Måske har du også opdaget, at det lige nu er sæson for svirrefluen. Men det er ikke kun den, der summer rundt omkring i haven. Også bier og sommerfugle har travlt. Kom med en lille tur i min sommerhave.


TEKST & FOTO: LONE

August måned er skøn for haveejere, der har været opmærksom på at få sensommerstauder ind i haven. Og ikke mindst for alle havens insekter. I disse dage er det som om, at svirrefluerne øges i antal fra dag til dag. Da vi netop har et par planter, der hærges af bladlus, er svirrefluerne mere end velkomne. Dahliaer og solsikker er fulde af bladlus, og svirrefluerne gør deres for at hæmme bestanden.

Men de er også glade gæster i staudebedet – se blot herunder. Her er det violfrøstjerne, der har fået besøg.

En ny asters, som jeg købte sidste år i Holland, er også flittigt besøgt af insekterne. De sidder nærmest som bedøvede og nyder livet i sommersolen.
Sommerfuglebuskene er selvfølgelig også i høj kurs.

Ganske som navnet siger, er busken kræs for sommerfuglene, og her er et leben uden lige hele dagen.

 En anden plante i staudebedet, som insekterne sværmer om, er solhat.Også knautia og den pink kattehale er de begejstrede for.

 

Kærligheden til de luftige og lidt grøftekantsagtige sensommerstauder har insekterne og jeg i øvrigt til fælles. Kertepileurt og kvæsurt er skønne i staudehaven, og begge fungerer så fint sammen med prydgræsser.
Heldigvis er planterne tilfredse med deres placering, så de trives bedre, end jeg havde håbet på. Og at svirrefluerne så også nyder deres blomstring, er et ekstra plus.

 


Sidst jeg bød på havetur, var i juni måned, og på blot den halvanden måned, der er gået siden, er det tydeligt, hvordan haven over sommeren har skiftet karakter.Selvom alt er frodigt pga. en regnfuld juli, så er haven ikke længere så lysegrøn. Varmen har gulnet græsserne, og det varme augustlys giver haven en anden charme.

Har du lyst til at se haven i havedagbogen fra juni, kan du finde den her.