Selvom jeg – hånden på havehjertet – blev lidt skuffet ved besøget i Rosemary Verey’s potager, så vil jeg ikke snyde dig for at kig. For selvom haven virkede lidt forsømt, så er her stadigvæk inspiration at hente.


TEKST & FOTO: LONE

Vi har tidligere haft dig med på besøg i haven ved Barnsley House (har du misset besøget, så genfind det evt. her). Haven, som du vil huske som lidt pyntet og meget feminin, trækker samme stil ind i den lille potager. Lad os se nærmere på den.

Køkkenhaven er afgrænset mod resten af haven med et lille stengærde, kun afbrudt ved indgangen til køkkenhaven.

Billederne her er fra starten af september, og derfor er mange af afgrøderne høstet. Til gengæld kan man se struktur, buksbom og belægninger – hvis nu du skulle få lyst til at gøre den del efter.

Og buksbom var en favorit hos Rosemary Verey. Det er tydeligt også her i køkkenhaven.

Desværre plages haven af buksbomsvamp, så det er måske ikke mange år endnu, man vil kunne finde den stedsegrønne plante i haven.

Et andet kendetegn ved haven er de mange stativer både af pil og af jern. Særlig jernstativerne er dekorative. Også på dette tidspunkt af året, hvor alt er høstet, og de derfor står nøgne.

Langs muren, der vender mod prydhaven, er der et stort område med tidselkugle. De er ret flotte mod sandstensmuren.

De gule buksbom lyser op og tiltrækker opmærksomheden. Kommer vi tættere på, kan man også nyde synet af de formklippede taks.

 

 

En artiskok i forfald

En anden plante, som man næsten altid finder i Rosemary Verey’s haveplaner, er lavendel. Her som hæk langs stierne.

 

Et fugleskræmsel holder skansen og passer på sensommerens måske sidste bær.

På vej ud af haven ser vi tilbage og får lidt mere overblik. Buksbom og lækre teglstier er det dominerende.

Den smukke stenmur, der omkranser haven, giver bestemt også karakter til haven. Den lokker til et ekstra kig igen. Jeg er vild med den! Også selvom der er lidt forfald og ukrudt hist og her.

Haven er en af dem, jeg en dag skal tilbage til. Bare fordi her er så super hyggeligt, og at man så også spiser eminent på stedet, er ikke uden betydning. Det er en god afslutning på en hyggelig havevandring! 

Hvis du så tænker, at denne have umuligt kan forsyne et hotelkøkken, så kan jeg berette, at der også er en stor køkkenhave, der ligger på åben mark længere væk fra prydhaven. Her produceres der på livet løs af alverdens grønne lækkerier.


Læs mere om Barnsley House i artiklerne:

BARNSLEY HOUSE
Haven ved Barnsley House er skabt af Rosemary Verey, én af Englands førstedamer inden for haveanlæg. Køkkenhaven er måske havens mest kendte element, men prydhaven er bestemt mindst ligeså interessant. Læs mere >>

SENSOMMERBUKETTER
Fra de store engelske haver kan vi hente massevis af inspiration til arbejdet med den private have. Men også til buketter er der fin inspiration at hente. Se her nogle stykker fanget på sensommerens havetur. Læs mere >>

TAG ET HVIL I DEN ENGELSKE HAVE
Vi har samlet en hel buket af inspiration fra de engelske haver. Se med, og find din yndlingsplads i det grønne. Læs mere >>