Natur og kultur går afsindigt godt sammen. Haver er det helt oplagte sted at forene disse to størrelser, og her i dette tema skal vi dvæle ved kunstfærdige haver. 


TEKST: MARIANNE SELVIG OLESEN

Haver, som ejerne har gjort noget ekstra ved. Haver, som på den ene eller anden måde tilføjer oplevelsen af at være ude nogle ekstra dimensioner. Haver, der anvendes som rum for kreativitet – ejerens egen eller andres – genstande, der er købt, modtaget som gaver og andet.

Mangfoldigheden er enorm, for “vis mig din have, og jeg skal sige dig hvem du er” lever stadig i bedste velgående. Og vi havefolk er så mange og så forskellige – mangfoldigheden længe leve! Ligesom i naturen selv.

Indrømmet: Jeg har aldrig været til de der små nisser, dværge, storke, eller kunstige springvandsanlæg. De lokker det brede smil frem i mig hver gang jeg ser dem, ikke af hån, slet ikke. Men blot af begejstring over verdens mangfoldighed. Eksempler på liv og glæde over haven og dens muligheder.

Da min mand og jeg første gang fik en have sammen, modtog vi naturligvis en halv meter havenisse i “hadegave” af hans venner. En meget stor, og meget, meget grim, dumglad og lystig sag. Han blev placeret ved indgangen til vores daværende store gule hovedgård. Jeg har desværre ikke et billede af den, og heller ikke af mig, som vist på daværende tidspunkt havde et ansigtsudtryk diametralt modsat både venners og nisses. Min mand og jeg delte den gamle gård med et andet ægtepar, hvis datter desværre kom til at køre den i stykker. Min mand var i lang tid overbevist om, at jeg havde opfordret hende til det, men det ordnede hun så glimrende selv. At hun også knipsede alle hovederne af mine blomster i den fælles have, gjorde, at vi efter ikke ret lang tid besluttede to ting: 1) Vi ville have vores egen have. 2) Vi er fælles om at finde ud af, hvad vi finder beriger haven med skønhed og kunstfærdighed.

Jeg håber sådan at andre også er det. Går der mon mænd og koner rundt og bander i det skjulte over en nisse eller et spejl, et Singersymaskine-understel eller mærkelige dimser og dutter, sneglehuse og lanterner?

Hvis der er noget, vi her i magasinet gerne vil opfordre til er det at splid skrinlægges. Stridsøksen hører til langt nede i jorden, hvor den modsat alt muligt andet i haven slet ikke formerer sig. Overbærenhed og kærlighed formerer sig, heldigvis – det håber vi i hvert fald. For trangen til at skabe kunstfærdige haver er stor.

Måske kan dette tema give inspiration til, hvad der egentlig er smukt. Hvad vi (og I) egentlig godt kan lide. Hvad er det, der tilføjer haven personlighed og elegance, humor, vildskab, ynde og glæde. Eller hvad det nu skal tilføre. Maskulinitet fx eller sensualitet og rå stramhed går jo også mere end glimrende sammen med kunst. Og med haver!

I dette tema kommer vi rundt omkring på jordkloden. Og rundt omkring i smag og behag. Både hjemmegjorte ting, dyre kunstklenodier, skæve og skøre påhit og så selvfølgelig alle mulige kreative unikaer.

Du kan læse alle artiklerne om kunstfærdige haver lige her.

Velkommen med indenfor til månedens tema.

 

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.