Lavendlerne skal beskæres her i april for at få en sund og tæt vækst. Men det er med at gøre det på det rigtige tidspunkt! Tidspunktet for nedklipning af lavendler følger samme huskeråd som roserne – dvs. at de kan beskæres, når forsythiaen blomstrer.


TEKST & FOTO: LONE
På det tidspunkt er der ganske enkelt lunt nok til at skader som følge af kulde skulle være minimeret. Så – selvom du ikke selv har en forsythia i haven, giver det mening lige at holde øje med den gule blomstring, der her i april lige pludselig fylder i bybilledet.
nedklipning af lavendler
nedklipning af lavendlerHar du rigtig mange lavendler, kan det udføres med den elektriske hækkeklipper, men du kan også bare ty til din hækkesaks og så bare gå i gang fra en ende af. Det er hurtigt ordnet … og så dufter det fantastisk af sommer!
Planterne klippes ret langt ned – ca. 5-10 cm over jorden – men hold øje med at der stadigvæk gerne skal være friske skud på grenene.
Er planterne blevet for gamle og ranglede kan man før klipningen tage dem op, grave et dybere hul og plante dem igen, så den ranglede del kommer under jorden. Og så kan du klippe dem i samme niveau som de øvrige. På denne måde får du igen en tæt plante.
Allerede i maj/juni er lavendlerne igen i fuld vigør, og så kan man gå og glæde sig over alle de skønne, lysegrønne blade og knopper der inden længe fylder haven med den fine lavendelblå farve og tilhørende duft.
En forårsklar køkkenhaven med nyklippede lavendler