Når det har regnet lidt i løbet af ugen, er græsset nemt at skære i, og så er det et fint tidspunkt lige nu at hoppe ud med kantspaden og rette græsplænen lidt til. Så kan du nyde resultatet de kommende mange uger. Måske måneder, hvis det holdes lidt ved lige henad vejen.


TEKST & FOTO: LONE

Hvis du er med på holdet, der synes, at dette syn er flot og gerne vil have noget tilsvarende i egen have, så er du garanteret også med på, at en del af det flotte udtryk faktisk også er den flotte græsplæne. Både at den er grøn, veltrimmet og har lige kanter.

Synet her er fra Hidcote Manor – flammebedet.

Og hvis man er glad for de flotte kanter på græsplænen, så er det nu ved at være tid til at slibe kantspaden og stikke kanter af. Måske har du allerede været ude tidligere, men så er det også nu et godt tidspunkt lige at tage en ekstra tur. Nu hvor græsset rigtigt er kommet i vækst.

Der er mange måder at gøre det på, og vi vil her nævne et par stykker.

DEN GROVE
For at få en helt lige kant på de lange græskanter kan du tage et langt bræt og lægge langs græskanten. Stik så kanterne af efter dette, mens du selv står på brættet (for at det ikke flytter sig).
Har du lange stykker, kan det være en fordel at spænde en snor ud først, så du har helt styr på retningen.

Denne kantspade er god til de lige linjer, men til buer dur den bestemt ikke.

Har du buede græskanter er det bare med at gå i gang med en almindelig spade eller måske en kantspade med rundt skær og så ellers sakse sig fremad.

DEN FINE JUSTERING
Når først du én gang har skåret kanterne med kantspaden, kan du som regel resten af sæsonen blot holde denne vedlige. Det kan gøres med en saks (måske endda en af de smarte på et skaft, så man ikke skal ned og kravle) eller med en buskrydder, hvis man er til det i stedet. Det bliver måske ikke helt så flot og skarpt, men det holder de lange græsstrå i ave, så man ikke skal kæmpe med alt for meget græsukrudt i bedene.

MANGE VEJE TIL ROM
Der er virkelig mange forskellige måder at gøre dette på. I mange år har jeg kun haft fokus på græskanterne mod bedene, men de sidste år er jeg begyndt også at skære græsset mod belægningerne. Så kan du måske tænke, at så har jeg vist rigelig med tid, siden jeg også får tid til den slags. Men faktisk er det bare sådan, at jeg har fundet ud af at det bliver så flot, når jeg får det gjort en eller to gange om året – så nu er jeg næsten blevet afhængig. Det er så faktisk ikke altid, jeg får tid til det, men når jeg gør – så bliver det altså bare så flot!

Jeg skal da heller ikke undlade at berette om, at jeg bruger en kniv, når græskanterne skal rettes til her i foråret langs alle belægninger. Blot en gammel køkkenkniv, der nu er blevet til en havekniv.

Ned på knæ eller hug og så skærer jeg ellers derudad. Ca. en centimeter græsplæne mod belægningens kant fjernes og fejes til med sand. Så går der lidt, før det igen vokser til. Kniven, synes jeg, er nemmere at bruge her end kantspaden, da der jo alligevel er en lige belægningskant at styre efter.


Hvad gør du mon? 

Retter du mon græskanter af eller får den lov til at leve det naturlige haveliv? Uanset hvad du vælger, så lad os meget gerne høre dine erfaringer, og hvad der fungerer hos dig. Det kunne være interessant at høre fra forskellige sider, hvordan det gribes an derude i haverne. Og om det er noget, du hygger dig med, eller om det er en af “hadeopgaverne”.