Det er næsten synd at have en have helt uden frugttræer. Men for mange er det alligevel en realitet. Måske er haven for lille, eller måske satses der udelukkende på prydhave. Men prøv nu lige at se her, om ikke dette kunne være en idé til at lukke frugten ind i den lille eller måske meget strømlinede have.


TEKST & FOTO: LONE
Vi er igen i udstillingshaverne Appeltern i Holland. Her har kreative havesjæle været i gang med at samle alverdens fristelser til de besøgende havegæster. Og i denne køkkenhave vises det, hvordan man kan have en fin afskærmende og lægivende beplantning ved brug af de såkaldte søjleæbletræer. Træerne står næsten lige så tæt, som var det en bøgehæk, og de er klippet, så hvert træ via denne espaliering yder sit bedste. Her i starten af juni, hvor vi er på besøg i haven, står træerne med små antydninger af æbler, men i løbet af sommeren vil hækken blive fyldt med store smukke mørkerøde æbler. Og det på ganske lidt plads. Ret genialt!

Herunder kan du se, hvor fint de står som hæk ved køkkenhaven. En beplantning som denne kræver naturligvis, at man er flittig med saksen. Men hvis du har prøvet at have espalierede træer i haven, så vil du vide, at det er en ret hyggelig beskæftigelse, når først man kommer i gang og har lært, hvordan det skal gribes an. Det er faktisk ikke svært – blot lidt tidskrævende.

Træerne her er tydeligvis godt passet, for de står med de fineste klaser af små æbler.

For at hækken skal være fin og harmonisk, er det nok værd at følge havens råd om at bruge ens  træer til hele hækken. Træet her hedder ‘Sunlight’ og er fra minitrees.nl.