Efeu kan skabe dramatik og eventyrstemning. Men den er så grokraftig, at den også kan vokse et hus over ende! Der hersker til og med mange myter om, hvorvidt efeu udgør en skadesfaktor på murværket, og det kommer vi med den nyeste forskning om her.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Efeu har virkelig format indenfor kategorien af højdespringere i haven. Den er vidunderlig, magisk, og alligevel er den såre almindelig. Hvor den får lov, kan den overgro et helt bed og kvæle alt, der vokser samme sted. Den kan klatre op ad al ting, og er derfor en vanvittig god plante til at camouflere diverse mindre heldige bygningskonstruktioner. Men sagt i samme åndedrag er den også en plante, der kan skabe ravage på ret kort tid.

Efeu, hedera

MYTHBUSTER
Der findes mange myter om efeu, så her kommer en oversigt over sandt/falsk.

Efeu, hedera
“Efeu er giftig”
Sandt! 
Såvel plante som bær er giftig.

“Efeus rødder skader murværket”
Falsk!
Efeu har klatrerødder, men suger sin næring fra rødderne i jorden. Den kan hurtigt indtage en hel murflade og så kryber den til vejrs. Fjerner man planten fra murfladen, er muren intakt, men den er mærket efter alle røddernes hæftninger, så muren skal renses grundigt ned igen bagefter. Nogle hævder oven i købet, at planten direkte beskytter murværket.

“Det er risikabelt at lade efeu vokse op ad huse”
Sandt!
Hvorfor nu det? Den skader jo ikke muren! Men jo, det er det alligevel. For dens grokraft er så voldsom, at den kan krybe ind i vinduesfugningerne, op under skunke, op under lofter og det fortælles endda, at naboer og husejere er blevet stillet overfor store erstatningskrav, fordi planten er vokset over ende og er kravlet ind og har ødelagt tagkonstruktionen. Du bliver – hvis du har den voksende på dine husmure – nødt til at bese den jævnligt og holde den i ave med grensaksen.

“Efeu skader træer”
Sandt og falsk!
Mange træer har selskab af efeu, og planten tilføjer en meget interessant dimension til træet, stemningen og synsindtrykket, hvor træet vokser. Og et almindeligt æbletræ på 25 år og deromkring kan sagtens klare besøget af planten i mange år. Men man skal vide, at den med tiden vil kvæle træet. Ikke af mangel på vand, men af mangel på sollys til grene og løv.

Efeu, hedera

Men smuk er den. Og robust og stedsegrøn, og når den når alder og skelsår ændrer planten sine blades form og sætter i øvrigt både blomst og bær. Og én ting er sikker: Du har dekorationsmateriale året rundt lige uden for døren. 

Læs mere om efeu her: Efeu året rundtHedera helixFlet en kugle af pil til din efeuEfterårsstemning ved hoveddøren