Kan du også godt lide, når grøftekanterne fyldes af vajende, blomstrende skærme? Vil du også gerne have det i din egen have? Skvalderkål blomstrer på netop denne smukke måde – men er måske mindre attraktiv at få inden for havelågen. Du kan heldigvis også købe en række andre stauder, der opfylder dette formål. Men hvis du bare vil prøve effekten, er her en nem og billig måde at få grøften ind i haven på. Vi starter i køleskabet.


TEKST & FOTO: HENRIK
Mange kender nok tricket allerede. Men jeg er så begejstret, at jeg gerne vil dele det med jer alligevel. Den nemme vej til at få smukke hvide skærme i dine bede er -gulerødder. Jeg har altid tænkt på gulerødder som lave, grønne duske med en farverig og velsmagende rod. Men det er jo kun første år, den ser sådan ud. Andet år svinger den sig op til en elegant og temmelig høj, blomstrende smuksak. Den skal jo sætte frø og formere sig.

Jeg nyder, hvordan den ubesværet fletter sig ind mellem de andre stauder og løg i bedene, og jeg påskønner også, at den kan holde sig oprejst og rank på trods af en strid vestenvind. Det er på alle måder en hårdfør plante, som desuden ikke giver de store problemer i forhold til at kaste frø. Ulempen er så, at der skal nye til hvert år.

Men det er nu nemt at få nye planter. Du skal bare stikke gulerødder ned, der hvor du vil have skærmene til at dukke op. Jeg har haft størst succes med relativt friske rødder med en smule grøn top. Det er derfor, du skal begynde at tænke på næste års blomsterflor nu – inden de gulerødder, der kan opdrives, er for triste og livstrætte. Du kan sagtens bruge det meste af roden i køkkenet – bare lad nogle cm blive tilbage. Stumperne i fadet ovenfor er dem, der blomster i billedet øverst. Til højre ser du en plante, jeg netop har revet op – mere rod har den ikke, og den gør ingen skade eller fylder i bedet, så bare slå dig løs!

Her ses den næsten udsprungne skærm i begyndelsen af juni og frøstanden en måneds tid efter. Insekterne er ret begejstrede for blomsten – især svirrefluer har besøgt dem i stort tal.

Blomst og frøstand fra samme plante her i starten af august. Rødderne har kvitteret med en anden, mindre blomstring, så der nu er en fin blanding af hvide skærme og grønne frøstande.
For nogle år siden satte jeg nogle rødder i en potte, og det lykkedes faktisk også ganske godt. Men de bliver lidt ranglede, så de vil nok gøre sig bedst sammen med andre krukker, der kan dække stænglerne lidt.
Held og lykke med rødderne!