Barcelona har masser af kulturel rigdom, også når det kommer til haver og skønne oaser. Vi har besøgt én af de utallige haver her på bakken ved Sant Montjuïc, hvor adelige slår deres folder og publikum gør det samme.


TEKST & FOTO: KARINA
Sydvest for Barcelonas centrum ligger det grønne og bakkede område Sant Montjuïc, som byder på et væld af smukke haver og parker. Én af haverne er blandt andet Joan Maragalls have ved Palau Albeniz – et neoklassisk palæ tegnet af arkitekterne Joan Moya og César Martinell. Palæet blev bygget i forbindelse med verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Formålet med palæets opførelse var, at det skulle huse medlemmer af det spanske monarki imens udstillingen fandt sted. Efter at udstillingen var afsluttet kom det på tale at palæet skulle huse Muséet for musik (Museu de la Música), og for at hædre den lokale komponist Isaac Albéniz, skulle bygningen bære hans navn. Skønt museet aldrig blev til noget beholdt man navnet. Fungerende som et rekreativt område for de kongelige blev palæet desuden også brugt til de mange kongelige banketter og gør det fortsat i dag, hvilket også er én af grundene til at stedet ofte er lukket for offentligheden.

Da min famile og jeg for et par uger siden besøgte haven, var der heldigvis ikke lukket for offentligheden og stor var glæden over at opleve det meditative og forårsklædte haveanlæg.

Ved indgangen mod øst, fra Avinguda del Estadio, bevæger vi os op mod haven ledt af et stisystem, der ved begge sider flankeres af høje træer og grønne plænearealer.

Fra stien når vi op til palæets udgang mod haven, hvor vi på trappepartiet mødes af et par terracottakrukker, elegant beplantet med oliventræer og margueritter.

Ved terrassepladsen foran palæet leder et rundt bassin sit vand mod havens nederste plateau i form af et vandfald.

Fra vandfaldet fortsættes aksen ud i et parterre de broderie, hvor der på begge sider løber alléer af høje sølvlind, Tilia tomentosa. 

1970’erne blev Palau Albeniz udvidet og haven, som oprindeligt er tegnet af botanikeren Jean Claude Nicolas Forestier, blev tillige forøget i størrelse og udgør nu 3,6 hektar.

Efter havens og paladsets udvidelse blev haven i samme ombæring døbt Joan Maragall Gardens, efter en kendt katalansk digter og journalist.

Palau Albeniz ligger lige bag ​det enorme Palau Nacional, der ligeledes blev bygget i 1929 og som var verdensudstillingens navle. Palau Nacional er dét, der ses i baggrunden, og det fungerer i dag som Cataloniens nationalmuseum.

Foruden palæet byder Joan Maragalls have på en masse fine bygninger og små pladser. Forneden ses en lille amfiscene, der ved særlige lejligheder benyttes til danseopvisninger og koncerter.

Beplantninger i Joan Maragall Gardens er stærkt præget af træer, blandt andet arter af eg, ceder, fyr og cypres. Derudover findes også “mindre” træer og buske så som magnolia, oliven, citron og peberbusk, sidstnævnte set i blomst til højre på billedet.

Vi er i starten af april, og haven sprudler af forår.

Indrammet af små buksbomhække står der lige nu hvide hornvioler og lyser op.

En rigtig skøn have og mon ikke også skøn gennem hele sæsonen? I hvert fald tør jeg godt anbefale et besøg, hvis din tur går til Barcelona. I det hele taget kan alle de haver og parker vi besøgte ved Sant Montjuïc anbefales, men mere om dem senere.

Med disse sidste ord slutter turen.

Og helt inden vi forlader haven suger vi de sidste indtryk til os fra terrassen, hvor vi startede.

HER ER VI
Av. Estadi, 65-69
Sants Montjuïc, El Poble Sec

08038 Barcelona
Spanien