Med Grennessminde indleder vi en serie, der består af besøg på virksomheder og projekter, der involverer udsatte grupper og mennesker og forener deres gøren og laden med dyrkning af haver og jord.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Man taler om at der findes human og social kapital – det drejer sig om alle de ressourcer, alt det, vi kan, vi mennesker. Om samfundet og alle de ressourcer vi faktisk har i hver enkelt af os. Uanset habitus, intelligens, formåen, uddannelse eller andet, der er med til at gøre os som dem, vi er. Uanset, hvilket “stempel” vi har, så er der brug for os. Måske med noget ekstra støtte og hjælp. Sådan et sted er Grennessminde.

Projektleder Aiah Noack har sat mig stævne i det store væksthus, og inden vi render sammen går jeg rundt og snuser atmosfæren ind. Der er rart. Simpelthen!

Vi indleder med at gå en tur rundt på området og snakken går helt af sig selv. Der er simpelthen så meget at se. Her vil jeg tilbage, for her er vidunderligt!

Grennessminde er et sted fuld af metaforer. Det er et landbrug, som drives af unge med særlige behov. Når de bevæger sig rundt på området er der blandt mange andre steder; Den lysende sti, et T-kryds, hvor man kan vælge hvilken vej, man vil gå. Og sådan kommer de skilte, man møder pludselig til at give dobbelt mening. Når man fx kommer til skiltet med “Selvpluk”, går det op for én, at man jo kan “plukke selv” af livets muligheder. Og bare det at så, dyrke, høste, opbevare, tilberede og spise, giver pludselig mening på flere måder.

Her hjælpes man ad. Der er mentorer, som bistår med at få tingene til at lykkes, og de unge får ansvar for opgaver, som alle er vigtige. Om det nu er grisene, der skal fodres, muges ud eller planter, der skal  stiklingeformeres. Deres – grisenes og planternes – overlevelse er afhængige af den unges indsats. Det giver en solid og sund følelse af ansvar.


På Grennessminde er der også et væksthus, i hvilket der ligger en café, en butik og et område med salgsopstillinger. At befinde sig i et væksthus er i sig selv befordrende for vækst. Menneskelig, social såvel som emotionel og spirituel vækst.


Det er ret genialt, og når man bevæger sig rundt blandt alt det smukke, så kan man faktisk mærke, at det gør godt. For en selv,  for de besøgende og for de unge, der arbejder der.

Naturnærhed er i øvrigt den der udefinerbare størrelse, som til alle tider har fået vores vejrtrækning ned i et roligt tempo, og når man så samtidig går rundt og kan være stolt af det, man har udvirket, så er der god grobund for at komme videre i livet.

Der er utroligt mange interessante bede og områder på marken. Dem skal vi høre mere om senere, men indtil videre kan du se noget, som nu er historie, nemlig bede, der besøges af Noma-kokkene, når der høstes til de daglige måltider på den verdenskendte Michelinrestaurant. Det er der altså ikke så mange andre, der kan “prale” af, og det borger for en vis kvalitet, tør nok antydes. Det gør det også, at bl.a. Claus Meyers tidligere bager nu står for bageriet. De laver 100% økologiske brød og kager. En bid af hans brød er ikke af vejen, som det vist hedder på “jysk”.

Der er også mange spektakulære planter, og på Grennessminde er der værksteder, der dels laver havemøblerne selv, dels laver fx jernstativer til klatreplanter til en noget anden pris end man finder i de gængse plantecentre. Og så har de jo oven i købet en historie, og et køb er med til at sikre en god sag. En god sag for menneskelig mangfoldighed, en god sag for den biodiversitet, der findes og en god sag for økologisk landbrug.

Gennem den kommende sæson vil du her på HAVEFOLKET kunne besøge flere sociale virksomheder sammen med mig. Har du kendskab til andre projekter eller besøgshaver, som involverer udsatte grupper af mennesker, så skriv til os. 

HER ER VI
Grennessminde
Det Økologiske Gartneri
Snubbekorsvej 16-18
2630 Taastrup