At sidde i det fri og ordne grøntsager er en stor nydelse. Nogle grøntsager tager imidlertid tid. Lang tid, hvis man skal bruge mange – hvidløg, fx. Men nu har jeg fundet den ultimativt bedste måde at få sådan noget gjort nemt og hurtigt. Se her hvordan. 


TEKST & FOTO: MARIANNE

Du skal lige have “off-stage” historien på et relativt nemt tip: Det foregik på min ferie i Spanien lige nord for Barcelona. Vi boede der i sommer sammen med ca. 25 andre, og det var min families tur til at lave aftensmad. Den stod på lammekøller, salat og tzatziki, så vidt jeg husker, så der skulle hvidløg til. Mange hvidløg.

Jeg fandt et bord i skyggen og slog mig ned med en kurv med hvidløg, kniv og skærebræt og gik i gang. Lige så stille og roligt. Fik hyggelige kommentarer fra folk, når de, på bademåden, sjoskede  forbi i shorts og gummitæer. Vinkede til barnebarnet og datteren nede i poolen og fortsatte ufortrødent.

Hvidløg

Lige så stille og roligt. Indtil jeg var ved at blive idiot af alle de skaller. Og så klistrer det ubeskriveligt meget irriterende på fingrene. Jeg hentede en gryde med vand, som jeg kunne skylle fingrene af i, hver gang jeg skulle have en slurk vand. Eller hver gang irritationen var lige ved at tage overhånd. Varmt var det jo. Var også en kende træt af at det gik så stille og roligt. Nu ville jeg gerne være færdig. 1½ time var allerede gået. Sådan cirka.

Hvidløg

Så kom jeg i tanker om et råd, jeg en gang fik af en mødregruppe-venindes mand: “Bare giv dem et fladt slag med kødøksen”, sagde han. Så husket – så afprøvet. Det gik knap så godt – feddet fløj gennem luften og havnede i det tørre græs. Bande og svovle.
Hvidløg
Herefter ved jeg faktisk ikke rigtigt, hvad der skete. Jeg smed hvidløgene ned i gryden med vand og smuttede min vej. “Pause Poul”, som Andrea, Kajs papegøjeveninde, sagde med fynd og klem. Der var jo stadig lang tid til middagsmad. Selv om det er godt at være i god tid. Klokken var jo ikke en gang 12 endnu.
SOM EN LEG
Og så gik tiden, som den har for vane at gøre det, når man er på ferie. En tur i poolen. En tur oppe og sove til middag i det kølige stenhus. En G&T under haciendaens vederkvægende skygge. Lidt hyggesnak.
Så kom jeg i tanker om hvidløgene igen. Det var også ved at være ved de tider, hvor min mand gerne ville marinere og gøre ved, fik jeg at vide, så tilbage til arbejdet, fru Olsen. Der lå de, hvidløgene. Skallerne havde næsten løsnet sig selv i vandet. De var lige til at skille ad fra fed og løgkage og pille hver en skal af. De var alle helt bløde og føjelige nu. Det tog et kvarter med resten.
Hvidløg
Ja, det var mit råd: Smid dem hele ned i et fad med lunkent vand. Lad dem ligge i en time eller tre (en time er vist nok). Det var det. At vi så kunne klare os med et enkelt løg til hele middagen, fordi de var exceptionelt stærke, gør bare oplevelsen mere uforglemmelig. Vi havde hvidløg til resten af ugen.