Der er rigtigt mange, der anskaffer sig pilebladet pære som substitut for det kulde-sarte oliventræ. Med sit smukke løv kan sølvpil lidt af det samme som både oliven og pilebladet pære. 


TEKST & FOTO: KARINA
Der findes rigtig mange forskellige pilearter, og fælles for alle er, at de er hurtigt voksende.
Sølvpil, salix alba ‘Sericea’, som vi har taget fat på i dag, har en oftest en gennemgående stamme og en tæt forgrenet krone.

SØLVPIL
Salix alba ‘Sericea’

I mange storbyer ser man ofte den flotte sølvpil i gadebilledet, hvilket billederne her også vidner om. Træerne, som du ser her, er fra indgangen mod Charlottehaven , som vi tidligere har bragt en reportage fra.

 

Sølvpil er et træ, der udmærker sig ved både at kunne stå solitært og i grupper, men det, som nok er træets allerstørste aktiv, er de smukke lancetformede blade, hvis sølvgrå toner med lidt god vilje minder om oliventræets. Se blot.

 

Bladene bliver omkring 8-10 cm lange og bliver siddende langt hen i efteråret, og hvad angår pasning er sølvpil ret fodringsløs. Den tåler relativt meget vind såvel som kraftig beskæring. Det eneste, den dog ikke tåler, er at stå for tørt, så sørg for at plante den i en nogenlunde fugtighedsbevarende jordbund.

Det er da virkelig et smukt træ, synes jeg. I hvert fald kunne jeg sagtens finde på at anskaffe mig et par stykker til haven – hvis jeg blot havde lidt mere plads.

FAKTANAVN: Salix alba ‘Sericea’
DANSK NAVN: Sølvpil
LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord til den fugtige side
VÆKST: Gennemgående stamme og tæt forgrenet krone
STØRRELSE: Fra 10 – 20 meter, men kan beskæres
BLOMSTRING: Uanselige rakler i april
ANVENDELSE: Solitært eller i grupper