Vil du også gerne have prydgræsserne ind i haven, så se med her, når vi giver dig forslag til kompositioner, der indeholder både græsser og stauder – i 5 forskellige farveskalaer.


TEKST & FOTO: KARINA & LONE

 

BOURGOGNE
De mørke og bourgognefarvede stauder er her sat sammen med den elegante Carex pendula, som ses til højre. Til venstre i kollagen ser du sankthansurt, Sedum ‘Matrona’, og hjortetrøst, Eupatorium rugosum ‘Chocolate’. I bunden kløver, Trifolium repens, med sortsnavnet ’Dark Estelle’. Da denne har en lav vækst, egner den sig bedst som forgrundsplante. Den smukke tidsel, Cirsium rivulare atropurpureum, er mørk inden udspring og senere får den pinkfarvede blomster.
I det mørke bed kan der eventuelt suppleres med løg som vibeæg, Fritillaria meleagris, og tulipanerne ’Queen of Night’ og ’Cafe Noir’. Dertil prydløg, Allium Atropurpureum, som er den mørkeste, der findes på markedet. Flere gode supplementplanter i den mørke ende kan også være: Bjergknopurt, Centaurea montana ’Jordy’, storkenæb, Geranium ’Samobor’, mørkbladet alunrod, Heuchera, og sølvlys, Cimicifuga ramosa ’Brunette’.
BLÅ/VIOLET
Det blå bed, som leder tankerne mod himmel og hav, har elefantgræs, Miscanthus sinensis ’Ferner Osten’, i hovedrollen. Sammen med den ses den kønne asters, Aster macrophyllus ‘Twilight’, og den meget skulpturelle mandstro, Eryngium tripartitum. I bunden lobelia, Lobelia vedrariensis, og ikke at forglemme de karakterskabende spir fra indiantermynte, Agastache foeniculum.
Som løgsupplement tulipanen ’Bleu Aimable’, den fine blå prærielilje, Camassia, og prydløg som fx Allium caeruleum og Allium aflatunense. Flere stauder fra den blå palet er også katteurt, Nepeta ’Six Hills Giant’ eller Nepeta ’Walkers Low’, salvie, Salvia nemorosa, blå iris og storkenæb, fx Geranium ’Jolly bee’.
GUL/HVID
Fra blå stiller vi ind på den gule skala. Gul er komplementærfarven til blå og lige så smukke, som de er sammen, er de det også alene. Her står gult nu ikke helt alene, for vi har inviteret den hvide farve ind som gæst. I det gule bed tager Calamagrostis angustifolia ’Overdam’ plads som prydgræs. De pæne strå skyder tidligt om foråret og er i den grønne, gule og hvide farveskala. Som mage har vi igen taget fat i en asters, denne gang den skønne Aster umbellatus. Dernæst den lidt mindre kendte men mindst lige så lækre mandstro, Eryngium yuccifolium, til den mere kendte gyldenris, Solidago ‘Golden Rain’. Den sidste skønhed, som endnu ikke er så kendt på det danske marked, er Inula magnifica ‘Sonnenstrahl’, som os bekendt ikke bærer et dansk navn.
Gode supplementplanter som løg kan være den lave og gule allium, Allium ’Moly’, og stauderne lodden løvefod, Alchemilla mollis, daglilje, Hemerocallis, løvehale, Phlomis russeliana, mfl.
LYSERØD/MØRK RØD
For at give det lyserøde bed lidt kant har det fået selskab af den lidt mørkere røde. Græsset, som står med sine nærmest candyflossagtige aks, hedder Eragrostis spectabilis. Den mørke farve, vi har taget ind i det lyserøde bed, er lægekvæsurt, Sanguisorba ‘Tanna’. Ved siden af er det silkekatost, Sidalcea virgata. Høstanemonen, Anemone hupehensis, har vi også med i den rosa og pink afdeling, denne er af sorten ‘Pamina’. Til sidst er det pileurt, Persicaria amplexicaulis japonica, denne lækre sag bærer sortsnavnet ‘Rosea’.

 

Der findes et væld af lyserøde og pinkfarvede tulipaner, man kan sætte til dette bed. I prydløgsafdelingen er der også et par stykker, der passer i farverne: Allium ’Pink jewel’, Allium sphaerocephalon og Allium ’Roseum’. Flere stauder i denne farveskala er slangepileurt, Bistorta officinalis, torskemund, Linaria, storkenæb, Geranium, og den rosa løvehale, Phlomis tuberosa.
GRØN/HVID
Den sidste farvekombination, vi viser her, er præget af grønt og hvidt. Den smukke men også lidt løbske græs, Phalaris arundinacea ’Picta’, er vi flere, der er glade for på redaktionen, så selvfølgelig skal den også med på listen. Den har selskab af den hvide bjergknopurt, Centaurea montana ‘Alba’, og som forgrundsplante ses den fine kløver Trifolium repens. ’Green Ice’. Til den udvalgte græs er også den tofarvede hosta ’Patriot’ en formidabel partner sammen med den hvide mandstro ’Silver Ghost’.

 

Et væld af tulipaner findes også til denne palet, men to, vi ikke vil undvære, er ’Purissima’ og ’Spring Green’. På alliumfronten kommer der flere og flere hvide på hylderne. Se blandt andet efter ’Nigrum’, ’Mount Everest’ og ’Graceful Beauty’. Grønne og hvide stauder foruden de nævnte er purpursolhat, Echinacea ’Green Envy’, drejeblomst, Physostegia virginiana, fredløs, Lysimachia clethroides, og pragtskær, Liatris ’Spicata’.

Artiklen herover er et uddrag fra HAVEFOLKETs forårsmagasin fra 2015. Du finder hele forårsmagasinet lige her.