Drømmer du om at lægge haven om, kan sten og fliser støbt i beton være nogle af de materialer, som kan tænkes med ind i drømmen. Der er mange muligheder for at anvende betonfliser og belægningssten i haven, ikke kun som belægning i indkørsel og på terrassen, men også til afgrænsning af bede, til at styre niveauforskelle i haven, eller til at indrette mindre rum i haven.


TEKST & FOTO: FC BETON
De mindre belægningssten eller lidt større havefliser er det oplagte valg, når det kommer til valg af belægning på såvel havestier som terrasse og indkørsel. Dels tåler fliser og sten slid og derudover er der minimal vedligeholdelse ved denne belægning. Når der anvendes fliser på terrassen, vil der også være en solid plan overflade, som sikrer at havemøblerne står godt uden at vælte. Et fornuftigt alternativ er en belægning af granitskærver. Denne belægning egner sig bedst til indkørslen, hvor eventuelt ukrudt nemt vil kunne holdes væk med en rive. Det bliver lidt mere besværligt i løbet af vinteren hvor sneskovlen ikke er helt så nem at styre i en indkørsel af granitskærver som en indkørsel af fliser.

Der er mange forskellige muligheder indenfor betonfliser og belægningssten. Udover de forskellige størrelser og former er der også mange farver at vælge mellem.

Anlæg selv eller betal for hjælp
Det er hårdt fysisk arbejde at bygge støttemure eller lægge en ny flisebelægning, men der er også en større følelse af tilfredshed med det færdige arbejde, når man har lavet det selv. Det meste af arbejdet er lige til og kræver kun hårdt arbejde og tid, men den del, hvor der skal måles ud og rettes af kræver lidt mere præcision end resten.

FC-beton, belægninger, betonfliserVælger du at betale dig fra anlægsarbejdet bliver dette den største post i budgettet, men så er du også sikret et flot resultat.

Opbygningen af en flisebelægning
For at få en solid flisebelægning kræves det, at fundamentet er på plads. Fundamentet til en flisebelægning opbygges af tre lag grus for at opnå den optimale bæreevne. Der er forskel på tykkelsen af de to nederste lag, afhængigt af om belægningen skal kunne modstå stort pres fra eksempelvis biler i indkørslen eller om det er en belægning af terrassefliser, hvor der ikke kommer den store belastning.

Nederst laves et lag af bundsikringsgrus. Tykkelsen af dette bør være ca. 19 cm i en indkørsel, mens der til en flisegang eller terrasse vil kunne bruges et lag på ca. 15 cm. Det er dog vigtigt, at al løs jord er gravet væk, så hvis der er et tykt lag løs jord, vil bundsikringsgruset blive tykkere.

Brug en pladevibrator til at komprimere laget af bundsikringsgrus og ret groft af ,så overfladen bliver plan og med fald i den rigtige retning væk fra huset eller andre bygninger. Ved brug af pladevibrator bliver gruset komprimeret, hvilket gør laget noget mindre, så for at ende på den tykkelse, som ønskes, skal dette tal ganges med 1,3. Det betyder, at du skal have et lag på 19,5 cm for at ende med 15 cm i tykkelsen. Hvis det er nødvendigt med mere end 20 cm bundsikringsgrus bør du køre med pladevibratoren for hver 20 cm bundsikringsgrus.

Når bundsikringen er etableret skal der laves et bærelag, som kan laves af knust beton eller stabilgrus. Tykkelsen på dette lag bør være ca. 12 cm i indkørslen, mens man ved flisegang eller terrasse kan nøjes med ca. 10 cm. Igen skal tykkelsen ganges med 1,3, da pladevibratoren komprimerer stabilgruset. Efter at pladevibratoren er kørt over bærelaget kan dette afrettes med en rive så det bliver plant. Kør over stabilgruset med pladevibratoren igen indtil laget er plant og med det rette fald. Hvis bærelaget ikke er plant vil der være store forskelle på tykkelsen af det næste lag, hvilket vil gøre den endelige belægning ustabil.

FC-beton, belægninger, betonfliserNår bærelaget er færdigt skal der lægges et lag på ca. 3 cm afretningsgrus som også komprimeres med pladevibrator. Nu skal afretningsgruset rettes af. Her kan der opspændes snore, som gør det muligt at måle korrekt ud og gruset trækkes af med afretningsskinner. Er der småsten i afretningsgruset vil de trække spor i overfladen. Dæk disse spor til med nyt sand og træk af igen.
Benyttes der afretningsskinner på rør som er nede i gruset skal disse riller dækkes til når rørene fjernes.

Der er flere som udlægger en ukrudtsdug ovenpå afretningsgruset, men dette kan ikke anbefales, da det ikke modvirker ukrudt og samtidig modvirker fugerne i belægningen. Når der er gravet jord af og opbygget et tykt lag af komprimeret grus vil der ikke komme ukrudt nedefra, og det ukrudt som kommer via frø, som lander i fugerne, vil alligevel komme frem, selvom der er ukrudtsdug under.

Fliserne lægges i det valgte læggemønster direkte på afretningsgruset. Generelt kan man forvente at overfladen af fliserne skal være 1 cm over endeligt niveau. Der kan udspændes snore, som sikrer at fugerne kommer til at flugte igennem hele belægningen. Fugerne mellem fliserne fyldes løbende op i takt med at belægningen lægges. Når alle fliserne er lagt fejes de over med fugesand, så der kommer mest muligt sand ned i fugerne. Vælges der at bruge stenmel som fugemateriale risikerer du at misfarve belægningen, så det anbefales at benytte fugesand.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Alt sandet fejes af fliserne og der sættes en fliseplade på pladevibratoren. Nu køres pladevibratoren over flisebelægningen i begge retninger. Mens pladevibratoren kører over belægningen vil noget af afretningsgruset blive presset op i fugerne, og den del fugesand som er fejet ned i fugerne vil synke længere ned. Dermed bliver der plads til mere fugesand, som igen fejes over belægningen.

Skab små rum i haven
Haven kan inddeles i små rum af både planter og sten. Eksempelvis kan der opbygges et højbed af Herregårdsblokke eller støttemursten. Ved at opbygge 2 U-formede højbede kan der laves en lille hyggeplads inde i midten, hvor du kan stille et par havestole. Bygges højbedene i 40-50 cm’s højde og tilplantes med planter på ca. 90 cm’s højde kan man blive lukket helt inde når man sætter sig ind mellem bedene.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Vælges der Herregårdsblokke til opbygning af højbedene kan disse kombineres med Cirkelblokke og dermed er det muligt at lave et cirkelformet højbed.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Er haven ikke plan, kan der med en støttemur laves mere plane arealer, hvor støttemuren også kan bruges til at skabe de mindre rum i haven. Der findes mange forskellige sten til opbygning af støttemure, hvor den type der kan limes sammen med fliseklæber kun bør benyttes til lave støttemure.  Skal du bruge en støttemur på 60 cm eller derover bør du vælge støttemursten, som er beregnet til det større pres fra jorden, og hvis støttemuren skal være over 1,5 meter bør du søge professionel hjælp.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Du kan få mange forskellige overflader på støttemuren. Hvor en sten som knækflisen giver et meget rustikt udseende, kan du få en modsat glat overflade med Scan støttemursten. Det er også muligt at finde støttemursten med en skiferpræget overflade, eller du kan opbygge støttemuren af plantesten som giver en buet og snørklet overflade.

Forskellige sten og fliser
Der er stor forskel på både størrelser, former og farver når det kommer til belægningssten og havefliser. De største havefliser måler 60×60 cm, mens de mindste belægningssten måler 10×10 cm.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Herregårdssten
Herregårdsstenen er den klassiske, populære belægningssten på 21×14 cm. Denne sten bliver produceret mange forskellige steder, og derfor har denne type også flere forskellige navne. Udover Herregårdssten kaldes den også for Slotsbrosten, Bondesten og Holmegårdssten.

Herregårdsstenen anvendes typisk i et sildebensmønster eller i halvforbandt. Ved anlæg i sildebensmønster skal de yderste sten tilpasses i størrelsen, mens der er mindre arbejde ved halvforbandtet, da du kan købe halve sten som kan afslutte hver anden række.

SF Sten
SF Sten har en speciel kringlet facon, som kan ligne bogstavet S. Deraf kommer også navnet SF Sten, som er en forkortelse for S-Form sten. En stor fordel ved faconen på SF Sten er, at det giver en “låsemekanisme”, som modvirker bevægelser i den ene retning, og derfor er SF Sten et godt valg som belægning i indkørsler. Til belægninger med SF Sten kan der tilkøbes både sidesten og begynder/slutsten så der ikke bliver behov for tilpasninger af stenene. 

FC-beton, belægninger, betonfliser

Græsarmering
En helt anderledes belægningssten, som stadig vinder større og større indpas i indkørsler, er græsarmeringssten. De bliver produceret med huller, hvor der er plads til at der kan vokse græs. Det giver et grønt præg på indkørslen og samtidig vil en indkørsel af græsarmering have et naturligt dræn.
Grundet hullerne i stenene er vægten relativt lav selvom stenene dækker et stort areal. Det gør arbejdet med at lægge belægningsstenene noget lettere.

Havefliser

De kvadratiske og rektangulære havefliser er opdelt i 3 forskellige modulserier, hvori der findes flere forskellige størrelser. De er nemme at kombinere med hinanden, hvilket giver mulighed for at lave helt unikke læggemønstre. Det er også muligt at lave en helt klassiske belægning ved brug af samme størrelse flise til hele belægningen.De tre modulserier er:

  • Modul 30, hvor du finder havefliser i størrelserne 15×15 cm, 15×30 cm, 30×30 cm, 30×60 cm og 60×60 cm.
  • Modul 40, hvor du finder havefliser i størrelserne 20×20 cm, 20×40 cm og 40×40 cm
  • Modul 50, hvor du finder havefliser i størrelserne 25×25 cm, 25×50 cm og 50×50 cm

Det er specielt modul 30 som giver unikke muligheder med de mange forskellige størrelser. Det kan også lade sig gøre at kombinere fliser fra de forskellige modulserier i en belægning, men det kræver meget mere planlægning at få dette til at gå op.

FC-beton, belægninger, betonfliser

Du kan læse meget mere om belægninger, støttemure og FC betons produkter på hjemmesiden: FC-beton.dk.