Mellem gamle stråtækte huse og smukke nyttehaver møder vi heste, grise og gæs. Vi er på Frilandsmuseet – et skønt udflugtsmål for hele familien. Kom med os og mærk stemningen og sporene fra en svunden tid.


TEKST & FOTO: KARINA

En mølle, en stationsby og dertil en masse landbobygninger, fattighuse og gamle værksteder, der er nok at gå på opdagelse i på Frilandsmuseet. Fanget med kameraet er nogle af alle bygningerne og stemningerne, se blot med her.

Smukke bindingsværkshuse er der mange af på Frilandsmuseet og derudover også 20 historiske nytte- og prydhaver, som passer til gårde og huse. 250 års havekultur og en masse gamle plantesorter gør kun stedet endnu mere spændende.

 

Dyr af gamle danske og nordeuropæiske racer er der også på Frilandsmuseet. Heste, køer, grise, får, geder, høns og gæs er nogle af de dyr, som findes på stedet og som især vækker glæde hos det yngste publikum.

En anden ting, som kan få både børn og voksne til at tabe mælet, er det hobbit-agtige tag på bygningen herunder. Bygningen stammer fra Læsø, mere præcist fra gården med navnet Dethsgård, og man antager at denne del af gården blev opført i 1736.

Det imponerende tag er tækket med ålegræs – en havplante, der vokser i store mængder ved kysten omkring Læsø. Se lige, hvor imponerende det ser ud!
En anden tagtype, som ses omkring på museets mange huse, er det velkendte stråtækte. Alle har de deres egne unikke og egnsbestemte detaljer.

I det hele taget er museet et skatkammer, når det kommer til Nordens mangfoldige byggeskikke. Om det er tagene, bindingsværket, vinduerne eller murværket er der et utal af variationer.

Huset her skiller sig fx ud med sin ret særlige mursætning. I stedet for den mere almindelige kalkede væg, har husets bygmester valgt at dekorere træværkets indre felter med et mønster i mursten.

En lille bid af svensk bygningskultur, er også repræsenteret på Frilandsmuseet. Her er det en gård fra det nordlige Halland.

På et af gårdens huse ses et levende tag, hvor en gruppe filtet kongelys kongelys, blandt andet, har slået sig ned.

Næsten hvorend vi befinder os er der smukke detaljer og stemninger.

Det der for en landmand for hundreder af år tilbage blot har været noget praktisk, kan et moderne menneske næsten fristes til at kalde for kunst. Tag selv dertil en dag, det sætter tankerne i gang.

HER ER VI: 
Kongevejen 100
2800 Lyngby