Har du et sted i din have, som du har et helt særligt forhold til? Et haverum eller et område som du er særlig stolt af, og hvor du har en helt særlig glæde ved at opholde dig?


TEKST OG FOTO: REDAKTIONEN

Hvis ja, så fortæl os endelig om det, og deltag samtidig i lodtrækningen om en skøn vase og skål fra Holmegaard.

KONKURRENCEN ER SLUT

Hvad gør dette sted til noget helt særligt for dig?

Det kan være, du har bygget et legehus i trætoppen, og dine børn bare elsker at være der? Eller måske har du et hyggeligt haverum med masser af højbede og hjemmedyrkede blomster til buketter, som du har stor glæde af hele sommeren. Eller måske har du en lille eng, hvor du elsker at slå dig ned med avisen og en kop kaffe?


Der er i denne konkurrence hverken rigtige eller forkerte svar. Det handler bare om at vise dit særlige sted eller haverum frem, hvorved du måske kan give andre inspiration til at realisere deres havedrømme. Du har hermed muligheden for at dele en helt særlig glæde med andre og måske dermed også kunne give haveglæden videre til andre læsere, der ellers aldrig nogensinde ville komme på besøg i din have.

Med denne konkurrence håber vi på at afspejle, hvor alsidig haveglæde er. At det, der måske er naboens største haveglæde, er noget, man slet ikke kender til – eller slet ikke tænker på som noget særligt. Men det er det bare, og vi vil selvfølgelig gerne høre om hvorfor, så vi alle kan få udvidet vores tankesæt og tænke nye veje. Så kære læser: Hvad er du særlig glad for i din have?
Hermed er starten gået på denne vinters februarkonkurrence. 
Temaet er “MIN HAVEGLÆDE”.Kan jeg deltage?
Ja, alle, der er tilmeldt kundeklubben – og dermed også HAVEFOLKETs nyhedsbrev – kan deltage. Hvis du endnu ikke har fået dig tilmeldt, kan du let og helt gratis gøre det ved at klikke lige her.

Præmien
Holmegaard har sponsoreret både den skønne vase og skål, Old English, der er skabt i et kreativt samarbejde mellem Holmegaard og Claus Dalby.

Sådan gør du!
Tjek dit billedarkiv og find billedet frem af det sted i haven, som giver dig en helt særlig indre haveglæde. Måske fordi du selv er der ofte og nyder stedet – måske fordi det ofte glæder dine kære eller havens gæster? Find det billede frem, der bedst viser stedet fra sin skønne side og suppler med en lille beskrivelse, der fortæller om hvad det er, og hvordan det glæder dig.

Vi beder dig fremsende dit materiale senest den 25. februar 2015 via mail til info@havefolket.com og mærke din mail i emnefeltet med teksten “MIN HAVEGLÆDE”.

For at kunne deltage skal du oplyse dit for- og efternavn og din adresse. Efterhånden, som vi modtager bidragene, vil du kunne se dem herunder. Indslagene vil blive vist i samme rækkefølge, som vi modtager dem og mærkes udelukkende med fornavn og by.Alle fotos tilpasses et bredformat, der er 1×2 og i 800 pxl. Du må meget gerne gøre det selv – eller også gør vi det, før vi publicerer det her på siden. Det er helt op til dig.

Afgøres ved lodtrækning mellem alle de spændende bud
Når konkurrencen udløber, trækker vi lod mellem alle indkomne bidrag, og vinderen annonceres naturligvis her på sitet. Så hold endelig øje. Har vinderen ikke meldt sig senest en uge efter annonceringen, bliver præmien tildelt nr. 2 i lodtrækningen.

Vi glæder os meget til at høre fra dig!

– – –


HAVEGLÆDER DELT AF HAVEFOLKETS LÆSERE

Susanne, København: 


“Jeg elsker at sidde og summe i mit “driverhus”.Ole, Nakskov:


“Her fra min bænk bagved havedammen, tænkes mange tanker om havens indretning og planternes placering. Stedet er næsten “fredhelligt” fordi man også bare kan sidde og filosofere over livet medens man kigger ud over haven. På en solskinsdag er den hvileplads efter havearbejde, gerne i selskab med en svalebajer.
Havehilsen Ole”

 

Susan, Kongens Lyngby:


“Da vi for over 20 år siden overtog vores gamle have, var der i det bagerste hjørne en forhøjning opstået efter mange års opsamling af sten, gamle mursten og haveaffald. Vi rettede bunken af, så det blev en vandret forhøjning, satte kampesten rundt om i kanten og lavede et bålsted af brosten i midten. Med tiden flyttede nogle bregner ind i kampestenskanten og der opstod en lille hæk rundt om pladsen. Gennem årene er det blevet den skønneste plet i vores have, her er tilberedt masser af bålmad, holdt børnefødselsdage, og brændt hekse af hvert eneste år til st. hans. Men det bedste af det hele er, at det er det sted i haven hvor solen forsvinder sidst og med udsigt over hele haven er det bare det skønneste sted at sidde sidst på dagen med en “kop” og bare nyde årets gang i haven.”

Lisbeth, Samsø:


Jeg elsker hele min have, både nordbed, rosenbede, regnvandsbed og alle staudebedene, men jeg skal jo vælge, selvom det er svært. Det bliver min skønne lille skov, den er mig til stor glæde hele året, om foråret når det hele pibler op, og rhodoerne blomstrer. Om sommeren når det bliver for varmt, og vi kan gå ind i skyggen af skovens træer. Efteråret med de dejlige farver. Også vinteren hvor jeg kan gå rundt og kigge på alle stammerne og nyde, når solen sender sine stråler ind imellem dem.”

Susanne, Stokkemarke:


“Jeg sender et billede af mit skønne sted i haven. Her kan vi sidde på terrassen og dufte til roserne og kigge ud i resten af haven der er fyldt med blomster og gamle æbletræer. Hvis det er en varm dag, kan vi bade i vores skønne Vildmarksbad. Om vinteren er det også en stor oplevelse, at sidde i badet når sneen falder. Et sted i haven der bruges i alle fire årstider.”

Laleh, Fredericia:


“Her er billedet af mit yndlingssted, nemlig indgangen til vores dejlige blomsterhave. Her er der supersmukt og fredfyldt på samme tid og det giver en lyst til at gå på opdagelse i resten af haven.”
Margit, Skive:
 

“Dette sted er min lille hule under klatrehortensia og mellem rododendron, her kan man sidde både sommer og vinter, ja selv i en regnbyge. Her er læ og fuglene elsker stedet :-). På billedet blomster rododendronen, senere er det klatrehortensiaen, om vinteren lyser julelysene hen over stedet og det er med til at gøre stedet fortryllende på alle årstider :-).”Anette, Langå:


“Hvor er det dejligt at dele dette spot fra min have, om end jeg havde svært ved at vælge. Jeg har valgt området her, da det er centralt og ses fra flere vinkler. Det er det første jeg ser, når jeg kommer hjem, altså en del af forhaven. Jeg ser det når jeg træder ind i gangen, som også fungerer som en lille udestue, med direkte adgang til vores mest centrale terrasse. Den er base for mange og forskellige hyggestunder. Jeg ser det fra køkkenet, og fra de store vinduer i stuen.
Da jeg i sommeren 2013 påbegyndte anlæggelsen af haven vidste jeg end ikke at dette område ville blive en kilde til så meget glæde velvære og begejstring.
Og noget mere der er kommet til, er en stor summende, flagrende og kvidrende aktivitet, som jeg er helt pjattet med og har flere oplevelser med. En af dem, der har gjort mest indtryk på mig (jeg er nødt til at fortælle), var besøget af en ung knægt på 14 år. Han besøgte os sammen med et par andre. Vi sad i sensommeren på terrassen, drak kaffe/te og vand, og knægten var åbenlyst og dybt betaget af specielt sommerfuglene. Her tales om en knægt med benzin i blodet og køretøjer på hjernen.”
 
Bodil, Ringsted:

“I sommeren 2003 anlagde vi denne bitte-lille terrasse på 2×2 meter i det hjørne af haven, der grænser op til tre naboer. Jorden var altid ualmindelig tør, så det var svært at få noget til at gro, men der var altid læ og ikke mindst en fin udsigt ud over resten af haven, så der blev lagt nogle fliser og sat et par “luftige” træhegn op på 2 af siderne, og så blev det pludselig det bedste sted i haven. Der har i tidens løb været både stokroser og klematis opad hegnene, dog klarer klematis sig ikke særlig godt … der er jo stadig ret tørt om sommeren. Ved bunden af hegnene vokser hvide primulaer, som ser ud at have det godt med den placering.
I 2005 kom drivhuset til med placering til højre for den lille terrasse. Det blev det lille hjørne bestemt ikke mindre interessant af.”


Ghita, København:


“Det her hjørne kigger jeg på og nyder fra min havedør, og lyset falder smukt på det, både midt på dagen og om aftenen.”
 
Jette, Hvidovre:

“Min gave fra min handymand til min 50 års fødselsdag. Lavet af genbrugstræ. Morgenbænken. Hvem kommer først, hunden eller jeg? Inden kaffen er klar lægger hunden sig til rette i morgensolen. Jeg eeelsker den bænk, på yndlingspletten i haven … i nattøj med morgenkaffen … åhhhhh bare det snart bliver forår!!!!”

Käte, Brønshøj:

“Min yndlingsplads er udsigten fra liggestolen under æbletræets flimrende skygge, med græsset som gulvtæppe, med allium som svævende bolde, en enkelt overlevende iris, forventninger om kommende storkenæb i himmelblå og rosa, foran baggrundstapetet af blomstrende blåregn flankeret af blå hortensia, omkranset af løvefod, trofaste stjerneskærme, selvsåede akelejer, høje svulmende digitalis i pink, blå blå venusvogn flankeret af honningduftende sølvlys i sensommeren . Jo, så er jeg lykkelig og det er hunden også ;-)”

Trine, Glücksburg:“For præcis et år siden, februar 2014, overtog min mand og jeg kolonihavematrikel nr. 4, på 260 m2. På det tidspunkt var der intet, absolut intet – udover et gammelt skønt æbletræ, som var dét der fik os til at sige “Ja”! Hele “haven” var ren, bulet, uskøn græsmark. Svært idag at forestille sig…. :o) Derfor får I et billede af min haveglæde – den overdækkede terrasse ved kolonihavehuset – hvor der er en vidunderlig udsigt, sol hele dagen lang, og læ i tilfælde af regn :o) Som I kan se, var det den 30. juli 2014, en skøn blanding af masser af byggerod – og masser af grønt i hele køkkenhaven! Jeg havde samme dag lige været i Bauhaus efter mere byggerod, og kunne ikke stå for den kæmpepalme – glemte dog at købe noget at plante den i så den kunne stå fast, så den fik midlertidigt selskab af et par sten :o) Dagens jordbærhøst som I kan se i kurven taler for sig selv! Og ellers er der herfra udsigt til hele haven og dens afgrøder – bønner, ærter, porrer, jordbær, løg, gulerødder, kartofler, rabarber, jordskokker, stikkelsbær, hindbær, meloner, tomater, agurker – og ikke mindst selve kolonihavehuset, som I kan forestille Jer her til højre. Alt sammen tegnet, arrangeret, bygget, plantet, af min mand og jeg, som elsker vores yndlingssted! :o)”

Michael, Åkirkeby:
 
 
“Elsker at sidde på denne bænk, med en kop kaffe eller en kold øl.”

Lisbet, Nødebo:

 
 

“Skovhaven er mit yndlingssted i haven. Det er som at komme ind i en anden verden med høje træer, masser af rhodoer, mange forskellige bregner, hostaer, juleroser, klematis og ikke mindst nu hvor det myldrer op med vintergækker og dorothealiljer. Helt vidunderligt at gå her, når solen kommer lavt ind om eftermiddagen og giver flimmerlys.”

Jane, Allerød:“Min allerstørste HAVEGLÆDE er dette hjørne, som altid har blomster og/eller former at byde på, og som så alligevel i juni måned gør sig allerbedst, når rosen Lykkefund er i fuldt flor.”

Trine, Sorring:

“Dette billede viser hvad der i 2014 blev til Den skønneste plet i vores have. Efter flere år ramt af drivhusfeberen, hvor man skiftevis sukker, drømmer, bladrer i bøger og kataloger – konsulterer teknisk forvaltning, spekulerer i placering og anlæg. I leverandør og anvendelse. Opgiver det hele og så pludselig – så lykkes det hele og på rekordtid, med god hjælp, men alligevel! Det stod færdigt i august – men falder ind som om haven er bygget op omkring det. Og fryd: i juledagene kunne vi spise frokost herude. Er der sol, får vi hurtigt en bog under armen og så lige ud i drivhuset til en times “middagssolskin” – ren og skær nydelse. I sandheden allerede en sæsonforlænger og nu begynder en ny og spændende sæson med forspiring.”

Sonja, Stoholm:

“De bedste steder i haven er efter min mening der hvor livet leves og nydes. Et sådant nyt sted lavede jeg i foråret og sommeren 2014, hvor jeg, godt hjulpet af min mand og sønner, lagde en pigstensbelagt siddeplads med mulighed for både læ og skygge samt en hyggelig stemning omkring bålfadet en lun sommeraften. Jeg er spændt på, hvordan beplantningen omkring pladsen udvikler sig til en rigtig skovbund. Jeg glæder mig til det igen bliver vejr til at sidde ude og nyde haven, hvad enten det er i pauserne i havearbejdet eller i familiens skød.”

Elna, Ringkøbing:“Billedet viser udsigten fra vores gårdhave. Vi bruger gårdhaven meget, læser, spiser og hygger os. Udsigten er frodig, grøn og rolig for øjnene.”

Jannicke, Oslo:“Så flott å kunne nyte av andres havegleder. Jeg deler gjerne en av mine. Jeg stortrives i godstolen ved Solhattbedet mitt hvor jeg kan kikke på tunet, låven, stabburet og mange blomsterbed. Solen skinner der hele dagen).

Mathias Emil, Otterup:

“På en tidlig sommermorgen med en kop kaffe i hånden, er det første jeg ser når jeg kigger ud ad mit køkkenvindue de dejligste blomster. Det er næsten ikke til at tro – men det er ganske vist. Jeg går ud og kigger, og der står de. Gid de ville blomstre dér hver en morgenstund.”

Anne, Otterup:

“Min haveglæde er i top når jeg er i og omkring mit drivhus.”

Beate, Aabenraa:

“Det dejligste sted i min skovhave, er denne bålplads. Den bruges til ren afslapning, mad på bålet og samlingssted for mine gæster i haven. Der bliver sunget meget på bålpladsen. Sønderjysk tradition.”

Lis, Ebeltoft:

“Pavillonen i vore have bruger vi tit. Hvis solen skinner bare en smule, er der lunt og godt. Om sommeren er der skygge og dejligt, når vi lukker alle døre og vinduer op, og om foråret tager vi forskud på haveglæden og sidder og hygger os ;-)”

Ellen, Ærøskøbing:

“Her slår jeg mig ned, når jeg vil gemme mig lidt væk og glemme alt om pligter i haven og bare nyde den. For oven er der larm i stærekasserne og for neden klukker et lille vandløb. Når jeg ser ud over engen, går den i ét med markerne udenom, og min have vokser til grænseløs størrelse – ligesom min haveglæde.”

Vibeke, Hasselager:

“Jeg har kun en lille rækkehushave og ingen særlige billeder derfra. Men jeg har dette billede af min højt elskede Austin Rose, Asmaa.”
(dejligt foto, der hermed deles med alle. Er dog ikke deltager i lodtrækning, red)

Lene, Boeslunde:

“Mit yndlingssted her i haven er lige midt i det hele sammen med havesfinksen. Sammen oplever vi mangt og meget og vi elsker at lægge planer, grave i jorden og potterne og tænke store tanker, når vi sætter os og kigger rundt – lige midt i det hele. Vi glæder os til at komme i gang igen – lige om lidt.
Hav en dejlig havetid!”

Anette, Lejre:

“Der er mange steder i haven, jeg kunne vælge, men lige nu hvor det er trist vejr udenfor, glæder jeg mig til at sidde her og spise frokost.”

Britta, Vildbjerg:

“Vi har mange dejlige siddepladser i vores have, som jeg benytter meget, men det bedste ved haven er græsstierne, hvor jeg kan trille rundt med min rollator eller køre på min 3 hjulede el-scooter og kan nyde når Cornus kausa ’China Girl’ blomstrer, de mange Rhododendron, Azalea og Magnolia sieboldii’ blomstrer og alt det andet som jeg kan køre rundt og beundre. Jeg elsker min have, som jeg med min mand har opbygget gennem over 40 år, men p.g.a. bevæghandicap desværre ikke længere kan yde noget i – kun nyde og lave ”to do lister” til min mand. Haven er anlagt så jeg kan se det meste på tæt hold, hvilket jeg nyder fantastisk meget.”

Ulla, Trige:

“Vores skønneste plet i haven er vores “morgenmadsterrasse”, som du ser et lille kig til her på billedet. Terrassen er en rund fliseterrasse som ligger lige ud til havedammen med en lille stensætning. Vi sidder utroligt ofte på denne terrasse, for her er rislende vand fra det lille springvand i dammen, raslen fra den store græs og så er vi omgivet af nogle af vores absolutte yndlingsblomster såsom den store Propertius clematis m.fl., forskellige duftende roser, pæoner, storkenæb mm. Her er dyreliv, for fuglene bygger i redekasserne omkring terrassen.

Morgenmadsterrasse ? Fordi her er sol fra morgenstunden af, og vi sidder helt ugenert fra naboer og alfarvej.”Pia, Nykøbing F:

“Det giver mig så stor glæde at sidde på denne havebænk. Det er en lille oase i min have, som jeg lavede for omkring 3-4 år siden. Muren er nordvendt og skyggefuld, så arealet har i mange år ikke rigtig været brugt, der har mest groet vinca langs muren, et sted uden identitet og anvendelse. Men så fik jeg rejst ‘rosenbuen’ og placeret en bænk hvor jeg kan nå den tidlige morgensol til en kop morgenkaffe. Pludselig fik stedet en anvendelse og jeg kan beskue min have fra en hel ny vinkel. Man skal gå der ind på trædesten gennem planterne og det er som om jeg sidder midt i et staudebed i øjenhøjde med blomsterne og insekterne summende omkring mig. Det skyggefulde kedelige sted har forvandlet sig til en oase, hvor jeg kan sidde og suge det hele ind og samle energi. Det viser at med tid, energi og kærlighed kan ethvert trist sted blive fortryllende, det er haveglæde for mig.”

Nina, Lunderskov:

“Jeg elsker min lille oase foran vores havehus – hvor man kan sidde alene en stille morgen og nyde en kop kaffe, og selvfølgelig opholder resten af familien sig her dagligt i sommerhalvåret – enten ved bålstedet, på terrassen eller inde i havehuset. Vi blev færdige med huset sidste år (2014) – og føler næsten vi har fået et lille sommerhus hjemme i baghaven. Jeg glæder mig til at nyde det fremover og til at planterne i bedene vokser lidt til.”

Anne Marie, Rønde:

(Har ikke deltaget i konkurrencen)

Jeg har desværre først set konkurrencen netop nu, og kan se at fristen er udløbet. Men jeg har alligevel lyst til at sende et billede af mit lille fristed, som har en skøn beliggenhed med udsigt til marker, skov og vand. Det er en god oplevelse hver gang at komme der, selvom det også hører med, at der skal arbejdes. Det er jo også glæden ved at se ting gro og se skønheden vokse.