Sensommer i haven er en fantastisk tid. Især i uger som denne, hvor solen skinner og iklæder haven det varmeste sensommerlys, der får alt til at gløde. Og det er ikke mindre smukt om morgenen, når stauderne er viklet ind i spindelvæv fyldt med glimtende dug.


TEKST & FOTO: LONE

Jeg har mange yndlingsstauder, der blomstrer på denne tid af året, men i dag vil jeg blot nævne tre, der i den grad klæder hinanden. To af dem har jeg haft næsten lige så længe, som jeg har haft have. Den tredie er relativt ny i haven.

STAUDE NR 1 – HJORTETRØST
Hjortetrøsten kom ind i vores have sammen med min interesse for Piet Oudolfs plantesammensætninger.

Den første hjortetrøst var denne – eupatorium maculatum ‘Red dwarf’. Siden er flere forskellige kommet til, men denne er efter min mening særligt smuk i farverne, og i selskab med de to andre her i indlægget er den perfekt.

Her ses den med en prydgræs som nabo. Det er zebragræs, der har striber på tværs af bladene. Jeg er stor fortaler for prydgræsser. Efter min mening tager de på bedste vis toppen af havens romantik, og samtidigt giver de den klassiske have kant. De er slet ikke til at undvære.

Som det ses på billedet herover, har hjortetrøsten smukke mørke stængler, og varianten ‘Red dwarf’ har en super flot dyb bordeaux farve. På tørre dage kan den godt finde på at hænge lidt med næbbet og kan kræve lidt vand fra vandslangen. Kort efter kvikker den op og står igen med strakte blade.

Du kan læse mere om hjortetrøsten her.

 
STAUDE NR 2 – KERTEPILEURT
At denne er kommet ind i min have, er et konsekvens af besøget i Millennium Garden i England. Her var den i så store grupper, at den for alvor viste sit værd. For et par år siden blev den købt til krukker, sidste år røg den i staudebedet, og nu har den for alvor fået fat.Denne plante er et levende bevis på, at jeg bliver nødt til hele tiden at udvikle haven, bare lidt. Jeg elsker simpelthen, når der er noget nyt at følge.

At jeg også har hang til stauder med blomstrende spir, er tydeligt at se i vores staudebede. Derfor var kertepileurten selvfølgelig uundgåelig. De meget slanke spir fungerer i øvrigt godt sammen med andre spir som fx kongelys og kattehale. Den harmonerer også fint med de vandrette blomsterklaser fra sommerfuglebusken, der her er en af naboerne.

 


STAUDE NR 3 – HØSTANEMONE
Jeg er måske den haveejer, der har købt høstanemoner flest gange. De første mange år villle bestanden ikke rigtigt tage til, så jeg fornyede hvert eneste år for at få skabt en ordentlig gruppe, der gav noget volumen til bedet.

Måske skulle jeg bare have væbnet mig med tålmodighed, for pludselig et år begyndte de at tage ved, og siden voksede de pænt i omfang hvert år – så godt, at jeg nu kan flytte lidt af dem til andre steder.Knopperne på høstanemonen er næsten lige så attraktive som blomsterne.

En anden af forcerne ved høstanemonen er, at den er smuk allersidst på havesæsonen, når den springer i frø og står med store bomuldsagtige frøstande.

Pssst. Vil du gerne flytte på dine høstanemoner, så husk, at det er i foråret, du skal gøre det – og ikke efterår, som med så mange andre stauder. Du kan læse mere om høstanemonen her.


1-2-3
Tilsammen giver de tre stauder et fint sensommerflor i bedet bl.a. pga. variationen i planternes grafiske former. Skulle man anlægge blot et mindre sensommerbed, der ville være let at vedligeholde, så kunne man vælge at kombinere disse tre og supplere med et mindre udvalg af de halvhøje græsser for ekstra volumen, som jeg har gjort her.Hjortetrøsten og høstanemonen har i øvrigt værdi for haven langt ind i vinteren med deres fine frøstande. Nu er jeg spændt på at se, hvad kertepileurten giver til det billede.

Du kan læse mere om sensommerfavoritter i efterårsmagasinet, hvor hele 2015-redaktionen gav sine bud på favoritter til sensommerhaven:

‘HAVELIV, HØST & HONNING’, som HAVEFOLKET udgav på tryk i 2015. Du kan se hele magasinet digitalt lige her, eller du kan bestille din egen trykte udgave lige her.