Der er skrevet en del bøger om blomster til at klippe ind til dekoration og vase. Her er en bog, der kommer godt rundt om alt det, du har brug for. Og det bedste af det hele: Hun deler ud af sine erfaringer. Skønt, lige hvad havefolk har brug for! 


TEKST: MARIANNE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET TURBINE

Forlaget Turbine har det med at finde engelske og amerikanske havebøger frem og oversætte dem. Også til danske forhold hvilket borger for en vis kvalitet, idet vores vejrforhold – og dermed dyrkningsforhold – er en del anderledes end dem fra ophavslandet. Nu er de gået sammen med Haveselskabet om en bog om skærehaven, og forfatteren Louise Curley har selv haft fingrene i jorden – Gudskelov! Jeg synes nemlig, at der findes lidt for mange bøger af mediehavefolk, hvis eget erfaringsgrundlag er forholdsvis spinkelt.

Og i år er denne bog mere end relevant for både Lene og jeg, for vi er gået i gang med et skærehaveprojekt, og hvad er så mere oplagt end at få fingrene i en bog om skærehaven? Bladre, læse, tænke, notere, læse igen. Ud i haven. Ind og fundere. Er den så anvendelig? Absolut! Det synes jeg.

Louise Curley gennemgår alt, hvad man – selv hvis man er komplet novice – har brug for at vide om at dyrke (skære)have. Såningen, jordens beskaffenhed, et- og toårige, løg, knolde, grønt fyld, trin for trin-anvisninger med fotos mv. Helt frem til vasevalg og sammensætning og pasning af buketterne.

Hun gennemgår også en del af de planter, hun selv har valgt at dyrke i sin skærehave, og det er faktisk de afsnit, jeg synes fungerer allerbedst. Her hører vi om, at hun har vanskeligheder med kniplingeblomst (skønt at finde lidelsesfæller, når man selv bøvler med den! ), at sneglene også er begejstrede for hendes skærehave (ditto her på matriklen!) og anden nyttig viden. Hun træder endda ud af boksen og giver gode råd om at bruge naturen til at supplere skærehaven med. Oplagt! OG både smukt og trendy! Jo vildere desto bedre! Heldigvis øser hun også ud af, hvad hun gør ved de problemer, der opstår, samt, hvordan det lykkes – og ikke lykkes. For “fiaskoer” er nemlig en del af dét at dyrke. Dét at være havemenneske. Alle de fejltrin eller uforudsete ting, man kan komme ud for. Alt det, man lærer af. Bliver god af. Får lyst til mere af.

Billederne har desværre som oplevet før fra Forlaget Turbine, nogle mærkeligt syrede farver, men det er måske den engelske og amerikanske “way”. Uvant for et øje, som kender naturen og “den ægte vare”.

Bogen er oversat af Eva Mosegaard Amdisen, og det har hun gjort godt. Der findes jo et utal af anbefalelsesværdige bøger om blomster og dyrkning af blomster til snit. Vi nævner i flæng: “Blomster” af Camilla Plum, “Blomster og buketter” af Isabella Smith samt Claus Dalbys sidste nye “Blomster i vaser og skåle”, så der er nok at tage af. Men skal du selv i gang med en skærehave, er denne bog en rigtig god begyndelse.

God fornøjelse med projektet. Det er skægt, kan jeg rapportere fra rækkerne derude i mine højbede. Men lidt som at have en hundehvalp eller et spædbarn igen. Særligt skægt er det, når man gør det sammen med andre og kan udveksle erfaringer, spekulationer, fejlslag, overvejelser og succeser. Er du interesseret, kan du følge med i Lenes og mit skærehaveprojekt i dette års trykte havemagasiner fra – og til – havefolket.


Bogen her er netop udkommet!  

TITEL: Skærehaven – Dyrk blomster til buketter
FORFATTER: Louise Curley

DANSK OVERSÆTTELSE: Eva Mosegaard Amdisen
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Jason Ingram
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 228
SPROG: Dansk

FORLAG: Turbine i samarbejde med Haveselskabet.