I godt et år har vi on/off bistået en familie med rådgivning omkring anlæggelsen af en ny have. Forløbet har været sideløbende med opførelsen af en helt ny arkitekttegnet villa.


TEKST: LONE & KARINA, FOTO: LONE

Fordelene ved at være med helt fra de første tegninger af selve byggeriet er indlysende. Af samme grund har vi nemlig haft muligheden for at være med i overvejelserne omkring husets sammenhæng med det omgivende terræn i form af trapper, og ligeledes har vi været inde med rådgivning omkring nivellering af terrænet, der var noget mærket af nedbrydning af den gamle villa, der lå her på grunden.

Hele området nord og øst for huset er fredskov og denne får lov til at leve sit eget vilde liv med alle de planter, der stortrives i dette miljø. Opgaven har været, i nærmiljøet omkring huset, at skabe en have, der kunne spille op til den stærke arkitektur fra Ravn Arkitektur og samtidig ikke stikke af fra den smukke fredskov.

Familien har tidligere boet nogle år i Japan, så ønsker om smukke farver – ikke mindst høstfarver – har været stort. Ligeledes behovet for en køkkenhave og velplacerede områder til ophold og hygge.

FØR VI GIK I GANG
Efter boligens opførelse var afsluttet slut 2014 var vi forbi grunden igen og kort efter lå vores overordnede haveplan klar.

Denne indebar en løsning af den sidste terrænregulering, som familiens entreprenør har varetaget først på foråret, mens vi afsluttede beplantningsplanerne.

OM LINJERNE & PLANTEVALG
Den nære have er løst med to primære haverum – mod nord og mod syd.

Haven nord for huset
Haverummet, der ligger nord for huset, er absolut ikke et typisk rum for en villas nordhave, da haverummet har så omfattende en størrelse, at solen har ganske gode betingelser. Med dette udgangspunkt er haverummet her blevet gæst for en gårdhave med højbede til hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter kombineret med en pergola til spisning under åben himmel. Fra husets øverste etage er der direkte udgang fra køkken til gårdhaven.



Mod vest ligger “Syrenhaven”, der er en enghave omkranset af snebær, syrener mv. som afskærmning mod villavejen. Syrenerne udsender de skønneste dufte i forårsmånederne og de kombineres et rigt omfang af pinseliljer i græsset, idet løg hertil skal lægges i efteråret. Stemningen, der skabes i det lille haverum, er en lille hilsen til den forrige villa – et lille husmandssted med tilhørende udhuse – der lå her på grunden, før de nuværende ejere tog over, brød ned og byggede nyt.

Pergola og gårdrummet i øvrigt er i en strammere stil med lækre, sorte listekonstruktioner omkring siddeområdet, listehegn der omgiver hele gårdrummet mod fredskoven (dog ikke højrere end at man som stående kan se over det) og så et stort fliseareal med plads til højbede af cortenstål og plads til en solstol eller to, hvor man kan sidde ganske ugeneret for indkig.

 


Haven syd for huset
Her har en gruppe af eksisterende træer været styrende for designet. De har fået selskab af tre store parterrebede, der fyldes med prydgræsser, azalea og smukke rønnetræer med gule frugter. Parterrebedene er anlagt som forlængelse af en støttemur og træterrasse, der har været en del af boligens opførelse. Arealet gennemskæres af en lang flisebelægning, der spejler sig i et vinduesparti, der går fra gulv til loft, så man – når man går ned af den indvendige trappe – ud gennem vinduet kan lade blikket løbe langs stien og yderst fange parterrebedene, der vil skifte udtryk med årstiderne.

 

Som farveeksplosion i foråret er her planlagt forårsløg, der tilføjer gult, orange og purpur. På de to mood boards herunder ses billeder af planterne fra vinter til efterår, hvormed vi har ønsket at give familien et indblik i de farver og former, de har i vente. Ligeledes er der angivet en skitsering af planternes fordeling i de tre parterrebede.

Hvis du vil se mere af haveplanen inkl. randbeplantning med farvespil etc., så kan du finde den på hjemmesiden HAVERUM.COM – under PROJEKTER, hvor hele projektmappen ligger som fil på ISSUU.


I DAG – EN HAVE ER PÅ VEJ

Vi afsluttede haveplanen i slutningen af marts, og siden har familien haft travlt med anlæggelse af haven. Ikke alle dele er på plads endnu, men de er kommet rigtigt langt.

I går var vi på besøg for at se status og har taget fotos, så du kan se, hvordan haven ser ud lige nu.

Vi vender tilbage til haven senere, når den er helt afsluttet med planter mv. Måske i efteråret, hvor man kan nyde de smukke efterårsfarver.

Indgangspartiet, som ses her til højre, har været en del af udgangspunktet for valg af materialer til den øvrige have. Betonfliser, pigsten, sort træværk og cortenstål var helt naturlige elementer at trække med ud i den nye have.

For enden af flisegangen her er plantet en stjernemagnolie, som på sigt hvert forår vil lyse op på den rustrøde baggrund.

Til højre for flisegangen skimtes kort nordhaven, hvor en gårdhave er under opbygning. Den vender vi lige tilbage til senere.

Vi starter nemlig haveturen syd for huset. Her er de store parterrebede under opbygning. Her ses den lange flisegang, der starter og stopper ved vinduespartiet, der spejler den indvendige trappe og giver det lange kig indefra som beskrevet tidligere.

Parterrebedene kantes med cortenstål og mellem bedene lægges pigsten – en belægning, der giver en smuk kulisse til prydgræsserne, der kommer til at dominere i parterrebedene.

Det er et stort arbejde at anlægge bede på denne måde, men til gengæld så er der styr på kanter og vedligeholdet bliver sidenhen til at overskue, hvilket har været et stort ønske for familien.

 

Haven her er tegnet med stor respekt for de omgivende kulisser.

De store træer flankerer både hus og have i den fredede skov og er utroligt smukke i sig selv, og det ville være en katastrofe at lave et havedesign, der blev for lille i skala!

Det er en af grundene til, at vi har valgt at tegne de lange parterrebede, der, når elefantgræsserne får fat, vil stå med aks i op til 2 meters højde.

For enden af parterrebedene – modsat støttemur – står et velafgrænset bed, “skovbedet” med eksisterende træer i god højde. Disse suppleres med himalayabirk, der har så grafisk smukke stammer.

Dette bed tilføjer igen højde og fungerer som pendant til de store træer i fredskoven.

Når man bor med en fredskov, er det spændende hvor meget af haven, man får lov til at have for sig selv. Harerne trives i hele dette villaområde og naturligvis også her i skoven kommer de på besøg. Af samme årsag er gårdhaven tegnet med listehegn hele vejen rundt, så der – hvis de vilde dyr får smag for køkkenhavens sprøde urter – kan lukkes med et par lette trælåger i hver side.

GÅRDHAVEN
Og derfor skal vi nu også om at se på gårdhaven. Her er søjlerne til pergolaen rejst, belægningerne er lagt og de høje bede til urter er på plads.
Højbedenes højde gør at de rustne flader for alvor bliver en signifikant medspiller i haverummet. Ligeledes giver de en behagelig arbejdshøjde.

 

 

 

For at skabe lidt dynamik på den store belægningsflade, er der desuden indbygget et bed i fladen. Her er plantet en gulbladet tretorn – Gleditsia ‘Sunburst’ – der med sin fintfligede krone skaber en let flimrende skyggeeffekt på den store betonflade.

 

Inden længe skal hele gårdrummet kantes med et sortmalet listehegn. Dog ikke højere end at man fortsat har fornemmelsen af at sidde midt i den imponerende skov. Langs listehegnet har vi lagt op til beplantning med bærbuske mv.

Hvis du undervejs har undret dig over familiens hurtige anlæggelse af græsplænen (siden de viste fotos af bar jord i marts), så skylder vi lige at fortælle at græsplænen er anlagt som rullegræs. Det giver behov for velplanlagt vanding over hele den kommende sæson, men omvendt gør det, at haven hurtigt er klar til brug. På flere måder.