunken garden, der rummer en alpin plantesamling.

Packwood HouseI midten af “the sunken garden” ses et vandbassin. Rundt om sidder gæster på bænke og snakker. Stille. På billedet herover ses th. en rød mur. Ovenfor den ligger voluminøse, lange, blomstrende bede, der løber mellem to bygningsværker i hver side af haven. Der skal vi op.

Packwood HouseHer – måske halvanden meter i niveau over det haverum vi lige har forladt – finder vi en frodighed, som virkningsfuld kontrast til næste haverum (parkanlægget med de store taks).

Packwood HouseVi går strækningen fra ende til anden. Ser på denne gobelin af et blomsterbed – ja to, faktisk. Og selvom de ligger som hinandens spejl i struktur, så er blomstringerne varierende. Dog er der skabt sammenhæng fra ende til anden ved at flere af planterne dukker op igen og igen. Repetition med mellemrum. Og dette skaber harmonien. En harmoni på trods af alverdens planter, bladtyper, blomstringer og farver. Jo, bedet er holdt i gule og orange farver – men flere steder titter også pink og tilmed blå frem. Og det virker. Ret smukt er det.

Packwood HouseStrækker vi os på tæer fra flisegangen, kan man se udover det haverum, vi netop var i. Her ses “the sunken garden”, der er omkranset af en kraftig takshæk.

Packwood HouseVi vender hovedet tilbage til det gyldne blomsterhav – ret fascinerende, ikk’?

Packwood HouseNu kan vi ikke trække den længere. Så vi forlader de smukke blomstrende bede og går ned af trappen igen. Denne gang dog til den anden side – til haverummet med takskæmperne.

Packwood House
Nedenfor trappen ser vi dette skilt.

Packwood HouseDesværre har ikke alle havens gæster læst skiltet, og overalt løber børn ind og ud af de imponerende taksstrukturer. Det gør ondt i et passioneret havehjerte, men det er naturligvis ikke vores ret at blande os her – vi er jo blot på visit i havelandet. (Men gid de ville passe på og ikke lege i de store taks).

Packwood HouseFor smukke er de. Som de står her.

Nogle på række, andre ude af system. Klippet i forskellige faconer. Alle minder de dog om noget, der kunne have været dele af et spil skak, og vi er blot fnuller, der blæser rundt mellem brikkerne.

Packwood HouseI muren, der omkranser takshaven, finder vi dette fine skilt med forklaring på murens huller: Oprindeligt bygget til at huse bikuber, så bier var sikret til bestøvning af den hosliggende abildgård.

Packwood HouseKom med rundt og fornem virkningen af de imponerende taks. Hvis du ikke er til de stramtklippede naturalistiske figurer, som englænderne jo også er så kendte for, så kan du garanteret glæde dig over disse organiske former.

Packwood HouseSelvfølgelig er de også yderst velpassede, men man fornemmer bare, at de på en anden måde har fået deres helt eget liv.

Packwood HouseFor enden af haven er der bygget en forhøjning omkranset af taks, og her kan man via en gang, formet som en spiral omkring højen, gå op og se udover haven.

Packwood HouseEfter en udkigspause med stille snak om det vi ser, går vi igen ned fra højen, ud mellem kæmperne og så drejer vi til venstre. Ud i den store eng, hvor frugttræer stadigvæk står hist og pist. Ved kig tilbage ses den store buksbomhæk, der omkranser hele takshaven. Denne er klippet som skyformationer – en såkaldt “cloud pruning”.

Packwood HouseDen parklignede have, der er nabo til takshaven, er bestemt også skøn, men øjet faldet uvilkårligt tilbage på taksbrikkerne. Man kan slet ikke lade være med at kigge – og nyde synet.

Packwood HouseDe tilfører bestemt denne have noget helt unikt.

Packwood House

Du kommer helt sikkert til at se mere til haven ved Packwood House her på HAVEFOLKET, for flere af haverummene er et nærmere kig værd. Så se frem til de kommende magasiner fra os, hvor blandt andet haverum fra Packwood vil være med til at give inspiration til blomstrende bede i din egen have.