Måske har du haft frugter siddende på dine æble- eller blommetræer længe? Måske er de dumpet ned i din haves bede eller bund. Hvis de er smittede med svampesygdommen monilia, er det om at få dem fjernet for at undgå smitte.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Jeg har selv glæde af at se alle fuglene mæske sig af den sidste frugt på træerne, og derfor lader jeg ofte æbler blive siddende. Naturen er så rig, så hvorfor ikke dele? Men pludselig er efterår gledet over i vinter. Den hvide have kan komme “over night”, og så er det med at arbejde i haven som regel en saga blot – indtil næste forår. Men det hjælper lidt at vide, at den fæle moniliasvamp altså bare bliver ved og ved, hvis ikke den fjernes. Derfor har jeg fattet handsker og spand og er gået på rov.

Angreben frugt er ubehageligt smattet, så det er lidt mindre ubehageligt at tage dem fra grenene, når de er let frosne, og ellers må du bare indstille dig på at handskerne bliver smattede.

Monilia og mumier

Og fuglene? Havens lager er spist, så de får æbler fra supermarkedet, for at se især sjakkere og solsorte muntre sig – nogle gange på revirmåden med løftet hale og høje pip – det er altså god underholdning indefra en varm sofa.