Vi er mange, der har diverse grimme eller kedelige potter stående. Og vi er også mange, der smider dem ud, fordi vi ikke kan holde ud at se på dem. Nu sætter vi bevægelsen “Stop pottespild” i gang. Vil du være med? Se her hvor nemt, og så kan du få betonlook uden at støbe!


TEKST OG FOTO: LENE OG MARIANNE

Vi kom en dag til at tale om alle de grimme pink, selvlysende grønne, rød-lers-look-a-like plastikpotter og andre rædsler, man kan have stående i sine gemmer. Eller værre: I sin have. Nogle ser det slet ikke, andre kan ikke se andet. Og de “larmer” i synsfeltet. Mange havefolk har også udendørs keramik- eller lerpotter, der i tidernes morgen er blevet købt ind og er blevet elsket sådan som de nu var – nogle af dem med et underligt mønster på. Alt er jo en smagssag, og jeg selv holder vældigt af de røde gammeldags terracottapotter, men fornyelse kan også være rart. Lad mig sige det sådan: Vi er to i redaktionen, der går meget op i den slags, for nu er jeg (M) blevet smittet. Dog med det “aber dabei”, at jeg nødigt vil smide potter ud, men mit øje er blevet så opmærksom på, hvor meget det kan ødelægge et helhedsindtryk, når potterne stritter i for mange forskellige retninger rent stilmæssigt. Og hos mig er pengene så små, at jeg ikke lige har lyst til at skifte hele lageret ud … hvad gør man så?

Så var det Lene fra redaktionen kom til at tænke på, at når fliseklæb kan sidde fast på de gamle, grimme fliser i det nyrenoverede badeværelse, så må den da også kunne fæstne på kedelige potter. Som tænkt, så gjort. Og hurra! Det funker og du skal da naturligvis med i “stop pottespild”bevægelsen. Skal du ikke?

Du skal bruge: 

Spand 
Fliseklæb
Kraftige gummihandsker
Vand
Ske til at røre fliseklæben op med
Potter, du ellers ville have smidt ud eller er blevet træt af
Pensel 
Svamp – en grydesvamp er udmærket

HURTIG ELLER LANGSOM TØRRING
Frem med dine pottegrimheder og fliseklæben. Den findes i både grå og hvid, og i en hurtighærdende variant, der er grå. Det var den vi valgte at eksperimentere med. Ikke at det skal gå stærkt, men man er vel altid lidt utålmodig efter at se resultater. Vi overvejer at prøve igen en anden gang, og så blande mos i, så potterne hurtigere får den eftertragtede patina.

VÆR FORBEREDT
Tag nu alt det frem, du skal bruge, tjek listen af. Sæt mobil på lydløs og ifør dig dine handsker. De er møgbesværlige at få af igen lige midt i processen, og fliseklæben tørrer jo relativt hurtigt, så det er bedst uden for mange afbrydelser. Tag mange potter frem. Fliseklæben rækker længere end du tror, og der går simpelthen sport i menageriet. Pludselig skal alt muligt have betonlook!

PÅ SLUMP – TÆNK PÅ KARTOFFELMOS
Hvor meget skal du bruge? Hm. Følg vejledningen på posen eller rør det op på slump, som vi gjorde. Lene hældte ca. en halv liter vand i spanden, tilsatte derefter fliseklæb og rørte rundt indtil konsistensen var som tynd kartoffelmos. Rør hellere for lidt end for meget op ad gangen, da det jo hurtigt hærder, og det er så ærgerligt at skulle smide noget ud. Det er hurtigt at røre en ny, lille portion op.

 

ZEN OG GODE SNAKKE
Indstil dig på at få mindelser frem fra da du gik i børnehave eller hvad du nu gjorde, for det er faktisk ret hyggeligt. Du kan ligefrem gå i zen, når fuglenes kvittevit lyder i dine ører, mens du står “og leger med pladder”. Man sludrer også ret så godt sammen, mens man gør det, så inviter evt. en haveveninde med til showet. Der er rigtigt mange gode grin i vente. Og forventningens glæde er simpelthen sublim.

 

FINGRE ELLER PENSEL
Der er flere teknikker, du kan anvende. Vil du have det meget rustikt, så brug fingrene. Ellers kan du anvende en pensel, som er god til større overflader. Du kan også lave mønstre med penslen, hvis du synes. Sørg for at laget dækker, så man ikke kan se pottens rigtige farve og materiale indenunder. Sørg for at der ikke sidder fliseklæb i bunden, så potten kommer til at stå skævt. Fliseklæb er meget hårdt, når det er hærdet op, og så er det for sent at gøre noget ved det.

LAV “OMBUK”
Sørg også for at komme lidt ned langs kanten på indersiden af potten. Du planter jo ikke helt op til kanten og det ser skørt ud, hvis man kan se den originale farve/struktur indeni. Er det en plastikpotte, er selve kanten jo skarp, og derfor er det en fordel at fordele fliseklæb i et lidt tykkere lag øverst, så den originale struktur og farve ikke “dukker op” eller slides af.

 

UDJÆVN STRUKTURER, DU IKKE ØNSKER 
Har potten struktur i sin overflade, som du gerne vil bevare, er det en god idé at påføre fliseklæb med en pensel, men hvis du vælger at skjule disse konturer, er det hurtigst at bruge fingrene, og lægge et tykkere lag på. Du kan altid udjævne laget ved hjælp af en fugtig svamp. Dette gøres inden det hærder for meget. Det bedste er at prøve sig frem.

 

Hvad en grim krukke er, er jo en smagssag. Lene var træt af at have denne stående. Den står i nyt outfit på fotoet herunder.
Der er faktisk ikke grænser for, hvad fliseklæb klæber på. Også dine plastikpotter kan bruges, se potten th.