Praktisk Økologi bragte for nogle år siden en meget inspirerende artikel hvor udvalgte haveejere anbefalede deres yndlingssorter i køkkenhaven. Her vil jeg omtale nogle, med streg under nogle, for jeg har nemlig virkelig mange yndlingssorter og håber at kunne inspirere HAVEFOLKETs læsere.


TEKST & FOTO: MERETE, VILD MED HAVE

Jeg lægger mest vægt på velsmag, men af og til er der også andre parametre ind over, som f.eks. en særlig smuk farve, en sjov facon eller at den er nem at dyrke.

Sojabønne, ‘Fiskeby V’

Sojabønner fortjener en meget større udbredelse. ‘Fiskeby V’ var blandt de første frø jeg købte som nybagt haveejer, og jeg har avlet på dem lige siden, i starten uden at vide noget som helst om frøavl. Den er særlig egnet til det nordiske klima.

‘Fiskerby V’ – klar til høst

 

 

Den har været ude af handlen i en del år, men er på stativerne igen i år som en nyhed!

Klar til dampning

Sojabønner sås samtidig med andre bønner, og jeg har aldrig observeret sygdomme eller set skadedyr som specielt har interesseret sig for dem. Høsten er aldrig slået fejl.

Sojabønnens største berettigelse er som friskdampede edamame. De dampes et par minutter, drysses med flagesalt og dryppes med en anelse citron. En delikatesse uden lige. Man kan selvfølgelig også tørre dem, men jeg tror nu ikke, at man kan smage forskel på købte og hjemmedyrkede tørrede sojabønner.

Tomat, ‘Ananas Noir’

Der findes tusindvis (jeg tror ikke at det er en overdrivelse) forskellige tomatsorter og de fleste har deres egen favorit. Én af mine er ‘Ananas noir’, en forholdsvis ny sort.

‘Ananas noir’

Smuk, smuk med både grønne, gule og røde nuancer. Smagen beskrives som sød og røget med citrustoner. Det er en bøftomat og den er ikke særlig højtydende, så man skal ikke fylde drivhuset op med den. En eller to planter har jeg hvert år.

Agurk, ‘Burpless Tasty Green F1’

Her kommer én som er både super velsmagende og meget nem.

‘Burpless tasty green’ på friland.

Det er en slangeagurk og dyrkninganvisningerne anbefaler tit drivhus, men jeg har gode erfaringer med at dyrke den på friland og helt uden opbinding. Så er man fri for se på triste meldugangrebne agurker i drivhuset. Nemmere kan det da ikke blive.

Bemærk at det er en F1, så man kan ikke tage selv frø.

Rødbede, ‘Burpees Golden’

Jeg kan godt lide gule rødbeder. Smagen er ikke så “jordet”, og de farver ikke hele køkkenet rødt. Eneste minus er at de ilter ligesom æbler, så til salat skal de skæres ud lige inden de servering.

‘Burpess golden’ er forholdvis tidlig.
Et af mine frøavlsprojekter i år er at lave en masse frø af ‘Burpees Golden’.

‘Burpees golden’, frøstande

 

Salat, ‘Little Gem’

Jeg har mange yndlingssalater. Faktisk går jeg meget op i salat. Jeg tror at ‘Little Gem’ er den som sælges i supermarkedet som hjertesalat.

‘Little gem’. Den sidste i år, afmærket og skal gå i blomst
Den smager bare meget bedre, er mere sprød og frisk direkte fra haven.

‘Little gem’ udplantet mellem hvidløg

Om foråret prikler og sætter jeg så mange jeg overhovedet orker og de bliver spist allesammen.

Ærter, ‘Markana’
Markana er en lav marvært, og jeg vil fremhæve den, fordi den har forholdsvis store ærter og meget kraftige fangtråde, som gør, at den er selvstående.

‘Markana’ – her kan man se de kraftige fangetråde.


Og så fordi den smager godt, selvfølgelig.

‘Markana’ er nr. 2 fra venstre.

 

Dette var et lille indblik i mit standardrepertoire. Det udvider sig hele tiden, når jeg kommer omkring og bliver inspireret i andre haver.Du kan læse meget mere om Merete og hendes passion for køkkenhaven på bloggen ‘Vild med Have’, som du finder lige her.