Lige nu er jeg ude i et kapløb med tiden for at få gjort haven vinterklar. Vejrudsigten ser tilforladelig ud for den nærmeste tid, men vi ved jo af erfaring, at frosten kan komme snigende som en tyv om natten.


TEKST & FOTO: LENE

Efteråret er en travl tid i haven. Det er min egen skyld fordi jeg vælger at klippe mine stauder ned nu. Det giver mig lidt mere tid om foråret, hvor der bestemt også er nok at lave, og hvor jeg så er fri for at trampe rundt i bedene og komme til at knække de løg, der titter op.

Samtidig med, jeg klipper ned får jeg også luget i bund og fjernet alle de små spirer, der pibler op alle vegne. Lugning foregår for det meste på knæ, for så har jeg bedre overblik over ukrudtet. Måske er det også fordi synet ikke er hvad det har været! Hvis det er langs græskanter jeg luger, får jeg som regel også klippet dem, når jeg alligevel ligger der. Så slår jeg to fluer med ét smæk.

Og nu kommer jeg til det! I haven har jeg brug for en del redskaber. Nogle er mere eller mindre nødvendige, men en cirkelhakke betragter jeg som en af de bedste.

Hvis jorden er godt fugtig plejer jeg at luge med “klør fem”, men hvis jorden er til den tørre side får jeg jo ikke ukrudtet op med roden, og så er det godt at bruge cirkelhakken. Fordi den er skarp kan jeg skære godt ned i jorden, og hvis jorden er stenhård skraber jeg bare ukrudtet af, og så kan det ligge og tørre. Det gror godt nok videre, men så ser det da pænt ud så længe.

Fordelen ved cirkelhakken er også at man kan komme tæt på stauder og sommerblomster uden at det går ud over dem. Det skyldes naturligvis den runde form. Ikke at der ikke kan ske uheld en gang imellem, men det er sjældent.

I samme åndedrag som jeg udnævner cirkelhakken til mit yndlingsredskab bliver jeg altså nødt til at nævne min knæpude. Jeg har tidligere brugt de “grimme” knæpuder man køber i byggemarkeder og plantecentre, og de kan da bestemt bruges, men har man først prøvet denne fra Burgon & Ball er det svært at vende tilbage til de gamle. Den er så dejlig blød og fjedrende til de gamle knæ!

Mit yndlingsredskab endte så med at blive et sæt, og i øjeblikket bliver sættet flittigt brugt.