Vi har været på besøg hos Staudeblomsten ved Harlev. Her har Morten og Kirsten, der begge har en baggrund som anlægsgartnere, i anledning af Haveselskabets Havefestival 2015 åbnet deres legeplads for publikum denne ene dag – sidst i maj.


TEKST & FOTO: LONE

Haven er 5 år gammel her i 2015, hvor vi besøger den. Den er i alt 3000 m2 og er anlagt på et tidligere græsningsareal ved Kirstens fædrene gård ved Harlev.


Parrets ønske var at lave en staudehave med alle regnbuens farver, og for at opdele haven i rum efter farvenuancer, blev haven anlagt som en blomst med 10 kronblade – et kronblad til hver farveskale fra hvid over orange til rødt, violet og blåt mv.

Yderst er der plantet et læbælte af forskellige træer (som det ses på billedet herover). Træerne er nøje udvalgt efter ønsker til farver og bær. Inden for havens rammer er blomstens konturer “tegnet op” ved brug af takshække – ialt 1300 taksbuske fastholder havens hovedgreb året rundt.

Kronbladene rummer alt i alt ca. 820 forskellige stauder plantet i store grupper mellem stier. Herunder ses fx udsnit fra det gule kronblad.

Hele herligheden, som vi ser i dag, er startet ud fra en mindre gruppe af stauder, der er blevet delt og delt og delt. Flere af dem er hentet hos Kirsten Bengtson, der har Thyboesminde Stauder, for der har været et ønske om en bred vifte.

Der er mange flotte stauder at studere her. Så tiden går hurtigt, og vi nyder den store samling i fulde drag!

 

Stierne er i øvrigt anlagt med ca. 60 kubikmeter slotsgrus, der er en blanding af lergrus, stenmel og skærver. Belægningen er fast og danner en flot opdeling mellem de mange bede.


Først her i 2015 er stauderne ved at lukke helt til over den brune jord, og staudebedene viser sig fra sin flotteste side.

Godt nok har det kolde forår dette år trukket udspringet på flere af stauderne, men Kirsten og Morten er fortrøstningsfulde – det hele skal nok komme!

Vil du gerne se haven med egne øjne, så kan du besøge haven i år, hvor der igen er dage med åben havelåge. Se info om åbningsdage herunder, og læs evt. videre på Haveselskabets hjemmeside. 

 

HER ER VI 
STAUDEBLOMSTEN
Tandrupvej 5, Hørslev, 8462 Harlev j
Åbningsdage for 2016: Søndage, 12. juni, 10. juli, 7. august